****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Zázrak jménem vejce

15. června 2008 v 14:11 |  Zajímavosti

Zázrak jménem vejce

vejce 1
Vaječná skořápka zabírá devět až dvanáct procent z celkové hmotnosti vejce.

PRAHA - Patří k nejvýživnějším potravinám všech dob. Obsahuje spousty důležitých látek. Je součástí mnoha lidových tradic, u nás i ve světě. A má naprosto dokonalý tvar! Zkrátka - vejce…


Co o vejcích možná nevíte?
* Skořápka má na povrchu až 17 000 maličkých pórů. Těmi do vejce zvenčí pronikají chutě i vůně. Proto je lépe skladovat vajíčka v ledničce v kartonu.
* Pokud chcete vědět, zda je vejce syrové, nebo vařené, roztočte ho. Vařené se točí pravidelně. Jestliže se viklá, je syrové.
* Když vejce upadne na podlahu, zasypte ho solí. Snadněji se pak odklidí.
* Z hlediska výživnosti se jedno vejce rovná 28 g libového rybího či drůbežího masa.
* Stáří slepice má vliv na velikost vejce. Čím starší slepice, tím větší vejce.
* Barva žloutku závisí na výživě slepice. Pokud slepice dostává potravu ze žlutých či oranžových plodin (např. kukuřici), má žloutek tmavší barvu. Barva žloutku ale neovlivňuje chuť ani kvalitu či výživnost.
* Krvavá skvrnka ve vejci neznamená, že je oplodněné, ale to, že při vypuzování žloutku praskla drobná cévka. Skvrnku lze snadno odstranit špičkou nože, vejce nijak neznehodnocuje.
* Smažená vejce lépe drží tvar, když jsou z čerstvých vajíček. Naopak vejce vařená natvrdo se lépe loupou, jsou-li alespoň týden stará.
* Vejce je třeba uchovávat v chladu. Vajíčko, které ihned po nákupu dáte do chladničky, je po týdnu čerstvější než to, které necháte jediný den v pokojové teplotě!
* Slepici trvá 24 až 26 hodin, než vajíčko »vyrobí«. Už 30 minut po snůšce začíná celý proces znovu.
* Lékaři doporučují - kvůli cholesterolu - sníst týdně jen tři až čtyři vajíčka. Jeden žloutek obsahuje totiž 200 miligramů cholesterolu, což odpovídá doporučené denní dávce pro děti i dospělé. To je ale vyváženo lecitinem, který vejce také obsahují a který naopak přispívá ke snižování cholesterolu.
* V lednici vydrží čerstvá vejce až 4 týdny, uvařená až 6 týdnů. Skladujeme je nejlépe položená špičkou dolů.
* Jak poznat jejich trvanlivost? Podíváme se na vytištěné datum. Pokud máte vejce domácí, pomůže sklenka s vodou. Čerstvé vejce se ihned potopí až na dno a leží dole naplocho. Pokud se vajíčko přetáčí pomalu, je staré nejméně týden. Po 3 týdnech se vajíčka vznášejí na hladině.
vejce


Zdroj: AHA
Autor: (mnw)
Foto ara
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama