****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.






Září 2009

Domy porostlé rostlinami

30. září 2009 v 2:59 Architektura
Na Novinkách.cz mě zaujal článek o domech porostlých rostlinami. Zabývá se tím Patrick Blanc, který takto již upravil např. hotel v Londýně, dům v Paříži, dům v centru Madridu, interiér obchod. domu v Bangkoku nebo portál tunelu v Provence.
Moc se mi jeho nápady líbí. Budovám to dodá zvláštní vzhled.
Dům v centru Paříže. Foto: archiv Patricka Blanca.

Více se o jeho práci dočtete ZDE.

Bruce Springsteen

26. září 2009 v 12:22 Hudba

Bruce Frederick Joseph Springsteen se narodil 23. září 1949 ve Freeholdu, stát New Jersey v USA.
Je americký folkový kytarista, zpěvák a textař.
Před třemi dny oslavil své 60. narozeniny.
Pořád mu to dobře zpívá.



Třapatka

26. září 2009 v 1:45 Příroda

Třapatka nachová (Echinacea purpurea) je trvalka z prérií a řídkých lesů jihovýchodu USA.
Asi metrová květina má nevětvený, lysý a drsný stonek s dlouze řapíkatými zašpičatělými listy. Květní úbory mají růžové až karmínové paprsky a vystouplé, tmavě hnědé až černé květní lůžko. Jazykovité okvětní lístky jsou zpočátku asi 2,5 cm dlouhé, rozkvetlé se prodlužují a vytvářejí v průměru až dvaceticentimetrové trvanlivé květy. Objevují se od poloviny července do prvních mrazíků. V dobré půdě se stonky částečně větví a tvoří další květy.
Pěstování je velmi snadné. Semena vyséváme od února do hloubky 1 až 2 cm. Při 15 až 18°C vyklíčí do tří týdnů. Rostlinky je dobré jednou, lépe dvakrát přepíchnout. Nevytahují se za sluncem a kořínky zesílí. V květnu je vysazujeme na záhon. Od dubna do května lze vysévat třapatku přímo na záhon. Z časného výsevu vykvétá prvním rokem. Třapatka výborně roste na slunci i v polostínu. Stačí jí normálně humózní půda. S jarem postupně vyrůstají listy a květní lodyhy rychle přerůstají okolní vegetaci. I když snáší delší sucho, je lepší ji občas zalít. Odvděčí se jasnějšími barvami květů a svěží zelení listů. Pokud není promrzlá půda, je dobré zalít Echinaceu i v zimě. Vyraší pak velmi brzy a časněji vykvétá. V okrasné zahradě se používá jako solitéra nebo na trvalkový záhon. Hodí se i k řezu, vydrží ve váze dlouho svěží.
Jen málo se ví, že tak propagované "zázračné" výtažky a Echinaceové kapky od nejrůznějších (většinou zahraničních) firem se snadno vyrábí z květiny, kterou může mít na zahrádce každý. Že je nejen lidskému organismu prospěšná, to denně dokazují záplavy motýlů, včel a čmeláků.
Echinacea obsahuje depsid echinakosid, properdin zvyšující imunitu organismu a polyiny s účinkem protivirovým a protibakteriálním. Obsahuje estery mastných kyselin, polysacharidy, seskviterpenické alkoholy, dihydroxinardol, silice, třísloviny a další látky. Jako horkou novinku lze uvést nedávné získání protinádorové substance - pentadecadienu. Šťáva z čerstvých květů, užívaná vnitřně, urychluje proces srážení krve a při vnější aplikaci příznivě působí na hojení ran. Schopnost tišit bolest a urychlovat léčbu popálenin.
Oddenek spolu s kořeny má výrazné antiseptické účinky a používá se vnitřně i u některých infekčních nemocí. Zevně se hodí např. k léčení karbunklů, nežitů a hnisajících ran.
Léčivé přípravky si snadno vyrobíte sami:
Jeden díl drogy (kořenů, květů, lístků nebo jejich směs) dáte do lahvičky a zalijete čtyřmi díly 40% vodky, uzavřete a necháte asi 14 dní v teple. Tinktura je použitelná za tři týdny. Preventivně se podává jedna, léčebně asi pět polévkových lžic denně. Vnitřně působí proti chřipkovým a herpetickým virům. Na podzim nebo na jaře, kdy hrozí nejvíc nachlazení nebo epidemie chřipky, se extrakt užívá i preventivně pro zlepšení kondice organismu. Významně urychluje léčení angíny a chřipkových onemocnění. Zevně používáme tinkturu k lepšímu hojení drobných poranění.
Výluh si připravíte zalitím čajové lžičky drogy 2 dcl vroucí vody a asi desetiminutovým louhováním. Používá se ke zlepšení obranyschopnosti organismu, při chřipce, angínách a zánětech. Posiluje, pomáhá v rekonvalescenci i při revmatických potížích.
Snadno si můžete připravit koupel: 50 g drogy dáte do plátěného sáčku a vložíte do teplé lázně.
Hojivou mast připravíte z 50 g drogy a rozpáleného sádla. To necháte vzkypět a odstavíte. Druhý den slabě zahřejete a přecedítepřes cedník a gázu. Mast se uchovává v uzavřených kelímcích v chladničce. Zevně pomáhá při léčení chronických ekzémů, plíšňových onemocnění, akné, drobných poranění kůže a proleženin.
Třapatka zvyšuje rezistenci, má stimulující účinek na lymfatický systém. Užívá se i v homeopatii a patří mezi geriatrika. Užívání nemá žádné vedlejší účinky.
Kořeny se sklízejí druhým až třetím rokem na podzim. Jejich velikost záleží na půdě. K léčebným účelům se dá využít celá rostlina, ale používá se především čerstvý nebo sušený kořen i s oddenky a nať.

Patrick Swayze zemřel

15. září 2009 v 6:52 Herci a osobnosti
Dnes ráno ČTK oznámila smutnou zprávu. V Los Angeles zemřel v pondělí 14. září 2009 herec Patrick Swayze.
Bylo mu 57 let. Příčinou úmrtí byla rakovina slinivky břišní. S touto chorobou Patrick bojoval více než rok.
Narodil se 18.8.1952 v Houstonu ve státě Texas, USA.
Mám moc ráda jeho filmy - Duch, Hříšný tanec. Ty mohu vidět pokaždé znovu.
Původním povoláním byl tanečník, proto role učitele tance byla pro něj jak stvořená.
Dále hrál např. ve filmech: Sever a Jih, Bod zlomu, Hráč, Táta lump a Hříšný tanec 2.





Čest jeho památce!

Že by bylo jaro?

9. září 2009 v 18:03 Zahrádka
Podle právě kvetoucích kytek, zrání švestek a usychání listí to vypadá na podzim. Ale ne tak pro moji magnolii. Ta se zbláznila a začala kvést.
Na jaře jsme ji s mužem ostříhali, protože rostla moc do výšky. Napřed jsem měla strach, že náš zásah nepřežije. Vypadala opelichaně a nic se nedělo. Pak začala obrážet novými výhony. Neuvěřitelně zhoustla. Byla jsem ráda, že mi na jaře příštího roku zase pokvete.
Dnes jsem šla náhodou kolem z druhé strany a užasla jsem. Magnolie kvete! Skoro na každém konci větve má poupě. Snad se nevyčerpá a pokvete příští rok zase. Raději asi poupata vylámu, aby se keř nevysílil.
Podívejte se na ni!
Listy na třešni pomalu usychají a magnolie má jaro.

Jana Štěpánková

6. září 2009 v 9:49 Herci a osobnosti
Dnes se Jana Štěpánková dožívá 75 let.
Narodila se 6.9.1934 v Žilině. Pochází z umělecké rodiny. Její otec byl významný český herec Zdeněk Štěpánek a pradědeček byl básník Vítězslav Hálek. Její nevlastní bratři Petr a Martin jsou rovněž herci.
Po absolvování DAMU působila v několika divadlech, nejdéle v Divadle na Vinohradech.
Hodně hereckých příležitostí měla ve filmu i v televizi.
Film: Nástup, Psohlavci, 105% alibi, Táto, sežeň stěně!, Paleta lásky, Anděl Páně a Účastníci zájezdu (zde se mi velmi líbila spolu s Květou Fialovou).
Televize: Anna Karenina, Taková normální rodinka (velmi hezký a populární seriál), Nemocnice na kraji města (výborná Dr. Králová), Synové a dcery Jakuba skláře, Dva lidi v ZOO, Mistr Kampanus, Ranč U Zelené sedmy, Náves.
Kromě výše zmíněné tvorby působí mnoho let v rozhlase a dabingu, za což byla oceněna Cenou Františka Filipovského. Je autorkou kuchařky o cuketách Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová.
Má syna Jana a dvě vnučky.
Taková normální rodinka - Daniela Kolářová, Jana Štěpánková a Dana Medřická.
Taková normální rodinka - Dana Medřická, Jana Štěpánková, Marie Rosůlková a Daniela Kolářová.
Jana Štěpánková a Miloš Kopecký v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města.

Hodně zdraví!!!

Zapečené papriky

2. září 2009 v 1:54 Recepty
V pondělí jsem se pustila do experimentu se zeleninou, které jsem měla dost. Vznikl hokus pokus, který kupodivu chutnal i mým mlsným chlapům, kteří mají ze zeleniny nejraději stehno živočišného původu.

Suroviny: papriky, rajčata, cuketa, šunkový salám, vejce, sůl, česnek a eidam. sýr.

Nastrouhala jsem cuketu na hrubém struhadle, přidala prolisovaný česnek, nadrobno nakrájený šunk. salám, špetku soli a vejce. Touto směsí jsem naplnila rozpůlené papriky.
Do zapékací mísy jsem nalila trochu olivového oleje, naskládala těsně vedle sebe papriky a pokladla na kolečka nakrájenými rajčaty.
Dala jsem to na půl hodinky zapéct do trouby (asi na 180°C). Když papriky byly měkké, tak jsem vše zasypala nastrouhaným sýrem (použila jsem eidam. cihlu, možná, že by to bylo dobré i s Nivou) a ještě dala na chvíli do trouby. K tomu jsem uvařila brambory, ale je to dobré i bez nich.

Protože jsem byla pořád upatlaná a máme v kuchyni málo světla, tak chybí průběžná fotodokumentace. A taky mě to nenapadlo. Až večer, když byl v míse jen zbytek, tak jsem to cvakla. Nejsem žádný kulinářský umělec, tak buďte k mému výtvoru schovívaví.

Škola v novém hávu

2. září 2009 v 1:34 U nás
Prvního září 2009 přivítala žáky z obce a okolí nově vyhlížející budova základní a mateřské školy. První etapu projektu Energetická optimalizace budov ZŠ se podařilo dokončit v termínu. Realizace obnášela výměnu oken a vchodových dveří, provedení konstrukce sedlové střechy namísto původní ploché, obložení obvodových zdí izolační vrstvou, nanesení omítky a nátěr fasády. Hlavní budova je teď mnohem pohlednější. Příjemné teplé odstíny oranžové a žluté fasády doplňuje veselá červeň na střeše a stříšce nad vchodem.
Práce začaly v prosinci 2008 a vše se odehrávalo za plného provozu školy. Cílem je totiž výrazné zlepšení tepelných vlastností budovy a snížení nákladů na vytápění až o 10 tisích Kč ročně. Díky hospodárnějšímu vytápění bude do vzduchu unikat až o 70 tun méně škodlivých emisí..
Celkové náklady na tuto investiční akci činí skoro 11 milionů Kč (8 mil. Kč přispěla Evropská unie, půl milionu Kč získala obec ze Státního fondu životního prostředí a zbytek uhradila ze svého rozpočtu obec).

Květa Fialová

1. září 2009 v 9:27 Herci a osobnosti
Dnes slaví paní Květa Fialová krásných 80 let.

Květa Fialová (1.září 1929, Veľké Dravce, Slovensko) je česká herečka, oblíbená divadelní, filmová a televizní diva, manželka českého režiséra Pavla Háši (zemřel 5.8.2009).
Po studiích na brněnské JAMU působila v několika oblastních divadlech, v Českém Těšíně, v Opavě, Kolíně, Českých Budějovicích a slovenském Martině. Od roku 1958 byla v angažmá v pražském Divadle ABC, které v té době řídil Jan Werich. Po sloučení Divadla ABC s Městskými divadly pražskými zde působila až do roku 1991. Jedná se o vyhledávanou a populární filmovou a televizní herečku.

Filmografie:
  • 1952 Plavecký mariáš
  • 1955 Strakonický dudák
  • 1958 Tenkrát o Vánocích
  • 1959 Dařbuján a pandrhola
  • 1959 Princezna se zlatou hvězdou
  • 1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera (Tornado Lou)
  • 1966 Ženu ani květinou neuhodíš
  • 1966 Fantom Morrisvillu
  • 1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
  • 1970 Partie krásného dragouna
  • 1971 Babička (TV seriál - kněžna Zaháňská)
  • 1971 Slaměný klobouk
  • 1973 Kronika žhavého léta
  • 1974 Muž z Londýna
  • 1976 Léto s kovbojem
  • 1977 Adéla ještě nevečeřela
  • 1982 S tebou mě baví svět
  • 1985 Já nejsem já
  • 1990 Arabela se vrací (TV seriál)
  • 1994 Příliš hlučná samota
  • 1995 Byl jednou jeden polda
  • 1997 Báječná léta pod psa
  • 2002 Andělská tvář
  • 2005 Účastníci zájezdu
  • 2006 Panic je nanic

Jedna role byla hezčí než druhá. Nezapomenutelná je jako Tornado Lou ve filmu Limonádový Joe.

Zdroj: za použití Wikipedie