close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Květákové recepty

30. října 2011 v 11:52 |  Recepty

Květák se hodí k nejrozmanitějším kulinářským úpravám. Ve srovnání s ostatními košťálovinami obsahuje méně vlákniny, i když některým lidem způsobuje nadýmání. Tomu se dá předejít přídavkem kmínu, koriandru nebo anýzu do pokrmů.
Je cenný na bílkoviny, sacharidy a vlákniny, aminokyseliny a provitamíny A. V květáku je více vitamínu C než v pomerančích. Z minerálních látek má mnoho draslíku a fosforu. Jako každá košťálovina i květák obsahuje sirnou silici, proto ho vaříme vždy bez pokličky.

Květáková polévka

1 menší květák, 3 vrchovaté lžíce ovesných vloček, mrkev, lžíce másla, asi 8 dl vody, sůl, trochu vegety, mletý pepř, petrželka.
Květák rozebereme na růžičky, košťál odkrojíme. Mrkev nakrájíme na nudličky, podusíme na másle, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vmícháme ovesné vločky, opět uvedeme do varu a přidáme květák, vegetu, sůl a vaříme. Až květák a vločky změknou. Polévku okořeníme čerstvě umletým pepřem, posypeme usekanou petrželkou a podáváme.


Květákové krokety

0,5 kg květáku, 2,5 žemle, mléko, 3 vejce, hladká mouka, strouhanka, pepř, sůl, olej na smažení.
Květák rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody, uvaříme do poloměkka a necháme okapat. Žemli pokrájenou na plátky zvlhčíme mlékem. Po prosáknutí rozemneme, přidáme květák, pepř, sůl, 2 rozšlehaná vejce a 2 lžíce hladké mouky a vše promícháme. Ze směsi vytvoříme 8 kroket, obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném se 2 lžícemi mléka a ve strouhance. Usmažíme po obou stranách na oleji. Podáváme s vařenými bramborami, zeleninovým salátem nebo s tatarkou.

Květák zapečený

Květák, 200 g šunky, lžíce másla, 1/4 litru kysané smetany, 2 vejce, lžíce strouhanky, sůl.
Květák rozebereme na růžičky, dáme do vroucí osolené vody a uvaříme do měkka. Do vymaštěné zapékací misky urovnáme polovinu květáku, posypeme drobně pokrájenou šunkou a nahoru naskládáme zbytek květáku. Vše rukou mírně stiskneme a zalijeme smetanou, rozšlehanou s vejci a solí. Květák posypeme strouhankou osmaženou na másle a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


Květák v sýrové omáčce

1 velký květák, sůl, 5 rovných polévkových lžic hladké mouky, 3 dl mléka, 2 lžíce tuku, 2 dl smetany, 150 g tvrdého sýra, bílý pepř, petrželka a zelenina na ozdobení.
Květák rozdělíme na větší růžice, opláchneme, vložíme do vroucí osolené vody, vaříme do měkka, scedíme a necháme okapat. Z mouky a tuku připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, smetanou a několika lžícemi vývaru z květáku, rozšleháme a dobře provaříme. Přidáme část nastrouhaného tvrdého sýra a necháme ho v omáčce roztavit. Omáčku osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku, na talířích nalijeme na květák a ozdobíme zeleninou. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Květákové krokety

1 květák, sůl, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, olej na smažení.
Květák rozebereme na růžičky a vaříme v osolené vroucí vodě do měkka. Uvařený květák vidličkou rozmačkáme, přidáme 2 lžíce polohr. mouky, 2 žloutky a ušlehaný sníh ze 2 bílků, osolíme. Pokud je těstíčko řídké, přidáme ještě trochu mouky. Na pánvi rozpálíme olej a lžící nabíráme těstíčko, které vkládáme do oleje, lžící vytvoříme placičku. Opečeme po obou stranách a podáváme s brambory a zeleninovým salátem.


Foto: internet
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Naďa Naďa | Web | 30. října 2011 v 12:56 | Reagovat

Jo, květák je vděčný, já jsem dělávala i květákovou nádivku, výborná.

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 30. října 2011 v 17:23 | Reagovat

Jo, květák můžu ve všech podobách. Ale jak to, že když jsem ho zavařovala (asi na kyselo), tak mi víceméně zmodral, ztvrdl a byl docela k ničemu? :-(

3 Janah Janah | Web | 30. října 2011 v 19:50 | Reagovat

Taky květák můžu,, nejradši mám zapečený a bílou polévku. :-P

4 annapos annapos | E-mail | Web | 30. října 2011 v 23:31 | Reagovat

Nejdříve jsi mě chtěla nachytat na švestkách a teď na květáku, švestky jsem bohužel neměla, a květák nemusím, sice jsem ho vařívala na všechny možné způsoby a kvůli dětem i jedla ale už nemusím a také ho nejím, nedělá mě dobře, ale jinak ho vřele doporučuji všem. Hezký nový týden.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama