****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Pár velikonočních receptů

28. března 2010 v 13:12 |  Recepty
lidé13

Velikonoční hlavička (nádivka)

600 g masa stejným dílem uzeného, vepřového a telecího, 6 vajec, 300 g tuku, petrželka, sůl, 6 až 10 rohlíků nebo housek, 2 lžíce sekaných mladých kopřiv.

Všechno maso uvaříme a na drobno pokrájíme. Pak je promícháme s pokrájenými rohlíky navlaženými vývarem z masa a s vejci. Směs osolíme, okořeníme sekanými kopřivami a petrželkou. Pečeme ve vymazaném pekáči. Hlavičku můžeme podávat za tepla, výborná je i za studena.

Velikonoční salát se zastřenými vejci

4 rajčata, 1 salátová okurka, 1 svazek ředkviček, 4 vejce, 200 ml majonézy, sůl, 100 ml 12% smetany, svazek pažitky nebo řeřichy, 1 citron, olivový olej, čerstvě mletý pepř.

Zeleninu nakrájíme na kousky. Z majonézy, smetany, soli a čerstvého pepře vymícháme zálivku, dochutíme citronem a kapkou olivového oleje. Do osolené a mírně vroucí vody postupně vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce. Zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po čtyřech až pěti minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby "zatáhla".
Zeleninu upravíme na talíř, přelijeme zálivkou, navrch roztrhneme vejce a posypeme čerstvě nakrájenou pažitkou nebo řeřichou.
Tip: majonézu se smetanou můžeme nahradit bílým jogurtem rozmíchaným s pár kapkami olivového oleje.

Šunková vaječná náplň

4 vařená vejce, 40 g másla, sůl, 80 g šunky nebo libového masa.

Do našlehaného másla se žloutky přidáme drobně nakrájenou šunku, podle chuti osolíme a dobře promícháme. Vejce (půlky) naplněná touto směsí můžeme ozdobit petrželkou nebo pažitkou.

Celerová pomazánka s vejci

1 bulva celeru, 1 cibule, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g tatarské omáčky, citronová šťáva, petrželka, sůl.

Očištěný syrový celer nastrouháme na jemném struhadle, pokapeme citronovou šťávou, promícháme s tatarskou omáčkou, drobně nasekanou cibulí a petrželkou. Nakonec do pomazánky vmícháme nahrubo nakrájená vejce a dochutíme solí. Pomazánku mažeme na krajíčky tmavého chleba.
Tip: pro odlehčení můžeme tatarskou omáčku nahradit bílým jogurtem.

Vajíčková s cibulí a droždím

2 cibule, 50 g másla, drcený kmín, mletý pepř, sůl, 50 g droždí, 4 vejce.

Jemně nakrájenou cibuli podusíme na másle, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, až začne vonět. Okořeníme kmínem, pepřem, solí a vlijeme rozmíchaná vejce. Smažíme jen krátce, aby vejce zůstala řídká. Pomazánku mažeme na krajíčky chleba a sypeme jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

vel23
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 28. března 2010 v 13:53 | Reagovat

Samé dobroty :-)

2 Vlasta Vlasta | Web | 28. března 2010 v 17:21 | Reagovat

Velikonoční hlavičku dělám taky, akorát letos bude asi bez kopřiv. Nikde se u nás zatím nic nezelená a hlásí zimu, to kopřivy nevyrazí O_O

3 Blanka Blanka | Web | 28. března 2010 v 17:42 | Reagovat

Velikonoční hlavičku dělávám taky,ale podle trošku jiného receptu,ale mám stejný problém jako Vlasta-kopřivy jsem u nás na zahrádce neobjevila,tak nevím,co do ní letos dám :-D

4 helena-b helena-b | Web | 28. března 2010 v 19:12 | Reagovat

Také říkám, samé dobroty. Zaujala mě ta celerová pomazánka. Určitě ji vyzkoušíme. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 28. března 2010 v 19:41 | Reagovat

Taky dělám velikonoční nádivku, už jsem koupila v Kauflandu balíček nakostičkovaného uzeného, teď musí prošmejdit sídliště, jestli nenajdu trochu kopřiv. Když ne, zelenou barvu nahradí jen petrželka. ;-)  :-D

6 Janah Janah | Web | 28. března 2010 v 23:20 | Reagovat

Velikonoční nádivku dělám, ale zde bohužel bez kopřiv, tady první vylezou až na přelomu dubna a května. :-( Takže to není úplně ono :-( Nahrazuju je špenátem nebo mangoldem, ale kopřivy jsou kopřivy...

7 Natty Natty | Web | 29. března 2010 v 13:19 | Reagovat

Jarmilko, moc pěkné velikonoční recepty - hlavičku dělám, ale telecí nedávám, jen uzené, kde dnes vzít telátko :-)ale dávám více vajec a hlavně, hodně kopřiv a koledníci mi slupnou vždy celý pekáč a to jí krájím na malé kostičky :-) :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama