close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zpracování bylinek na zimu

29. září 2011 v 13:33 |  Recepty
Kloktadla

Na jejich přípravu používejte hlavně šalvěj, mátu a meduňku. Bylinky vylouhujte ve slunečnicovém oleji a nařeďte vodou.
Kloktadla pomáhají při bolestech v krku, onemocnění dásní, parodontóze.


Bylinkový olej

Příprava: Do 1 litru oleje olivového nebo slunečnicového přidejte hrst nejlépe suchých bylinek a nadobu nechte 2-3 týdny stát na slunném místě. Potom olej sceďte a bylinky prolisujte přes jemné síto.
Nejznámější jsou oleje: mátový, levandulový, třezalkový, koprový, tymiánový, meduňkový a rozmarýnový.
Rostlinné silice se velmi dobře rozpouštějí v oleji. Olej se nejčastěji používá slunečnicový nebo olivový. Bylinné oleje jsou ideální pro masáže, jako přísada do koupele nebo k zevnímu mazání. Pokud do oleje přidáte zahřátý včelí vosk nebo parafín, získáte léčivou mast.


Bylinkové likéry

Příprava: Na 1 litr extraktu použijte hrst sušených bylin ve směsi - meduňka, máta, libeček, třezalka, plody trnky, arnika, rozmarýna, tymián, špetka pelyňku. Vše zalijte 30% pálenkou z hroznů nebo žitnou. Směs nechte 3 týdny na slunném místě, poté sceďte a přelijte do čistých suchých lahví. Jestliže chcete získat bylinný likér, doplňte cukrem svařeným s vodou.

Léčivá vína

Pro přípravu léčivých a kořeněných vín jsou nejvhodnější mařinka vonná, rozmarýna, bazalka, meduňka, pelyněk, šalvěj, levandule, heřmánek, ale i jiné bylinky.
Příprava: 1 lirt bílého (nebo červeného) vína vlijeme do keramické nebo skleněné nádoby a přidáme asi 30-40 g bylinek. Nádobu postavíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Asi za týden obsah nádoby sceďte a víno je hotové.



Foto: internet
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 29. září 2011 v 16:03 | Reagovat

V ČR si dělám meduňkové víno, je dobré na spaní (pokud ovšem vydrží :-P  :-D )

2 Jarka Jarka | Web | 29. září 2011 v 18:32 | Reagovat

Vypadá to zajímavé, určitě na zimu budou dobré :-)

3 Naďa Naďa | Web | 29. září 2011 v 19:03 | Reagovat

Jarmilo, co z toho si uděláš na zimu ty? Já začínám mít chuť na nějaký ten bylinný likérek, kdy se oblízne sklenička jako náprstek, a hezky se mlaskne, ale jsem líná ho vyrábět :-)

4 Jarmila Jarmila | Web | 29. září 2011 v 21:28 | Reagovat

[3]: Naděnko, já si nevyrobím nic. Od 10 let nemám krční mandle, tak nemusím kloktat. Kvůli jiné nemoci nesmím alkohol a cukr. Opět vsadím na své osvědčené Echinaceové kapky. Ty mě drží nad vodou každou zimu. :-)

5 Hanka Hanka | Web | 2. října 2011 v 21:18 | Reagovat

Bylinný likér by nebyl marný, ale já nesmím ani kapku alkoholu! :-(  ???  :-)

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 3. října 2011 v 21:46 | Reagovat

Já  jsem si nadělala likér z bezinek a ostružin a teď to zraje ve sklepě už druhou sezónu. Našli mně cukr  a tak to nemůžu užívat ani jako lék.Tomu se říká pech. :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama