****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.


Šunkovar

25. června 2009 v 11:32 |  Všehochuť
Pamatujete?
Šunkovar - geniální výrobek národního podniku Rostex z r. 1984, který pomáhal nahradit nedostatek šunky na pultech obchodů.
Maso na výrobu domácí šunky (vepřové, my používali i králičí) se nakrájelo na kousky, zalilo osolenou vodou. Důkladně se napěchovalo do mikrotenového sáčku. Vše se vložilo do formy a nechalo v ledničce 2 dny uležet. Pak se 2 až 3 hodiny povařilo ve vodní lázni (těsně pod bodem varu). A měli jste chutnou, libovou šunku.
To je ona zázračná forma. Ještě jí máme schovanou.
A to byl kýžený výsledek.

Foto: labuznik.com
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 25. června 2009 v 22:18 | Reagovat

No to vypadá náramně,přiznám se, že šunkovar teda neznám. Určitě by se vyplatilo udělat šunku tímto způsobem ještě dnes, než kupovat tkzv. šunku v obchodě,která okolo poctivého masa letěla obloukem.

2 Slávek Slávek | Web | 26. června 2009 v 10:25 | Reagovat

jo, domácí šunčička:-)..děláme si ji pořád, různě kořeněnou a když je nálada, tak ji lehce proženeme udírnou..a nemá to chybu:-D

3 babča - admin babča - admin | 26. června 2009 v 12:00 | Reagovat

[1]: Zdeni, to máš pravdu. A navíc je někdy slaná až Bůh brání. :-)

4 babča - admin babča - admin | 26. června 2009 v 12:02 | Reagovat

[2]: Budeme muset ten přístroj zase vyhrabat z útrob špajzu. S tou udírnou to nemusí být marné.  ;-)  :-)

5 skaut68 skaut68 | Web | 26. června 2009 v 16:42 | Reagovat

Máme doma. :-)

6 Vlasta Vlasta | Web | 27. června 2009 v 22:02 | Reagovat

Tak tuhle úžasnou hliníkovou věcičku jsem asi před dvěma týdny při úklidu komory vyhodila a musím podotknout, že nepoužitou. Před mnoha lety ji kdosi v naší domásnosti k čemusi dostal, ale nějak se nenašel nikdo kdo by šunku uvařil. takže po mnohaletém přendavání z police na polici nakonec zkončila v popelnici  :-x

7 babča - admin babča - admin | 27. června 2009 v 23:16 | Reagovat

[6]: To je škoda. Šunka z toho byla výborná. :-)

8 Lucka Lucka | Web | 28. června 2009 v 21:26 | Reagovat

Máme, ale nepoužíváme. Masíčko jde do udírny vcelku a odřezky zavařujeme do konzerv.  :-P

9 rnk rnk | E-mail | 26. listopadu 2009 v 12:31 | Reagovat

Pokud někdo máte a nepotřebujete, rád koupím. Kontaktujte mne přes email.

10 MAJOLENKA MAJOLENKA | E-mail | 30. prosince 2009 v 18:00 | Reagovat

dobrý den,prosím,pošlete mi podrobnější recept na domácí šunku.moc děkuju lenka  :-)

11 Jorimi Jorimi | E-mail | 11. února 2010 v 2:46 | Reagovat

Kdyby měl někdo zbytečný šunkovar, jako je na obrázku nahoře, taky ho ráda koupím. Napište mi prosím na mail: jorimi@seznam.cz. Díky. :-P

12 marty marty | E-mail | 25. února 2010 v 14:37 | Reagovat

Ahoj, také sháním šunkovar. Pokud máte někdo na prodej jeden kousek, prosím kontaktujte mě na mail. děkuji.

13 babča - admin babča - admin | 25. února 2010 v 14:51 | Reagovat

Pro všechny, kdo schání šunkovar: nabízí ho zásilkový obchod Orion Litomyšl cca za 500 Kč. Zkuste se podívat na jejich webové stránky. Já jsem nabídku viděla v letáku.

14 Eva Eva | E-mail | 18. března 2010 v 15:27 | Reagovat

tak jsme taky vyhrabali po babičce šukovar.Už jsme na něj dávno zapoměli.Právě sem hledala recept,a jdu na to.Žádná ÉČKA tam nebudou. :-)

15 Alena Alena | E-mail | 16. září 2010 v 15:39 | Reagovat

tuto chytrou věcičku mám z doby kdy šunka nebyla tak často k mámí a kdy králíky v naší rodině už nikdo nechtěl jíst.Potom dlouho ležela schovaná ve špajzu a teď kdy šunka se jmenuje jen podle názvu ne kvalitou ji děláme dál a vnoučata ji milují. Nejsou tam žádné ečka a není přesolená.Dokonce se tam dělá i tlačenka a je mňamozní :-)

16 Zelek Zelek | E-mail | 13. března 2011 v 21:14 | Reagovat

Šunkovar je super, ale že by za bolševika nebyla šunka ? To je kec by la a jaká luxusní, krájená ve stojanu, skoro všude. To teď je humus to co prodávají.

17 marmacho marmacho | E-mail | 18. března 2011 v 22:06 | Reagovat

Zdravim vsechny priznivce dobrot z masa,sunka ze sunkovaru je opravdu skvostna,neni to ta prava  uzena sunka,ale je to sunka dusena a bohuzel nema dlouhou trvanlivost.Nicmene par dni v lednici vydrzi,a troufam si rict ze vydrzi i dele nez ta kupovana aniz by ztratila chut a zacala oslizavat.Ja osobne ji delam z odrezku jen asi 3 az 4 x do roka kdyz zakladam maso na takzvanou susenou sunku"prsut" atak podobne,coz je u me lahudka cislo jedna.

18 BlackDave BlackDave | E-mail | 20. června 2011 v 16:10 | Reagovat

Zdravím , šunkovar se dá koupit běžně na internetu v eshopech , cena je již od 300 ,- Kč ...

19 Tamara Ludvová Tamara Ludvová | E-mail | Web | 26. listopadu 2011 v 7:28 | Reagovat

Zdravím
Šunkovar mám po tatínkovi, přesně takový jako vy. Mám ale jeden problém.
Šunka je sice dobrá, ale suchá. Dělám někde chybu? Použila jsem kuřecí prsa a vepřovou pečeni.
Obě byly suché, chyběla mi šťavnatost.
Poradíte? Nebo to tak má být.
Děkuji. :-)

20 Alena Alena | E-mail | 14. února 2012 v 12:16 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych poprosit, zda byste mi mohl někdo poslat nějaký dobrý recept na domácí šunku ze šunkovaru. :-) Děkuju moc. Alena

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama