****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





Ořechy a oříšky

30. listopadu 2009 v 14:39 |  Příroda
Košík s ořechy a louskáčkem dokonale podtrhuje atmosféru Vánoc. Bez ořechů a oříšků si nelze představit křehké vánoční cukroví. Nejsou nic pro štíhlou linii, protože mají vysokou energetickou hodnotu. Malý příklad: 100 g lískových oříšků má 694 kcal, 100 g vlašských ořechů dokonce 705 kcal.
Ořešák vlašský (Juglans regia) je mohutný, až 30 m vysoký strom a korunou širokou až 15 m, proto se většinou pěstuje jako solitére a je vhodný do velkých zahrad. Dožívá se až čtyř set let. Podle pověsti byl zasvěcen bohu Jupiterovi. Pojmenování Juglans vzniklo zkrácením z latinského Jovis a glans, což přeloženo znamená Jupiterův žalud. V Evropě se o pěstování ořešáku zasloužili hlavně Římané. Ve střední Evropě ho přikázal pěstovat císař Karel Veliký, později ho nařídil vysazovat Napoleon.
Protože v Česku existuje mnoho obcí s názvem odvozeným od ořechu, je jasné, že i u nás mělo jeho pěstování velkou tradici. Vedle lípy je asi nejčastějším stromem na veřejných prostranstvích. Rozložitá koruna poskytuje příjemný stín, a protože listy ořešáku působí odpudivě na hmyz, je proto oblíbeným stromem.
Ořešák vlašský má rád otevřenou polohu, ale chráněnou ze severní strany a před větrem. Je to teplomilná dřevina. Kvete od dubna do května a květy jsou choulostivé na pozdní jarní mrazíky. Samčí květy tvoří jehnědy a vyrůstají na loňských výhonech, samičí květy vyrůstají na letorostech. Ořešák je větrosnubný, opyluje se větrem, proto není třeba mít v blízkosti další strom. Ořešáky je nejvhodnější vysazovat jako dvou až tříleté. Vypěstovaný ze semene plodí po desátém až patnáctém roce. Roubované kulturní odrůdy plodí už čtvrtým rokem.
Jádro vlašského ořechu obsahuje až 60 % oleje, 11 až 19 % bílkovin, cukry, ale také mnoho minerálních látek, hlavně vápník, fosfor a železo. Ze stopových prvků jód a měď, vitamin A, C a vitaminy skupiny B. Protože mají nízký obsah sodíku, jsou ořechy vhodným doplněním jídelníčku pro nemocné dnou, chorobami ledvin, krevního oběhu a především pro duševně pracující.
Ořešák má i léčivé účinky. Listy a oplodí obsahují hodně vitaminu C (až 3000 mg ve 100 g), třísloviny, silice, hořčiny. Používají se proti krvácení, proti zánětům sliznice, snižují hladinu cukru v krvi a uklidňují.
Ořechy se mohou sklízet i v červnu, kdy se dá celý plod ještě propíchnout jehlou a energetická hodnota není tak vysoká. Nezralé ořechy jsou vhodné na kompoty a na výrobu likéru, případně na proslazování.
Líska roste často v hájích a na okrajích lesa po celé Evropě. V zahradách se vysazuje nejčastěji líska obecná (Corylus avellana), v parcích líska turecká. Ve velké zahradě se nejlépe vyjímá rozložitý keř lísky největší (C. maxima), vysoký i široký 3 až 6 metrů.
Lískové oříšky byly nezbytnou potravinou člověka v době neolitu. Kulturní formy lísky vznikly už ve starověku.
Líska jednodomá dřevina s široce vejčitými listy. Na našem území je původním druhem. Samičí květy se vytvářejí už na podzim. Vypadají jako pupeny, kvést začínají už v únoru jako nenápadné karmínově červené blizny. Samčí květenství jsou žluté jehnědy. Listy se rozvinou později, aby vítr mohl dobře opylovat květy. Plody jsou oříšky v lupenitém obalu. Aby líska dobře plodila, potřebuje dostatek vláhy a slunce. Protože je samosprašná, může se stát, že málo plodí. Není na škodu vysadit poblíž ještě jeden keř.
Lískové oříšky se sklízejí v září, když se zbarví do zlatohněda. Když je úrodný rok, výnos z jednoho keře dosahuje i několika kilogramů. Potom je nutné oříšky dobře usušit, aby se daly skladovat.
Jádra lískových oříšků jsou velmi výživná. Obsahují 60 % tuků, 20 % bílkovin a 8 % sacharidů. Získáme z nich také vitaminy skupiny B, vitanim C, mnoho minerálních látek (hlavně železo, vápník, draslík, fosfor a měď). Pro svou jemnou chuť jsou dokonce oblíbenější než jádra vlašských ořechů. Nejchutnější jsou opražená. Připravují se z nich moučníky a krémy, přidávají se do zmrzlin a sladkých nádivek. Vánoční cukroví se bez nich neobejde.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 the-chocolate the-chocolate | Web | 30. listopadu 2009 v 14:45 | Reagovat

Ahojik mám christmass dessign a byla bych moc ráda kdyby zlatíčko jako si ty napsalo co si o němy myslí já bych chtěla znát názor ostatních lidí a ne jenom svůj tak se prosím pak podívej ju?Zatím se měj pěkně pááá

2 Lucka Lucka | Web | 30. listopadu 2009 v 15:03 | Reagovat

Jo, taková ořechovka! Doma ji děláme ze zelených ořechů. :-P  :-D

[1]: Nemáš dojem, že christmass dessign (správně Christmas design) má teď nějak každý? (Teda kromě mě...)
Čím to asi bude?  :-D  :-D  :-D

3 Jarmila Jarmila | 30. listopadu 2009 v 15:18 | Reagovat

[2]: Jednou jsem pila koupenou. Mňam, dobré pití, ale jistě není nad domácí. ;-) Když nemám žádný ořešák. :-( A než by mi plodil nový, tak budu pod kytkama. :-)

4 Eva* Eva* | Web | 30. listopadu 2009 v 17:53 | Reagovat

Mám v poslední době moc ráda pekanové ořechy. Snad to píšu dobře  8-O
Ořechovku bych si taky dala, pila jsem jí jen jednou a byla vynikající.

5 Eva* Eva* | Web | 30. listopadu 2009 v 17:55 | Reagovat

[3]: Jarmilo, ono snad těch ořechů není potřeba moc a někdo by ti určitě na požádání nějaké zelené dal.

6 Enili Enili | Web | 6. prosince 2009 v 19:44 | Reagovat

Někde mám taky ten recept,ale s těmi ořechy jsem na tom stejně jako ty.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama