close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zázračné šípky

26. září 2011 v 11:19 |  Příroda

Šípky sbíráme pěkně tuhé a vyzrálé, i když měkké jsou nejsladší. Vaříme z nich hlavně chutný čaj. Nejčastěji se vaří z rozdrcených plodů, poté je ale musíme velmi dobře cedit, jelikož drobné chloupky se těžko odstraňují. Pokud přesto chceme vařit čaj z rozdrcených šípků, nakrájíme plody nadrobno ještě před sušením (sušení se urychlí).
Čaj můžeme připravit i jednodušším způsobem. Večer vložíme suché plody do studené vody a ráno vodu přivedeme do varu. Chvíli povaříme, odstavíme a během dne sléváme čaj do hrnků a popíjíme. Šípky necháváme celou dobu vylouhovat. Ani po vypití šípky nevyhazujeme, čaj z nich uvaříme ještě nejméně dvakrát, je stále chutnější a barevně výraznější.
Nasbírané plody můžeme také zmrazit v mikrotenovém sáčku.


Šípkový sirup

1 kg pěkně vyzrálých šípků rozdrtíme v robotu a zalijeme 2 litry vody. Směs vaříme za mírné teploty asi 10 minut, poté přecedíme přes síto a ještě necháme překapat přes plátno, aby se odstranily chloupky. Přefiltrovanou šťávu zahřejeme na 70°C a za stálého míchání v ní rozpustíme 1,5 kg kryst. cukru. Hned naléváme do sklenic, na povrch každé přidáme lžičku alkoholu a zazátkujeme. Ukládáme do chladna. Sirup používáme hlavně v chřipkovém období. Při konzumaci můžeme dochutit citronem.



Foto: internet
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. září 2011 v 20:45 | Reagovat

Šípky a kolik vitamínů v nich :-). Já je spíše používám k dekoraci. :-)

2 inenaso inenaso | Web | 27. září 2011 v 3:46 | Reagovat

Jednou jsem si  z šípků dělala marmeládu, než se dovařila, tak jsem ji stále ochutnávala a ochutnávala až jsem ji snědla všechnu. :-)

3 Jarmila Jarmila | Web | 27. září 2011 v 5:38 | Reagovat

[2]: :-D  :-D  :-D  My jsme si ji jednou koupili hotovou, ale nic zvláštního to nebylo.

4 Romi Romi | E-mail | Web | 27. září 2011 v 8:09 | Reagovat

Jarmilko já piji každý den šípkov čaj:)

5 iva221 iva221 | Web | 27. září 2011 v 11:29 | Reagovat

Jarmilko, já jsem loni dělala, podobně jako ty sirup, tak med. Docela nám na chleba s máslem chutnal a k tomu šípkový čaj - lahoda.

6 Věrka Věrka | Web | 27. září 2011 v 17:01 | Reagovat

Tak já je mám na dekoraci, ale možná si letos dle tvých rad nějaké uschovám na čajík)))

7 Naďa Naďa | Web | 27. září 2011 v 18:12 | Reagovat

Je zajímavé, že se již jednou použité šípky vyluhují znovu. Co plísně? Říká se přeci, že se sáčky mají s jednou použitým čajem mají vyhazovat právě k rychle se tvořící plísni, tak jsi mi v tom teď, Jarmilo, udělala zmatek :-)

8 Jarmila Jarmila | Web | 27. září 2011 v 18:57 | Reagovat

[7]:  Já mám tu zkušenost, že když uvařím ze šípků druhou várku, připomíná to spíš "vyvařené ponožky" než lahodný čaj. :-D

9 otavinka otavinka | Web | 2. října 2011 v 8:32 | Reagovat

Denně pijeme šípkový čaj z lékárny, ale nedá se srovnávat, když je to z osobně nasbíraných šípků. To má zcela jinou chuť. :-D

10 Hanka Hanka | Web | 2. října 2011 v 21:15 | Reagovat

Měla bych si nějaké šípky nasbírat, při cestování jich potkávám dost a v čistém prostředí. Tvoje rady a recepty jsou lákavé, Jarmilko, navíc mám ráda i šípkovou marmeládu, takže bych mohla něco vyrobit. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama