close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Až se zima zeptá...

23. srpna 2012 v 17:54 |  Recepty

Jablečné želé s rozmarýnou

Litr jablečné šťávy (z odšťavňovače nebo z rozvařených jablek), 1 kg želírovacího cukru, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky čerstvých lístků rozmarýny, 2 lžíce calvadosu.

Šťávu s cukrem dejte do hrnce a za stálého míchání uveďte do varu, 4 minuty vařte. Vmíchejte citronovou šťávu a calvados. Želé hned nalijte do sklenic a do každé přidejte několik lístků rozmarýny.
Sklenici zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Během chlazení sklenice několikrát obraťte, aby se rozmarýna rozmístila po celém obsahu.
Rada: Želé z kdoulí připravte stejným způsobem, calvados nahraďte meruňkovicí.


Renklódový džem

1,2 kg renklód, 0,5 kg želírovacího cukru, šťáva ze 2 citronů nebo 2 lžičky kyseliny citronové.

Ovoce rozpulte, vypeckujte a smíchejte s cukrem. Nádobu zakryjte a směs nechte přes noc táhnout. Potom vmíchejte citronovou šťávu a za stálého míchání uveďte do varu, vařte asi 4 minuty.
Džemem naplňte sklenice, zavíčkujte a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.
Rada: Džem z mirabelek nebo švestek připravte podle stejného receptu.


Malinová marmeláda s rybízem

0,5 kg malin, 0,5 kg červeného rybízu, lístky z 5 snítek máty, 0,5 kg želírovacího cukru, 3 lžíce malinové pálenky, jemně nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 limetek.

Polovinu ovoce vidličkou rozmačkejte, přidejte malinovou pálenku, mátu, želírovací cukr, kůru a šťávu z limetek a druhou polovinu ovoce. Vše důkladně promíchejte. Směs nechte 30 minut táhnout. Za stálého míchání uveďte do varu, vařte asi 8 minut.
Marmeládou naplňte sklenice, zavíčkujte a obraťte na 5 minut dnem vzhůru.

P.S. Maliny a rybíz už nejsou, ale recept se může hodit za rok.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 helena helena | Web | 23. srpna 2012 v 18:41 | Reagovat

Taky pilná včelička.A v zimě jak by našel. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 23. srpna 2012 v 19:04 | Reagovat

Tak já už mám svou premiéru s jablečnými povidly letos za sebou a protože vlastní ovoce nemáme, asi u tedy u toho i zůstane. :-D  :-P

3 Hanka Hanka | Web | 23. srpna 2012 v 21:47 | Reagovat

Zásoby na zimu mám ve špajzu. Není jich moc, ale stačí nám. :-)
Prima recepty, Jarmilko! :-)

4 Vlasta Vlasta | Web | 23. srpna 2012 v 22:20 | Reagovat

Zavařovat je potřeba, já si někdy připadám že živím sedmihlavou saň :-D
Dík za recepty, uložím si je na příští rok ;-)

5 Lída Lída | 24. srpna 2012 v 9:07 | Reagovat

Když se na zahradě urodí, jeden neví, co s tím dřív, já mám teď invazi jablek, padá to a padá, už jsem také dělala zásoby, teď budou slívy -blumy... Dík za recepty a hezký den Jarmilko :-)

6 Alis Alis | Web | 24. srpna 2012 v 11:26 | Reagovat

Ahoj Jarmilko,moc Tě zdravím :-) Pás zásob už jsem na zimu nachystala :-) Ještě mě čekají švestková povidla a pečený čaj :-) Díky za recepty :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama