****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Smetánka lékařská

18. května 2008 v 11:36 |  Zdraví
pampeliška - kresba

Léčivka od kořene až po květ

Smetánka lékařská má velké spektrum užití. Pampeliška obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, velké množství karotenu a také množství minerálních látek (draslík, sodík, hliník, železo, vápník, síru atd.)
Listy smetánky podporují látkovou výměnu a mírně snižují krevní tlak, léčí chudokrevnost, působí proti nervozitě. Povzbuzují také trávicí ústrojí k činnosti a zvyšují vylučování žluče a moči; jejich konzumace (např. v zeleninovém salátu) se doporučuje při dně a revmatismu.
Mléčný latex byl používán jako odpuzující prostředek proti komárům.
Listy mají největší obsah účinných látek v období před rozkvětem rostliny.
V kořenech byliny je obsažen zdraví prospěšný cukr inzulin, ten je známý svými prebiotickými účinky (prebiotika jsou nestravitelné součásti potravy, sloužící pro růst zdraví prospěšných střevních bakterií). Díky obsahu inzulinu je kořen doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.
Květy pampelišky oceníte hlavně v případě onemocnění horních cest dýchacích a zahlenění. S oblibou je k tomuto účelu používán pampeliškový "med" a víno.

Nápoje z pampelišky

Příprava "medu"

Potřebujeme: 300 g pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citrony a 1,5 kg třtinového cukru (řepného cukru).

Květy zbavíme zelených částí, propereme a zalijeme vroucí vodou. Zakrytý nálev necháme odstát do druhého dne. Tekutinu scedíme přes pláténko, květy vymačkáme a vyhodíme.
Do nálevu přimícháme šťávu z citronů a cukr. Vše povaříme až do úplného rozpuštění cukru, poté horký sirup vlijeme do sklenic a uzavřeme. Sterilizace není potřeba, protože trvanlivost je zajištěna velkým obsahem přidaného cukru. Výrobek skladujeme v temnu a chladnu.

Pampeliškový "med" se užívá především jako podpůrný léčebný prostředek na nachlazení a také na dobré trávení. Můžeme jej přidávat do čaje, konzumovat po lžičkách nebo natírat na chleba s máslem.

Čaj z kořene pampelišky

Čaj z kořene pomáhá při pálení žáhy, žaludečních, trávicích a ledvinových potížích.

1 vrchovatou čajovou lžičku sušeného nařezaného kořene krátce povaříme ve 1/4 litru vody a necháme 15 minut vyluhovat.


Pampeliškové víno

Potřebujeme: 0,5 l bílého vína a tři čerstvé kořeny pampelišky.

Dobře omyté kořeny macerujeme 3 dny ve víně. Užíváme 1 dcl denně. Při horečkách se víno používá ve formě zevních obkladů.

Pampeliškové víno prý pročišťuje játra, má močopudné účinky a působí jako antirevmatikum.
pampeliška


Zdroj: internet
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ala Ala | 20. května 2008 v 16:01 | Reagovat

Tak tenhle záběr se ti povedl

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama