****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Slovenská kuchyně

13. dubna 2010 v 8:00 |  Recepty
Dnes pár receptů ze slovenské kuchyně.

Brambory plněné brynzou

8 středně velkých brambor, 20 dkg brynzy, 1 cibule, 20 dkg prorostlé slaniny nebo bůčku, 3 stroužky česneku, pár snítek rozmarýnu.

Brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka, necháme je vychladnout, odřízneme vršky a vnitřky vydlabeme.
Připravíme náplň: nakrájenou slaninu na pánvi zesklovatíme, přidáme nasekanou cibuli, tu osmažíme dorůžova a odstavíme. Do vlahé směsi vmícháme rozdrobenou brynzu.
Vydlabané brambory vymažeme utřeným česnekem, naplníme brynzovou směsí a zakryjeme odříznutým vrškem. Do každé brambory zapíchneme kousek rozmarýnu a 40 minut zapékáme v remosce (nebo v troubě). Na talíři posypeme brambory troškou brynzy a podáváme s oblohou podle vlastní fantazie (rajčata, okurky apod.).

Nitranská rajčata

Čerstvá rajčata nakrájíme na malé dílky, posypeme nadrobno nakrájeným česnekem, zalijeme zakysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem (oštěpek, brynza nebo jiný ovčí sýr).
Salát podáváme s tmavým chlebem. Je to výborná večeře.

Bystrický guláš

50dkg beraní plece, 8 dkg sádla, 30 dkg cibule, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 čerstvé pálivé papriky, 2 lžíce kečupu, 25 dkg brambor vařených ve slupce.

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek se solí, mletou sladkou papriku, nakrájenou pálivou papriku a plátky masa. Podlijeme horkou vodou a zakryté dusíme. Když je maso měkké, přimícháme kečup a na kostky nakrájené oloupané brambory. Vše promícháme a hned podáváme.
ov11
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | Web | 13. dubna 2010 v 9:31 | Reagovat

Brynzu jsem zrovna zkušebně koupila...ale ty naše brambory už na vaření ve slupce asi moc nebudou... :-x  :-(

2 ENILI ENILI | E-mail | Web | 13. dubna 2010 v 16:46 | Reagovat

Samé dobrůtky,pořád mě jen svádíte abych něco vařila a já pak nestíhám.Ale máš recht.Dobrých receptů není nikdy dost.Hezký de ti přeji. :-)  :-)

3 Blanka Blanka | Web | 13. dubna 2010 v 20:53 | Reagovat

Jarmilko,tak mě by ze všech receptů nejvíc lákaly ty brambory s brynzou.To musí být veliká dobrota :-)

4 Janah Janah | Web | 13. dubna 2010 v 23:51 | Reagovat

Brynzu mám moc ráda a tady ve Švédsku mi chybí.Možná tu je, ale podle názvu to nepoznám, ještě jsem se k ní neprojedla.

5 Jarmila Jarmila | 14. dubna 2010 v 11:06 | Reagovat

[4]: :-D Snad se zadaří.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama