****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Výroba domácí šunky v Šunkovaru

4. ledna 2010 v 1:07 |  Recepty
Protože vás článek o šunkovaru zaujal a ptáte se, jak v něm vyrobit domácí šunku, přikládám pár receptů.

1. Domácí šunka
1 kg vepř. masa, cca 2 kávové lžičky soli, 0,1 l vody, 1 káv. lžička moučkového cukru.

Čerstvé maso nakrájíme na větší kousky a mírně naklepeme. Sůl a cukr rozpustíme v 0,1 l vody a roztokem zalijeme maso, které pečlivě promícháme. Po promíchání vložíme do nádoby mikroténový sáček, do kterého vkládáme po vrstvách připravené maso. Každou vrstvu stlačíme, aby byl vyplněn celý prostor nádoby.
Do sáčku, na maso, položíme přítlačné víko prolisem nahoru. Na prolis nasadíme pružinu a tuto stlačíme plastovým víkem, které současně nasuneme do výřezu v nádobě a pootočením uzavřeme.
Nádobu s připraveným masem vložíme do chladničky, kde při teplotě asi 4°C necháme 2 dny uležet (maso nesmí zmrznout). Po této době nádobu s masem vložíme do hrnce s vodou tak, aby hladina vody byla max. 1 cm pod zářezy. Maso dusíme při teplotě max. 85°C po dobu 2 hodin. Při této teplotě odskakují ode dna bublinky. Var vody snižuje kvalitu šunky.
Po této době necháme maso v nádobě vychladnout. Urychlit chlazení můžeme studenou vodou. Po úplném vychlazení uvolníme závěry a šunku v sáčku vyklopíme.

2. Pikantní šunka
1 kg vepř. masa, asi 25 g soli, 1 káv. lžička cukr moučka, 0,1 l vody, utřený česnek podle chuti.

Postup je stejný jako při výrobě domácí šunky. Při promíchávání přidáme utřený česnek.

3. Šunka v rosolu
1 kg vepř. masa, 25 g soli, muškát. oříšek, 25-30 g želatiny.

Maso nakrájíme na větší kousky, naklepeme, nasolíme a naložíme do smaltované nádoby, kterou dáme do chladničky a při teplotě asi 4°C necháme maso 2 dny uležet.
Po uležení maso opláchneme vodou a mezi jednotl. kousky nastrouháme trochu muškátového oříšku. Takto upravené maso uložíme po vrstvách do mikrot. sáčku v nádobě. Mezi vrstvy dáváme hned i želatinu.
Nádobu uzavřeme a dále postupujeme stejně jako u domácí šunky.

My jsme vyráběli šunku i z králičího masa a je rovněž chutná.
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 4. ledna 2010 v 11:29

Ahoj Jarmilko, tys mi připomenula výrobu šunky, taky jsme ji dělávali a taky jak píšeš i z králičího masa, bylo sice dost pracné vykostit ho, ale byla vynikající. Nádoba na výrobu šunky už ale zmizela v propadlišti dějin :-D

2 Jarka Jarka | Web | 4. ledna 2010 v 20:26

Tak to jsem něco promeškala o šunkovaru jsem nikdy neslyšela. Když čtu ty recepty zdá se mi to dost pracné, ale domácí šunčička určitě stojí zato! ;-)

3 Jarmila Jarmila | Web | 5. ledna 2010 v 7:48

[2]: O šunkovaru píšu zde - http://plajzka.blog.cz/0906/sunkovar. V době, kdy sloužil, byla šunka v obchodě podpultové zboží. Pracné to bylo, ale když jsme měli vlastní maso, tak to zase nebyl takový problém. Hlavně to nebylo přesolené. Dnes se stane, že člověk koupí šunku samou sůl.  :-?

4 Lucka Lucka | Web | 5. ledna 2010 v 9:30

Všechno, co se upeče doma je nesrovnatelné s tím, co nám neviditelná ruka trhu nabízí. Takže ať žije šunka!  :-D  ;-)

5 ennovy ennovy | 9. ledna 2010 v 0:15

Šunkovar jsem sehnala na Aukru za pakatel (to bylo tím, že aukce končila večer na Silvestra a nikdo nepřihazoval). Tuto neděli mě čeká vaření,takže jsem zvědavá.

6 ennovy ennovy | 9. ledna 2010 v 0:18

Ještě chci doplnit, že recept, který je uveden je právě z receptů, které před r.89 přikládali k šunkovarům. Metoda je stále stejná a je super.Jen chci říct, že místo mikrotéňáku použijte střevo na tlačenku, přeci jen dnešní mikrotéňáky nejsou té kvality v síle materiálu, jako byly dříve, takže tláčo-střevo je jistota.

7 ennovy ennovy | 9. ledna 2010 v 0:19

[4]:
Souhlas. Já dělám doma tvaroh, domácí čerstvé sýry a jiné věci.Nedělám t z toho důvodu, že jsem zastánce bio potravin, ale jde mi o kvalitu chuti.

8 Jarmila Jarmila | 9. ledna 2010 v 12:39

[6]: Taky si myslím, že by pytlík na tlačenku byl jistější. Mikroteňáky jsou opravdu dost tenké. Už jsme delší dobu šunku nedělali, ale zase šunkovar oprášíme. :-D

9 jmatek@centrum.cz jmatek@centrum.cz | 1. dubna 2010 v 9:19

Šunka ve fotografii (pokusil jsem se zdokumentovat postup vaření šunky):

http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/sunkovar,_sunka,_recept_na_sunku,_jak_na_sunku,_sunky,_veprova_kyta,_sunkovar,_sunka/

pro zajímavost i odkaz na mou udírničku:

http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/Udirna,_udirny,_uzeni,_uzeniny,_udirna,_udirny,_uzeni,_uzeniny,_jak_postavit_udirnu/

Jindřich

10 jmatek@centrum.cz jmatek@centrum.cz | Web | 1. dubna 2010 v 9:37

Omlouvám se odkazi nejsou funkční najeďte do mého alba na rajčeti http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/
a pod názvem šunkovar ........ je postup na sunku to same u udírny.
Jindřich Děkuji

11 Alena Alena | E-mail | 16. září 2010 v 16:00

[3]:vůbec to není pracné není nic jednoduššího.

12 oldsoft oldsoft | 18. listopadu 2010 v 17:24
13 Aneta Gabrielová Aneta Gabrielová | Web | 18. června 2011 v 17:14

Jste užasná, šunkovar ;-)

14 Franta Franta | E-mail | 20. července 2011 v 17:20
15 Jayjayka Jayjayka | 28. srpna 2011 v 10:55

Tak sem poprvé naložila a uložila do lednice. Uvidíme co z toho vyleze :-D

16 Jarmila Jarmila | Web | 28. srpna 2011 v 11:01

[15]:  Držím palce a přeji dobrou chuť. :-)

17 oldsoft oldsoft | 22. září 2011 v 20:05

Tady máte původní návod k šunkovaru v PDF: http://www.ulozto.cz/10352308/sunkovar-navod-k-pouziti-pdf

18 Martin Martin | E-mail | Web | 29. září 2011 v 11:05

Tak jsem narazil na tento web a docela mě zaujal asi to vyzkouším :-)

19 Kateřina Havlíčková Kateřina Havlíčková | 1. dubna 2012 v 11:00

Už jsme dál nemohli vydržet tu hrůzu kolem zkažených, přebalovaných a školdlivých potravin.
Naše rodina má ráda dobré jídlo a rozhodně se nedá říci, že bychom propagovali zdravou výživu.
Poslední kapkou byla informace o fosfátech v salámech a řekli jsme-dost.
Koupili jsme šunkovar a začali vařit šunku doma. První pokus dopadl dobře.
Je jen na zvyku, ýe ta domácí není růžovoučká a ani nejde nakrájet tak jemně. Ale víme, co jíme a to je velmi důležité. Katka :-P

20 Jarmila Jarmila | Web | 1. dubna 2012 v 11:49

[19]:  Katko, máš pravdu. Když si uděláš šunku doma, víš, co jíš. Asi zase šunkovar vyhrabeme ze spíže. :-D

21 Jiří Jiří | E-mail | 15. července 2012 v 9:58

Po posledních kontrolách v obchodech se snažíme,jen co jde,si vyrobit doma.Od jogurtů plných svinstvech, aby vydržely,domácího chleba bez pekařů,co přidávají do těsta neprodaný včerejší dny až po šunku ze socialistického šunkovaru,který teď v té bídě kvality potravin přišel k dobru. ;-)

22 Vladislav Vladislav | E-mail | 9. srpna 2012 v 21:11

všude maji samé hliníkové jsem sháněl až jsem objednal šunkovar z nerezu, ze starejch dob nemam hliník rád. černá to když se v něm vaří... zkuste tehle www.sunkovar-nerez.cz je bytelnej a promyšlenej, takovej kus nádobí co vydrží i dalším generacím :-D

23 oldsoft oldsoft | 19. září 2012 v 14:53

[22]: Není to jedno, že to je z hliníku, když tam maso vkládám ještě v mikrotenovém sáčku?

24 Martin Martin | 6. prosince 2012 v 23:01

oldsoft má pravdu, navíc hliník mnohem lépe vede teplo.
Veškeré uzeniny v obchodech jsou vyrobeny právě v hliníkových formách...

25 Inisa Inisa | E-mail | 5. března 2013 v 21:38

[1]:Dobrý den.Já jsem sehnala šunkovar teď na AUKRU za 350kč.Dělám šunku i z kuřecího a zkusím Váš recept.Mějte se :-D  :-D

26 Ivo Ivo | E-mail | 8. března 2013 v 14:46

tak jsem si ten nerezový zakoupil a musim uznat že oproti hliníkovému je to nebe a dudy, můžu ho jen doporučit ;-)

28 Pavel Pavel | E-mail | 19. dubna 2013 v 18:06

[1]: Šunkovar lze teď koupit v Sandi Zlín. www.sandi.cz  Šunkovar Orion 5ORN131505, cena:313,-Kč

29 didule didule | E-mail | 9. listopadu 2013 v 9:15

Od roku 1975 dělám doima šunku. Nejdřív, než jsem sehnala šunkovar, jsem ji dělala v dobře utěsněném ešusu. Svázala jsem jej gumičkami a bylo to stejné, jen měla jiný tvar

30 dana dana | E-mail | 10. prosince 2013 v 5:03

[5]:já taky koupila na aukru za 150 kč to se hned tak nesežene a dnes budu vyrábět domácí šunčičku bez éééček :-)

31 Hana Hana | 30. prosince 2013 v 16:26

prosím ,jaká želatina se používá??a jak?

32 Jarmila* Jarmila* | Web | 30. prosince 2013 v 16:39

[31]:  Hanko, želatinu, která se prodává v obchodě. Nesmí být se sladkou úpravou nebo s příchutí. Želatina na aspiky.

33 Pavlína Pavlína | E-mail | 22. ledna 2014 v 11:40

Prosím o informaci o želatině, běžně se připraví a po lžících se přidává do šunkovaru nebo se tam sype v prášku? Děkuji

34 Jarmila* Jarmila* | Web | 22. ledna 2014 v 13:10

[33]: My do masa na šunku želatinu nepřidáváme. Jinak myslím, že se musí rozpustit ve vodě.
Já osobně šunku nepřipravuji. U nás to dělají muži a podle návodu výše - bez želatiny.

35 Pavlína Pavlína | E-mail | 22. ledna 2014 v 14:11

Děkuji za odpověď. Domácí šunku dělám, ale chci zkusit recept na šunku v rosolu, který je popsaný výše. Nějak se na netu nemůžu dobrat přesnějšího postupu.Snad to nějak upatlám. Pozdrav všem.

36 eliska184 eliska184 | E-mail | 25. října 2014 v 20:45

Dostala jsem šunkovar, takže bych ho chtěla vyzkoušet, ale dohadujeme se s manželem jestli doba cca 2 hod. uvedená v receptech znamená, že se vaří ve vodě při uvedené teplotě 2 hodiny nebo jak tvrdí manžel by měla být ty 2 hodiny teplota masa

37 Martin Martin | Web | 16. ledna 2015 v 17:47

My používáme místo cukru med, přijde nám to trochu jemnější. Ale mikrotenové sáčky máme běžně, ještě nikdy se ho nepovedlo protrhnout
http://www.zabijacky.cz/news/domaci-sunka-v-sunkovaru/

38 Roman Roman | 6. února 2015 v 17:32

Zdravím všechny. Předem se musím přiznat, že jsem prodejce šunkovarů, konkrétně http://www.domaci-sunkovar.cz/
Nicméně napíšu pár rad. Když nakrájíme šunku na kostky, tak hrstku masa vezmeme a prolisujeme ho přes lis na česnek a vmícháme. Udělá se tím perfektní pojivo. Pořádně šunku vymíchat /pomalu/ až začne hodně lepit. Z praxe bych řekl, že je lepší zavřít to do šunkovaru a nechat aspoň 2 hodiny stát pod tlakem pružin. Je pak lépe spojená. Pokud dáváte pragandu, není nutné jí tam dávat 20-25g na kilo. Stačí polovina a druhou polovinu dát klasickou sůl. Rozdíl nikdy nepoznáte a té rychlosoli je tam o cosi míň. A ještě jedna pecka na konec, kterou jsem viděl v obchodě. Klasická balená šunka měla 2% soli. Dětská šunka měla 3% soli. Samozřejmě rychlo soli. Kdyby někdo chtěl poradit, napište mi na info@domaci-sunkovar.cz

39 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 6. února 2015 v 18:38

[38]:  Romane, moc děkuji za všechny za cenné rady. :-)
Z množství rychlosoli v dětské šunce jsem byla překvapená. A pak mají jíst děti zdravě!

40 stanislava stanislava | E-mail | 22. března 2015 v 17:37

Už jednou jsem šunku dělala a byla výborná. Dnes chystám na další [:tired:]

41 Alena Koudelková Alena Koudelková | E-mail | 17. června 2015 v 14:22

Taky jsem začala šunkovat. Zkoušela jsem kuřecí i vepřovou. První byla trochu cítit vařeným masem i při dodržení teploty, další už byly supec. Protože to sníme docela brzy, dovolila jsem si snížit obsah soli o čtvrtinu, šunka byla stále ještě dostatečně slaná a pragandu nepoužívám. Rodina mi nevěřila, ale už to baští. Je to něco jiného než z obchodu. :-)

42 Jarmila* Jarmila* | Web | 17. června 2015 v 14:27

[41]: My jsme také používali normální sůl. Ale poměry už si nepamatuji. Určitě jsme to asi dělali podle návodu u šunkovaru.
Už hrozně dlouho jsme ji nedělali.
Alenko, moc děkuji za návštěvu a komentář. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama