Zelňačka s houbami
400 g kysaného zelí, 150 g klobásy, 75 g hub, 2 brambory, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 500 ml vývaru, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička kmínu, 50 ml smetany, 2 lžíce nasekané petrželky.
Kysané zelí propláchneme vodou, necháme okapat a překrájíme. Klobásu nakrájíme na silnější kolečka. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme na jemno.
Rozpustíme sádlo v hrnci a na něm osmahneme houby. Přidáme nakrájenou klobásu a cibulku a znovu vše osmahneme. Zalijeme vývarem a necháme provařit. Do vroucího vývaru dáme brambory a zelí a dále vaříme.
Hladkou mouku rozmícháme v mléce a směs vlijeme do polévky. Polévku za stálého míchání přivedeme k varu a mouku necháme provařit alespoň 15 minut. Nakonec dochutíme solí, pepřem a kmínem a zjemníme smetanou. Zdobíme nasekanou petrželkou.
Zelníky
600 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 80 g hladké mouky, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, špetka drceného kmínu, 250 ml zakysané smetany, svazek mladé cibulky, 1 červená paprika, sádlo na smažení asi 100 g, lístky řapíku celeru na ozdobu.
Zelí překrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme najemno. Pokrájenou cibuli orestujeme na lžíci rozpuštěného sádla, přidáme zelí a asi 5 minut podusíme. Pak zelí necháme vychladnout.
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku a rozmícháme na těstíčko. Nalijeme ho na zelí, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a promícháme, až se všechny suroviny spojí.
Na pánvi rozpálíme sádlo a na něj lijeme těstíčko. Usmažíme menší zelné placky. Smažíme je po obou stranách asi 3-4 minuty.
Usekanou cibulku a papriku promícháme se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme.
Zelníky servírujeme pokapané zakysanou smetanou a ozdobené zeleninou.
Kysané zelí po alsasku
500 g vykostěné vepřové krkovice, 2 lžíce sádla, 500 g kysaného zelí, 5 brambor, 4 plátky slaniny, 2 párky, 1 stroužek česneku, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 10 kuliček jalovce, 250 ml bílého vína.
Krkovici opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Po obou stranách je lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Kysané zelí propláchneme vodou, necháme okapat a překrájíme na menší kousky.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Oloupaný česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. Párky rozkrájíme na kolečka a slaninu na širší nudličky.
Na pánci rozehřejeme sádlo a plátky krkovice po obou stranách opečeme. Pak je vyjmeme a uchováme na teplém místě.
Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a jemně ji osmahneme. Přidáme nudličky slaniny, kolečka párků, zelí, česnek a podle chuti osolíme a opepříme. Směs zlehka promícháme.
Do pekáčku střídavě narovnáme plátky krkovice, zelnou směs a plátky brambor (za sebou). Posypeme jalovcem a zajileme bílým vínem. Vložíme do trouby a při 180°C dopečeme.