****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Třapatka

26. září 2009 v 1:45 |  Příroda

Třapatka nachová (Echinacea purpurea) je trvalka z prérií a řídkých lesů jihovýchodu USA.
Asi metrová květina má nevětvený, lysý a drsný stonek s dlouze řapíkatými zašpičatělými listy. Květní úbory mají růžové až karmínové paprsky a vystouplé, tmavě hnědé až černé květní lůžko. Jazykovité okvětní lístky jsou zpočátku asi 2,5 cm dlouhé, rozkvetlé se prodlužují a vytvářejí v průměru až dvaceticentimetrové trvanlivé květy. Objevují se od poloviny července do prvních mrazíků. V dobré půdě se stonky částečně větví a tvoří další květy.
Pěstování je velmi snadné. Semena vyséváme od února do hloubky 1 až 2 cm. Při 15 až 18°C vyklíčí do tří týdnů. Rostlinky je dobré jednou, lépe dvakrát přepíchnout. Nevytahují se za sluncem a kořínky zesílí. V květnu je vysazujeme na záhon. Od dubna do května lze vysévat třapatku přímo na záhon. Z časného výsevu vykvétá prvním rokem. Třapatka výborně roste na slunci i v polostínu. Stačí jí normálně humózní půda. S jarem postupně vyrůstají listy a květní lodyhy rychle přerůstají okolní vegetaci. I když snáší delší sucho, je lepší ji občas zalít. Odvděčí se jasnějšími barvami květů a svěží zelení listů. Pokud není promrzlá půda, je dobré zalít Echinaceu i v zimě. Vyraší pak velmi brzy a časněji vykvétá. V okrasné zahradě se používá jako solitéra nebo na trvalkový záhon. Hodí se i k řezu, vydrží ve váze dlouho svěží.
Jen málo se ví, že tak propagované "zázračné" výtažky a Echinaceové kapky od nejrůznějších (většinou zahraničních) firem se snadno vyrábí z květiny, kterou může mít na zahrádce každý. Že je nejen lidskému organismu prospěšná, to denně dokazují záplavy motýlů, včel a čmeláků.
Echinacea obsahuje depsid echinakosid, properdin zvyšující imunitu organismu a polyiny s účinkem protivirovým a protibakteriálním. Obsahuje estery mastných kyselin, polysacharidy, seskviterpenické alkoholy, dihydroxinardol, silice, třísloviny a další látky. Jako horkou novinku lze uvést nedávné získání protinádorové substance - pentadecadienu. Šťáva z čerstvých květů, užívaná vnitřně, urychluje proces srážení krve a při vnější aplikaci příznivě působí na hojení ran. Schopnost tišit bolest a urychlovat léčbu popálenin.
Oddenek spolu s kořeny má výrazné antiseptické účinky a používá se vnitřně i u některých infekčních nemocí. Zevně se hodí např. k léčení karbunklů, nežitů a hnisajících ran.
Léčivé přípravky si snadno vyrobíte sami:
Jeden díl drogy (kořenů, květů, lístků nebo jejich směs) dáte do lahvičky a zalijete čtyřmi díly 40% vodky, uzavřete a necháte asi 14 dní v teple. Tinktura je použitelná za tři týdny. Preventivně se podává jedna, léčebně asi pět polévkových lžic denně. Vnitřně působí proti chřipkovým a herpetickým virům. Na podzim nebo na jaře, kdy hrozí nejvíc nachlazení nebo epidemie chřipky, se extrakt užívá i preventivně pro zlepšení kondice organismu. Významně urychluje léčení angíny a chřipkových onemocnění. Zevně používáme tinkturu k lepšímu hojení drobných poranění.
Výluh si připravíte zalitím čajové lžičky drogy 2 dcl vroucí vody a asi desetiminutovým louhováním. Používá se ke zlepšení obranyschopnosti organismu, při chřipce, angínách a zánětech. Posiluje, pomáhá v rekonvalescenci i při revmatických potížích.
Snadno si můžete připravit koupel: 50 g drogy dáte do plátěného sáčku a vložíte do teplé lázně.
Hojivou mast připravíte z 50 g drogy a rozpáleného sádla. To necháte vzkypět a odstavíte. Druhý den slabě zahřejete a přecedítepřes cedník a gázu. Mast se uchovává v uzavřených kelímcích v chladničce. Zevně pomáhá při léčení chronických ekzémů, plíšňových onemocnění, akné, drobných poranění kůže a proleženin.
Třapatka zvyšuje rezistenci, má stimulující účinek na lymfatický systém. Užívá se i v homeopatii a patří mezi geriatrika. Užívání nemá žádné vedlejší účinky.
Kořeny se sklízejí druhým až třetím rokem na podzim. Jejich velikost záleží na půdě. K léčebným účelům se dá využít celá rostlina, ale používá se především čerstvý nebo sušený kořen i s oddenky a nať.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama