****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.






Červenec 2012

Napravte zpackaný oběd

31. července 2012 v 17:00 Recepty

Jak na sůl?
Přesolenou polévku nebo omáčku pomůže napravit brambor, který v ní celý povaříte. Pomůže i kůrka chleba, sůl natáhne i mrkev nebo vaječný bílek, který krátce povaříte a pak vylovíte.
Ředit jídlo vodou je až ta poslední možnost! Slanost voda rozloží pomaleji než ostatní chutě. Když to jde, použijte radši smetanu nebo mléko.
Mírně přesolenou polévku pomůže »narovnat« pár kapek citronu. Ale pozor, vyhněte se nahrazení citronu octem…
I další rada jak na přesolenou polévku je vskutku jednoduchá: Na lžíci položte kostku cukru, ponořte do polévky a počkejte, až se rozpustí. Pak lžíci s cukrovou kašičkou zase vyndejte.
Jídlu, které jsme přesolili nebo jinak znehodnotili přemírou koření, pomůže ponořená stříbrná lžička. Skvěle absorbuje tyto nechtěné chutě.

Jak na bramboráky?
Bramboráky nejsou vůbec křupavé? Přidejte do těsta trochu nastrouhané mrkve. Chuť potom zvýrazní nastrouhané jablko.
Polovinu brambor na bramborák strouhejte najemno, druhou nahrubo.
Křupavější budou i tehdy, když část mouky nahradíte strouhankou.
Jak získat kůrčičku?
Nemá kuře lákavě opečenou kůžičku? Při pečení ho párkrát potřete pivem.
Kachna bude křupat, když ji už upečenou pomažete medem rozmíchaným se sójovou omáčkou a dáte ještě na pár minut zprudka zapéct. Místo sójovky lze použít i balsamikový ocet.
Připáleno! Co teď?
Proti pachuti připáleného jídla pomůže mrkev, nebo také korková zátka či krajíc chleba. Přidáme do jídla, které už je v čistém hrnci, a povaříme. »Pohlcovač pachu« pak vyhodíme.
Fígle na omáčky
Málo výraznou omáčku z masa pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Omáčku doladí i sušená cibule nebo osmažená cibule posypaná cukrem, který se nechá zkaramelizovat.
Guláš je pořád vodový? Skvěle ho zahustí chleba! Když použijete kůrku, neztratí barvu.
Zdravě zahustíte omáčku i polévku najemno nastrouhanou bramborou.
Upíjeli jste při vaření bílé víno tak, že už nezbylo na omáčku? V troše octa rozvařte dvě lžičky cukru a máte náhradu.

Zdroj: AHA

Diplom za soutěž u Natty

31. července 2012 v 13:40 Různé

V červenci byla u Nattynky soutěž ve skládání smysluplných vět ze slov, které napíší jednotliví soutěžící. Soutěž byla zajímavá a hlavně velmi zábavná. Kolikrát vznikly hodně zajímavé věty. Smějící se
Za soutěžení jsem získala diplom.


Nattynce moc děkuji za soutěž a krásný diplom. Všem spolusoutěžícím k jejich umístění srdečně gratuluji.



Čarování s masem a vejci

30. července 2012 v 16:53 Recepty

Kouzlení s masem
Maso můžete chvíli skladovat čerstvé i bez lednice. Stačí ho zabalit do utěrky namočené v octě. Nebo ho nechte namočené do octové vody.
Mimo lednici si maso udržíte na čas čerstvé také, pokud ho zabalíte do čerstvě natrhaných kopřiv. Anebo ho můžete zabalit do nakrájené cibule. Té ale musí být opravdu hodně.
Když maso necháte mimo lednici ponořené v mléce, také vydrží. Mléko denně měňte a maso obracejte. Mléko sice zkysne, masíčku to ale neublíží. Jen ho musíte potom pořádně omýt.
Nepříjemný zápach z vnitřností zmizí, když je naložíte do mléka. Klidně přes noc.
Připravujete špíz a bojíte se, že po vyndání špejle na ní polovina masa zůstane? Tak ji před použitím natřete tukem!
Slanina na pánvi se nezkroutí, když ji před tím na pár minut namočíte do studené vody.
Když kuře před pečením nebo grilováním potřete citronovou šťávou, bude krásně šťavnaté a chutné.
Při uzení kuře nebo krůtu v udírně překryjete prorostlou slaninou, maso zůstane krásně šťavnaté.
Vcelku upečené maso nechte 10 až 15 minut odstát, až pak ho krájejte. Šťáva se krásně rozloží a nevyteče.
Při pečení tužšího masa starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne!
Ukrojený salám neoschne, když uříznutou plochu natřeme vepřovým sádlem.
Anglickou slaninu a špek skladujte v lednici v potravinářském papíru (ne pečicím) a hlavně ne v igelitovém sáčku. Vydrží několikanásobně déle.
Máslo a vejce
Máslo mimo lednici vydrží, pokud ho dáte do plecháčku a zalijete studenou vodou.
Vejce zase vydrží čerstvější, když skořápku potřete sádlem.
Čerstvé vejce poznáte tak, že v nádobě s vodou zůstane na dně. Starší vajíčko začne plavat nebo se postaví na špičku.
Ve vodě vejce při vaření nepraskne, když ho necháme chvíli při pokojové teplotě. Také pomůže, když do ní přidáte trochu octa. Nepraskne a bude se lépe loupat.
Jako po másle se také budou vejce loupat pod tekoucí vodou nebo do vody ponořená.
Po uvaření vajíčka ihned zchlaďte proudem studené vody, skořápka se pak odloupne lépe než při pomalém ochlazování.

Zdroj: AHA

Jak uchovat zeleninu a ovoce

29. července 2012 v 16:39 Recepty

Zeleninu skladujte na tmavém, chladném místě.
Citrusy kupujte takové, které mají hladkou, pevnou a nepoškozenou slupku. Ty vysychají nejpomaleji.
Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a tmě. Vydrží déle čerstvá.
Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji pečlivě zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.
Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout. Jinak zhořkne.
Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.
Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody.
Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.
Nakrojený citron oschne pomaleji, když ho položíte na talířek nakrojenou stranou. Zabrání se okysličování, které ničí i vitamin C.
Jak nastrouhat citron? Co nejlépe jej omyjte, použijte kartáček! Pak ho vcelku dejte do mrazáku. Až zmrzne, bez loupání ho nastrouhejte - kam si jen vymyslíte: na zeleninový salát, zmrzlinu, do polévky, na špagety, rýži, omáčku, rybu... Jídlu dodá skvělou svěží chuť a vitaminy.
Pokud vám stačí jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte krájet celý citron. Stačí do něj píchnout vidličkou.
Cibuli snadno oloupete, když ji namočíte na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
Krájení cibule neobrečíte, když ji zbavenou slupky dáte na chvíli do mrazáku.
S agresivní látkou, která se uvolňuje při krájení cibule, si poradí zapálený plamen, například svíčka. Při krájení ale sledujte jen cibuli, ať se neříznete!
Z citronu můžeme šťávu vymačkat do formiček na led a udělat si tak praktické kostky do čaje.
Citron zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.

Zdroj: AHA
Foto: Profimedia

Gorilí sameček Tatu se v pražské zoo nešťastně oběsil

27. července 2012 v 17:42 Aktuality

V pražské zoo v pátek zemřel oblíbený gorilí sameček Tatu. Nešťastnou náhodou se oběsil při hře, když rozpletl lano a jeden z pramenů si obtočil kolem krku. Novinky o tom informoval Michal Šťastný z tiskového oddělení Zoo Praha.

"Vše proběhlo během krátké chvíle, kdy chovatelé pracovali v jiné části pavilonu," sdělil Šťastný.
Jedna z chovatelek podle něj našla v devět hodin ráno samici Kambu, jak drží Tatua zavěšeného na laně. Okamžitě zavolala ostatní chovatele a veterináře. Gorilímu samečkovi, který se narodil v roce 2007, už však nebylo pomoci.
"Pomocí tlakové vody jsme oddělili ostatní gorily; zejména Kamba odmítala od Tatua odejít. Tatu v tu dobu již nejevil známky života. Bezprostředně po jeho vyproštění začali pracovníci zoo s jeho resuscitací. Masáž srdce a dýchání z úst do úst však již bohužel byly zbytečné," doplnil Šťastný.
Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek uvedl, že smrt Tatua je nejtragičtější událostí od povodní, k nimž došlo právě před deseti lety. Podle kurátora chovu savců Pavla Brandla není v lidských silách podobným nehodám zabránit.

Tatu byl zvídavé mládě

Tatu se narodil pražské zoo 30. května 2007 samici Kijivu a samci Richardovi. Jeho jméno znamená v překladu ze svahilštiny třetí, po Moje se narodilo jedno mládě mrtvé. Byl také třetím mládětem goril chovaných v rámci České republiky a Slovenska.
Od počátku se Tatu projevoval jako živé a zvídavé mládě. Ve srovnání s prvorozenou Mojou začal dříve opouštět bezpečí matčiny náruče a zad, na kterých gorily mláďata vozí. Zásluhu na tom měla právě Moja, která mladšího bratra provokovala ke hrám. Sama přitom od jeho narození trávila velké množství času s nejstarší samicí skupiny, Kambou. Ta se ve skupině stala babičkou, která se trpělivě věnuje čerstvě odstaveným mláďatům.



Gorilí sameček Tatu tragicky zahynul. FOTO: Zoo Praha

Také Tatu se později uchýlil ke Kambě. To když na konci dubna 2010 přišlo na svět zatím poslední mládě Kijivu, samec Kiburi. Od té doby trávil Tatu s Kambou většinu času.
Tatu díky své dobrodružné povaze udržoval celou skupinu aktivní, protože k divokým hrám provokoval nejen ostatní mláďata, ale také dospělé. Byl to právě Tatu, kdo v uplynulých měsících začal intenzivně kontaktovat samici Bikiru, jež byla do té doby spíše na okraji skupiny. Začal se vozit na jejích zádech a pomohl jí ještě lépe zapadnout do rodiny.

Zdroj: sed, Novinky, Právo

Novorozenec

27. července 2012 v 10:49 Naše hospodářství

Dnes ráno se nám narodilo v 5,10 hod. telátko - býček. Celá rodina z něj má radost, ač děda a syn by brali spíš jalovičku. Nevadí, hlavně, že porod dopadl dobře a tele se zdá v pořádku.
Dopoledne ho takto vyfotil mladší vnuk Martínek mobilem. Proto nejsou fotky tak kvalitní.


To je on, fešák.




Kráva Jitka kouká, co je to za rozruch kolem.


Býček s mámou.


Už oba odpočívají.


A starší brácha kouká zpoza plotu.



Hostinec Bílý koníček

22. července 2012 v 8:00 U nás

Na jižní straně náměstí je dům čp. 234, kde byl kdysi panský hostinec Bílý koníček. Je to dům uprostřed s jasně červenou střechou a zelenou fasádou.


Historie podle knihy Chotěboř:
Dům se v minulosti nazýval Němcovský. Nejstarší písemná zpráva o něm je z r. 1574, kdy jej zakoupila Marta Medencová s Vavřincem Kadanským. Roku 1612 přechází dům patrně již s hostincem Bílý koníček do vlastnictví Matouše Bolendy.
V r. 1678 se stala majitelkou Marie Alžběta hraběnka z Vrbna, roz. Kinská, které patřilo chotěbořské panství. Z Bílého koníčka se stal panský hostinec, který vrchnost dávala k pronajmutí až do r. 1880. Točilo se zde pivo z panského pivovaru. V r. 1825 činil roční pronájem hostince 252 zlatých.
Hostinec byl až do 2. poloviny 19. století starobylou stavbou. Šlo o dlouhé přízemní stavení s téměř metrovým lomeným zdivem. Vchod nevedl z náměstí, ale z prostorného nádvoří, kudy se musel hostinec z jedné strany obcházet. Z náměstí měl v přízemí tři malá okna, v půdní nadezdívce dvě. Do nádvoří se vjíždělo vedle domu, a to klenutou branou s mimořádně vysokými vraty. Prostor spíše odpovídal nárokům formanských zájezdních hostinců. Sedlová střecha byla ještě před r. 1880 kryta šindelem.
V r. 1880 koupila nová majitelka Isabella Kaňáková dům od majitelů velkostatku Dobřenských. Provoz hostince Bílý koníček skončil. Dům byl v následném období zbořen a patrně na základě předběžné dohody s novými majiteli - Karlem a Martou Bayerovými - byl postaven obytný dům v přízemí s obchodem. Bayerovi vlastnili dům do r. 1919.
Dnes je zde restaurační a ubytovací zařízení BENE.


Tímto domem jsme prošli všechny zajímavé budovy chotěbořského náměstí.


Foto: internet

Dnešní úlovek

21. července 2012 v 11:39 Příroda

Večer přišel syn s dotazem na mého muže, zda s ním dnes ráno půjde na houby. V hospodě prý šla jedna řeč, že rostou.
Ráno vyrazili do lesa na tzv. Kubátku. Donesli pár podhříbků (ale ty teprve začínají růst) a pár babek. Na smaženici bude. Smějící se
Podívejte se, co manžel donesl.






Stará radnice a Panský dům

20. července 2012 v 16:56 U nás

Dnes se podíváme na dva domy na východní straně náměstí.



Stará radnice
Historicky nejzajímavějším domem na náměstí je stará městská radnice (č. 5), která se nachází na jeho východní straně. Z pamětní desky umístěné na jejím průčelí se dozvíme o historii budovy. Dům se připomíná již v 16. století a jeho původním majitelem byl Jiřík Urban. V historii města se proto setkáváme s jeho označením jako dům Urbanovský.
Později se dostal do vlastnictví Trčků z Lípy. V r. 1633 ho hrabě Jan Rudolf Trčka z Lípy daroval městu a dům se stal městskou radnicí.
V domě také býval obecní hostinec, městská váha a stánky pekařů.
Po požáru v r. 1832 dům přišel o podloubí a v r. 1863 byl přestavěn. Získal také svůj typický prvek - věž s hodinami.
V letech 1850 - 1926 užíval budovu okresní soud. V r. 1926 sem přesídlil obecní úřad.
V současné době v budově sídlí základní umělecká škola a jsou zde reprezentační prostory města. Konají se zde koncerty, společenská setkání a svatby.




Panský dům
Panský dům (č. 11) patří k nejstarším chotěbořským hostincům. Podle pověsti se tu v r. 1424 zastavil na pivu Jan Žižka, když táhl se svými vojsky na Přibyslav. Bylo by to docela dobře možné, protože právo vařit pivo udělil chotěbořským měšťanům již král Jan Lucemburský v r. 1331. Pivo se ve středověku kromě jiného vařilo v tzv. pivních pánvích (tj. jakýchsi minipivovarech) patřících jednotlivým měšťanům. Jeden z takovýchto minipivovarů spojených s hostincem provozovali též majitelé domu čp. 320 - dnešního Panského domu.
Prvním doloženým majitelem nynejšího Panského domu byla v r. 1591 žena - Dorota Kábová-Vlačická. V roce 1600 kupuje objekt Matouš Bolenda. Domu čp. 320 se po něm začíná říkat Bolendovský. Možná už v r. 1646, ale spíše později ho M. Bolenda prodává chotěbořské vrchnosti.
Po odprodeji hostince do rukou vrchnosti neboli panstva se domu začalo říkat Panský. Vrchnosti patří hostinec Panský dům až do revoluce 1848-1849. Pak se stává součástí velkostatku posledních majitelů chotěbořského panství Dobřenských z Dobřenic.
Panské hostince byly v městě dva. Tím druhým byl hostinec u Bílého koníčka (dnešní BENE). Oba panské hostince však sama vrchnost neprovozovala, nýbrž dávala do nájmu.
Vzhled Panského domu, který byl zájezdním hostincem s rozlehlým dvorem a konírnami, byl poškozen několika požáry (1832, 1863 a 1907) a výbuchem zařízení na výrobu acetylénu, ke kterému došlo nešťastnou náhodou v r. 1912.
Zhruba od poloviny 19. století význam Panského domu pro město narůstá. Panský dům přestává být pouhým hostincem, ale stává se také významným kulturním střediskem města. V jeho sále se pořádají plesy, taneční zábavy, hudební a divadelní produkce, ale také třeba vojenské odvody.
V souvislosti s Panským domem nelze nezmínit pobyt Jaroslava Haška, který zde v létě roku 1912 strávil tři týdny jako host rodiny Kubánků, kteří byli v té době nájemci hostince a kteří se nakonec slavného spisovatele, velkého bohéma a neplatícícho hosta nemohli zbavit.
Svůj pobyt v Chotěboři zvěčnil spisovatel v povídkách "Zrádce národa v Chotěboři", "Okresní soud v Maliboři", "Jak je to s rodištěm Ignáta Herrmanna" a "Posvícení v Křivici", z nichž některé byly zřejmě napsány přímo v restauraci Panský dům.



Foto: internet a já
Zdroj: kniha Chotěboř



Dva drsné

19. července 2012 v 14:51 Vtipy





Hotel Vysočina

14. července 2012 v 14:29 U nás

Dokončíme západní stranu náměstí v Chotěboři.


V roce 1968 byl na místě zbořených domů čp. 201 a 202 postaven hotel Vysočina (č.3).


Na přelomu 80. a 90. let 20. století byly zbourány domy čp. 195, 196, 197 a 198 a nahrazeny obytným domem.


Náměstí na dobovém snímku. Uprostřed je MěÚ Chotěboř, vedle vlevo barokní dům a pak štíty domů, jež byly zbourány.


Domy nalevo od smrku byly zbourány (opět dobový snímek). Je zde vidět jezírko s vodotryskem po zrušené městské kašně.


Část nově postaveného obytného domu na místě zbouraných domů.

V přízemí je lékárna, ordinace oční lékařky, oční optika a hračkářství. Jaké obchody bývaly ve starých domech už nevím, ale byla tam známa hospoda Sokol.

Na severní straně náměstí (vedle pošty) byly zbourány domy čp. 52, 53 a 54 a nahrazeny novostavbou. Sídlí zde Komerční banka a na rohu obchodní středisko (č.6).



Dobové snímky domů před zbouráním.


Tím v podstatě skončilo bourání a výstavba moderních budov. Ostatní domy si až na drobné změny zachovávají svůj původní vzhled.


Foto: internet a Kronika Chotěboře

Přečetla jsem

11. července 2012 v 7:25 Moje četba

Přečetla jsem zajímavou knihu Hany Whitton - Císařova hvězda.


Na barvitém pozadí rudolfínské Prahy a císařského dvora s unikátními uměleckými sbírkami se odehrává vášnivý příběh Rudolfovy jediné životní lásky, krásné Kateřiny Stradové. Upoutá nás také tragický osud alchymisty Edwarda Kellyho a pohnutý životní úděl jeho nadané nevlastní dcery Elizabeth Westonové.
Kdo má rád historické romány, tomu mohu knihu jen doporučit.

Co nyní kvete

9. července 2012 v 17:01 Zahrádka

Dnes jsem oběhla zahrádku a fotila. Chtěla jsem hlavně vyfotit juku. Kvete pěkně, ale asi ji také poznamenaly mrazy, má jen dva květní stvoly. I tak z ní mám radost. Když už jsem byla na zahrádce, vyfotila jsem ještě pár kytiček k tomu. Líbí se mi dvoubarevný klematis. Zřejmě se propletly na jaře výhony.











V přístavku si nad venkovním světlem postavila hnízdo dvojice rehků zahradních. Alespoň se to domnívám podle poletujících ptáčků kolem. Z pergoly mě pozorovali a čekali až vypadnu. Neměli typické zbarvení rehka, spíš podle fotky z internetu byli do šeda.



To je z novinek z naší zahrádky dnes všechno. Mějte krásné dny!

Nová radnice a ZŠ Buttulova

4. července 2012 v 14:55 U nás

Budeme pokračovat dalšími domy na náměstí nebo v jeho bezprostřední blízkosti.
Mezi barokním domem a poštou stojí budova Nové radnice - městský úřad (č.1). V ulici přiléhající k baroknímu domu je škola - Buttulova (č.4).


Škola v Buttulově ulici
Základní kámen byl položen 16. července 1867. Škola byla dokončena v létě r. 1869. Vyučovat se zde začalo 1. října 1869.
Budova je i s věžičkou vysoká 34 metrů, nad vchodem mezi prvním a druhým patrem je umístěn městský znak, ve štítě pak hodiny.
Dne 9.5.1968 byla na průčelí odhalena pamětní deska třem padlým legionářům - žákům školy. Reliéf zasloužilého učitele této školy, Františka Buttuly, jehož jméno má v názvu i ulice, pochází od akadem. sochaře Bedřicha Kloužka a na budově je umístěn od r. 1970.


Škola krátce po dostavbě.


Škola, jak vypadá dnes.


Nová radnice
Budova, ve které sídlí městský úřad, se nachází na místě bývalých řemeslnických a obchodnických jednopatrových měšťanských domů čp. 67, 68 a nárožního domu čp. 69. Zde sídlilyv pronájmu okresní hejtmanství, okresní školní rada, berní úřad a berní správa. Státní správa domy vykoupila a v roce 1899 prostřednictvím stavitele Františka Krumla je adaptovala a přestavěla. Druhé patro přistavěla v r. 1932 firma Liška. Přístavba budovy do ulice Trčků z Lípy byla provedena v roce 1943.


Foto: internet a časopis




Skládačka

3. července 2012 v 12:09 Piškuntálie


Když to poskládáte, tak ještě nemůžete mít Alzheimera.


Přeji pěknou zábavu!