****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.






Prosinec 2012

Přání k Novému roku

30. prosince 2012 v 12:06 Vánoce


Všem přátelům a známým přeji do roku 2013 hodně štěstí, pohody, spokojenosti a hlavně zdraví.
Jarmila*


11 rad do života

29. prosince 2012 v 15:22 Vtipy



1.
Kdo jinému jámu kope, je u něho na brigádě!

2
Kdo se směje naposled, ten má dlouhé vedení!

3.
Tak dlouho říkal hop, až mu přeskočilo!

4.
Optimismus je způsobený nedostatkem informací!

5
Co můžeš udělat dnes, můžeš udělat i zítra!

6.
Každá práce se udělá sama, jenom se jí na to musí nechat dost času.

7.
Ranní ptáče dál doskáče, ... víc sežere a dříve skape!

8.
Problém, který se do 30 dní nevyřeší sám, si nezaslouží pozornost!

9.
Tělo ponořené do vany způsobí, že začne zvonit telefon!

10.
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždy najde blbec, který neví, že to nejde a udělá to!

11 .
Je lepší být krásná než moudrá, protože průměrný chlap lépe vidí než myslí!




Obrázek: Elina Ellis


Pomazánky od A do Z - druhá část

28. prosince 2012 v 12:20 Recepty


Pomazánka z uherského salámu

100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.

Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.

Pomazánka z uzeného sýra

50 gr. másla, vařený žloutek,200 gr. uzeného sýra.

Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.


Pomazánka z vajec a salámu

2 vejce, 100 gr. salámu, 100 gr. másla, 1lžíce hořčice, okurka.

Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.

Pomazánka z vaječných žloutků

150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka.

Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.

Pomazánka ze sardinek

1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.

Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.

Pomazánka ze škvarků

250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.

Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

Provensálská pomazánka

200 g Lučiny, 1 lžíce másla nebo ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti.

Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.

Rybí pomazánka

Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl.

Vše dobře promícháme. Mažeme na plátky veky.

Rybí pomazánka

Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu.

Rybí pomazánka

4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.

Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.



Rybí pomazánka bez kostí

1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice.

V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.

Rybí pomazánka s avokádem

1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.

Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

Rychlá lososová pomazánka

Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.

Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.

Salámová pomazánka

250 g měkkého salámu (Junior), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.

Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo. Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

Silvestrovská pomazánka

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.

Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.

Sloní mls

1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.

V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.

Sloní mlsanec

2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).

Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.

Sloní žrádlo

500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.

Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.

Sloní žrádlo II

1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli.

Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.



Sýrová pomazánka s burskými oříšky

100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.

Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.

Sýrová pomazánka na topinky

120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

Sýrová pomazánka s česnekem

3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko.

Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.

Sýrová pomazánka s jogurtem

150 g sýra (gouda, primátor...), jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, sůl.

Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.

Sýrová šunková pomazánka

2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl.

Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.

Ševcovský mls

500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru.

Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.

Šunková pěna

6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.

Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.



Tavená pomazánka

100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.

Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku. Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.

Tetina pomazánka

1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.

Tomatová rybí pomazánka

250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.

Tuňáková pomazánka

185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.

Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.

Tuňáková pomazánka light

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.

Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.

Tuňáková pomazánka na Moničin způsob

2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.

Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami.

Vaječná pomazánka

6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka.

Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.

Vaječná pomazánka s česnekem

4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.

Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Vajíčková lahůdková pomazánka

6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy.

Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí. Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.

Vampíří strach

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.

Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.

Vlašská pomazánka

1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.

Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.

Zeleninová pomazánka

2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva.

Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.

Zeleninová pomazánka II.

3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.

Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.

Zeleninová pomazánka se sýrem

200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy.

Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

Zeleninová pomazánka se šunkou

100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku, lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků.

Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.

Židovská pomazánka z vajec a cibule

4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.

Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.



Dobrou chuť !!!


Pomazánky od A do Z - první část

27. prosince 2012 v 23:39 Recepty


Bulharská pomazánka

300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

Čertova pomazánka

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.

Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

Česneková pomazánka

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

Česneková pomazánka II.

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.

Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme. Vhodné na jednohubky i na chlebíčky.

Česneková pikantní pomazánka

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.

Česneková pomazánka - výborná

Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika.

Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

Česneková pomazánka z tvrdých sýrů

200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.

Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přísady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.

Česnekovo-sýrová pomazánka

2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).

Margarín, tavený sýr a pomazánkové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení). Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.

Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice.

Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.


Falešná humrová pomazánka

Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.

Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.

Falešný humr

1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

Hamina

Cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, v toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

Játrová pomazánka

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.

Vše důkladně promícháme. Mažeme na veku.

Jednoduchá krabí pomazánka

250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.

Kapiová pomazánka

Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř.

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

Krabí pomazánka

1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.

Krabí pomazánka II

Větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl.

Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou, sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká.

Křenová pomazánka

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Křenová pomazánka

100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.

Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.

Křenová pomazánka se salámem

200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl.

Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.

Lososová pomazánka

50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.

Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.

Maďarská pomazánka

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.

Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek.
Není vhodné pro děti !!!

Míchaná sýrová pomazánka

2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky, 3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.

Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

Mrkvová pomazánka s křenem

100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Mrkvová pomazánka s křenem II.

300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř.

Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.

Očková pomazánka

Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).

Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.

Ostrá pomazánka

200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.



Paštiková pomazánka

Játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka.

Vše dobře smícháme a mažeme na veku.

Pepkova pomazánka

150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron.

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

Pikantní mrkvová pomazánka

3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc), 1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.

Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

Pikantní pomazánka

1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.

Pikantní pomazánka alá celer

1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody.

Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.

Pikantni pomazánka na chlebíčky

250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.

Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).

Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.

Pikantní rybí pomazánka z olejovek

1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.

Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.

Pomazánka "a lá" humr

400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.

Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.

Pomazánka na chlebíčky

300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř.

Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).

Pomazánka všehochuť

100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl.

Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

Pomazánka z celeru
150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.

Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s majonézou.

Pomazánka z krabích tyčinek I

Balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl.

Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté"pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).

Pomazánka z krabích tyčinek II

Krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu.

Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.

Pomazánka z krabích tyčinek III

Krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek.

K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi.

Pomazánka z lučiny

2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru.

Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.

Pomazánka z lučiny

Lučina, 2 lžíce kečupu a 2 stroužky česneku.

Pomazánka z tresčích jater

100 gr. másla, tresčí játra z konzervy, citrónová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.

Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku, pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdo-bíme petrželkou, plátky rajčat, okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou.

Pomazánka z tresčích jater

60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.

Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.

Pomazánka z tuňáka

2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř.

Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.



Dobrou chuť !!




Vánoční stromeček 1

25. prosince 2012 v 16:07 Rodina

Představím vám svůj vánoční stromeček. Je malý, vysoký asi 30 cm. Větší by se nám do bytu nevešel. Nám pro atmosféru stačí.



Plechový stromeček - ukázka otáčení.


A to je vánoční stomek u našich mladých, kde se každoročně koná společná nadílka. Mají každý rok borovičku až ke stropu.



Přání

21. prosince 2012 v 20:12 Vánoce



Všem přátelům, známým a náhodným návštěvníkům blogu přeji příjemné prožití svátků vánočních a do roku 2013 hodně štěstí a hlavně zdraví.
Jarmila*

Adventní věnec

21. prosince 2012 v 5:40 Vánoce

Ve středu jsem se konečně dostala do města, abych dokoupila ještě nějaké ozdoby. Už to pro mne není tak jednoduché se sebrat a jet do města na otočku.
Dnes odpoledne jsem konečně přiměla manžela, aby mi nastříhal větvičky. Nemám totiž vůbec sílu v rukách, abych si to udělala sama. Adventní věnec mám keramický. Se svíčkami ho tu mám nepřizdobený připravený již 14 dní. Odpoledne jsem tedy konečně vše zkompletovala za vydatné pomoci vnučky.
Tak se na náš adventní věnec podívejte.




Ještě mi zbývá vyndat ze skříně vánoční stromeček a výzdoba bude dokončena.

Největší betlém na světě

20. prosince 2012 v 14:19 Vánoce


Betlém byl hlavním symbolem Vánoc, stromeček přišel až později.

Už nyní jde o unikát. Scénu Ježíškova narození tvoří stovky soch a stále přibývají další.
Umělecký řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova u Rýmařova na osmihektarovém areálu evropsky ojedinělé řezbářské Pradědovy galerie U Halouzků vystavuje téměř pět stovek nejrůznějších plastik, pohádkových postav, draků, zvířat a zejména největší betlém na světě.
Pro vyřezání betlému se Jiří Halouzka rozhodl po osobním setkání s papežem Janem Pavlem II. v roce 1988. Však jeden z vyřezávaných andělů bude mít tvář papeže.
Skoro všechny figury mají být vytesány z jednoho kusu dřeva a v životní velikosti. Všechny své sochy vyřezává Jiří Halouzka výhradně sám, což mu někteří lidé nechtějí ani věřit. Vyjma obrovských zvířat (slonů) jsou vždy z jednoho kusu kmene, který váží od 500 kilogramů až po 5 tun. Práce na sochách je fyzicky mimořádně fyzicky náročná.
Jiří Halouzka také oživil postavičku českého Ježíška, příjemně usměvavého dítěte, které je na hony vzdálené obtloustlému Santa Clausovi.
Dnes už dokáže Jiří Halouzka dokáže vytesat sochu i bez nákresu. Je držitelem diplomu XVI. světového kongresu betlémářů z roku 2004. Má jej připevněný na trámu. Kousek pod ním najdete český Certifikát o vytvoření rekordu - Největšího betlému.



Jiří Halouzka vyřezává jednoho ze čtyř Pradědů.


Český Ježíšek.





Foto: internet


Ježíšek už tu byl

17. prosince 2012 v 15:53 Vánoce

Ano, u nás už byl. Objednali jsme si s manželem pečící pánev PROFESSOR EP - 101. Pro nás dva stačí. Proč honit celý sporák - troubu. Tato pánev je vhodná pro smažení, zapékání, pečení, grilování, vaření, ohřívání. Už jsme jí vyzkoušeli a je fajn. Žádné ohýbání k troubě, ze které se vyvalí oblak páry a oslepí vás. Kdo nosí brýle, tak to zná. Tak jsme s letošním dárkem od Ježíška spokojeni. Usmívající se





Foto: obchod Eva.cz



Proměna Chotěboře

15. prosince 2012 v 15:49 U nás

Dnes vám ukáži velkou proměnu ulice Krále Jana. Dříve ulici lemovaly malé přízemní domky, které byly časem zbourány. Někde zůstaly proluky a někde byly postaveny nové domy (jako v horní části, psala jsem o ní dříve).


Takto vypadala ulice v první třetině 20. století. Budova na pravé straně snímku je dnešní Městská knihovna. Ostatní domy byly zbourány.


Ulice Krále Jana nyní. Městská knihovna zůstala. Vedle vyrostla nová budova, kde je Finanční úřad, Česká pojišťovna a další organizace. V domě s růžovou fasádou byla dlouhá léta lékárna. Po listopadu vznikly tři nové lékárny a v tomto domě se střídají krámky. V proluce je parkoviště a tržnice. Za parkovištěm vyrostly v 80. letech paneláky. Dnes jsou zateplené a mají nové barevné fasády, tak vypadají vzhledněji.
Mě se líbí dřívější ulice. Byla prašná a po dešti plná bláta. Hlavně se mi líbí, že tam rostly stromy.
Dnešnímu provozu už by ale nestačila.
To je na nějaký čas zatím z proměn vše. Budu pokračovat, až bude jaro a budu moci něco vyfotit.


Ještě světýlka

13. prosince 2012 v 14:59 Vánoce

Protože se brzy stmívá, vytáhla jsem svícen do okna a koupila si malý vánoční v podobě jablka. Ještě k němu mám nový plechový stromeček, který je na svíčku. Když se zapálí, měl by se točit. To jsem ještě nevyzkoušela.









Kocourek má dlouhou chvíli

12. prosince 2012 v 16:21 Zvířátka

Náš kocourek má dlouhou chvíli a neví, co by dělal. Obchází nás, ale mazlit se nechce. Asi mu scházejí vnoučata, která jsou na školním jarmarku.
Nakonec mi z dlouhé chvíle vlezl na bednu a honí tam ocásek.Smějící se
Podívejte se na toho lumpíka.






Kostel sv. Kateřiny

10. prosince 2012 v 15:45 U nás

Kostel sv. Kateřiny - Lokalita

Centrum Havlíčkova Brodu - u kruhového objezdu vedle kamenného mostu přes Sázavu.
Kostel sv. Kateřiny je ve správě římsko-katolické církve.

Stručně z historie

První zmínky o kostele sv. Kateřiny - rok 1319. Již tehdy však stával u kostela špitál. Kostel sv. Kateřiny byl proto označovaný jako "špitální kostel pro chudé a ubohé" a byl financovaný dary měšťanstva.
V roce 1422 bylo město vojsky Žižkovými v období husitských válek dobyto a úplně rozbořeno - zůstalo 7 let pustým. Po obnově města byl obnoven i špitál a kostel sv. Kateřiny.
1636 - vyhořel kostel i špitál
1638 - kostel i špitál zasáhla povodeň
1639 - 1642 - byl špitál i kostel ze základů opět vystavěn
1662 - požár - třetina města vyhořela - zasáhnutý byl i kostel
1714 - povodeň - kostel byl opět poškozen - ze špitálních budov zbyly pouhé sutiny. Po té byl špitál přestěhován - vystavěn jinde.
Činnost kostela byla obnovena v roce 1727.
1852 - 1854 - stavba kamenného mostu - v roce 1853 kostel ze západní strany zkrácen

Dominanty interiéru

Barokní oltář cca z roku 1670, dominuje mu obraz sv. Kateřiny z 1. poloviny 18.století.

Doplňující informace

Kostel sv. Kateřiny byl několik desetiletí zcela uzavřen a veřejnosti nepřístupný. V posledních pěti letech zde pořádá římsko-katolická církev vždy na svatou Kateřinu (25.listopadu) mši přístupnou veřejnosti. Pravdou ovšem zůstává, že tento historický objekt, který přežil mnohé, chátrá a církev nemá dostatek finančních prostředků na renovaci tohoto objektu. Městskému zastupitelstvu odeslali zástupci církve oficiální žádost - aby město přijalo tento kostel za svůj a bylo jeho správcem. Městské zastupitelstvo se k žádosti nevyjádřilo. Je ovšem jasné, že sehnat finanční prostředky na renovaci tohoto objektu je těžké "na všech stranách", ať je správcem či majitelem kdokoli.
Snad právě proto se brodský písničkář Michal Slavík rozhodl na tento chátrající objekt po dohodě se zástupci římsko-katolické církve zcela nenásilně upozornit formou hudebních vystoupení písničkářů, hudebníků, sborů či souborů. Jednotlivá vystoupení budou určena veřejnosti přímo v Kostele sv. Kateřiny za zcela dobrovolné vstupné, jehož větší část bude použita na drobné opravy interiéru kostela.



Dobové snímky kostela sv. Kateřiny.




Zdroj: www.kostelsvkateriny.cz
Foto: Turistika.cz a internet


Malá vychytávka

7. prosince 2012 v 15:15 Jen tak

Dnes jsem četla u Natty, jak pekla cukroví a oni vypnuli elektřinu. Protože nemohla péct dál, uchýlila se ke knížce. To dělám také. Ale co když je večer a ani na knížku není vidět? Vzpomněla jsem si, že jsem mezi dárky za soutěž dostala lampičku ke knížce. S ní můžete číst, když zradí elektrický proud nebo pod peřinou. Lampička má skřipec, kterým si světlo připevníte ke knížce a můžete vesele číst.



A je to!

Ještě vám přidám fotku našeho kocourka. Snacha mu upletla čepičku, aby nenastydl. Takhle ho, chudáčka, vymódily.


Moc nadšeně se na novinku netvářil. Někdy už má Vendulčiného tahání a mazlení plné zuby a uteče k nám dolů. Zaleze za sedačku a má klid. Dřív ho vylákali chrastěním nějaké krabičky. Myslel, že budou granulky. Ale už fintu prokoukl a nereaguje. Za mnou se přijde pomazlit ráno. Jen tak zlehka, abych nebyla domýšlivá, že mi poskytuje víc přízně. Když usoudí, že stačilo, zmizí.


Nemocnice v Havlíčkově Brodě

7. prosince 2012 v 7:27 U nás

V létě jsem psala o přístavbě nemocnice o pavilon Emergency - zde. Pavilon je již hotový a má začít sloužit pacientům před Vánocemi.
Urgentní příjem bude hlavním místem v nemocnici, kam bude přicházet každý akutně nemocný pacient. Vše je koncipováno tak, aby se lékaři různých odborností scházeli u pacienta na jednom místě a předání nemocného od záchranné služby proběhlo bez časové ztráty.
Investorem je zřizovatel Kraj Vysočina, který vynaložil necelých 40 milionů na novou stavbu.



Foto: Nemocnice H.B. (ofoceno z tisku)


Ptáčci na krmítku

6. prosince 2012 v 18:09 Zvířátka

Dnes odpoledne hodovali ptáčci na slunečnicových semínkách. Snažila jsem se je vyfotit, ale moc se nedaří. Jak se přiblížím k oknu, jsou fuč. Když vytáhnu žaluzie, tak se bojí. Musela jsem fotit tedy přes ně a schovaná za kytkami. Bylo jich tam plno, že se nemohli do budky ani vejít. Jak jsem stála u okna, měly odvahu jen sýkorky. Popadly semínko a pryč. I kos se přiletěl podívat a něco sezobnout.






Nevím, jak to Ema nebo Jaruška dělají, že se jim daří tak pěkné snímky ptáčků na krmítku. Je pravda, že u nás dost stíní ta velká stříška.


Nové jméno

6. prosince 2012 v 11:26 Jen tak

Dnes jsem se rozhodla, že ke svému jménu v komentářích připojím * - Jarmila*. Na blozích se občas objeví ještě jedna Jarmila a pak jsou její komentáře mylně připisovány mě. Tam, kde se nezobrazuje avatar, pak dochází k omylu.


To je můj avatar.

Jinak vám přeji krásný adventní čas.
U nás začalo chumelit, budeme moci sáňkovat i lyžovat (spíš běžky). Kdyby chtěl sníh vydržet do Vánoc, aby byly bílé.



Most v Havlíčkově Brodě

5. prosince 2012 v 15:01 U nás

Sice je předvánoční čas. Blogy jsou plné nazdobených obydlí a pečeného cukroví. Takže povídání o mostě se sem moc nehodí. Ale já nepeču, vánoční výzdobu jsem zatím nestihla, tak musím vytáhnout toto téma. Smějící se



Most přes řeku Sázavu u kostela sv. Kateřiny (dobový snímek).

Přes řeku Sázavu v Havlíčkově (dříve Německém) Brodě vedla stará stezka, na níž byl brod, který dal městu jméno. O jeho přesném umístění se historici přou, pravděpodobně však byl v místech pozdějšího středověkého přemostění u špitálu při gotickém kostele sv. Kateřiny. Dodnes se při nízké vodě v těchto místech vynořují zbytky dřevěných pilířů a most je tu písemně doložen už v roce 1362. Tehdy privilegium nejvyššího maršálka a komorníka Království českého povoluje rychtáři svádět prameny do centra města a zároveň mu ukládá opravovat velký most, který vede přes Sázavu poblíž špitálu, a také ostatní mosty před městskými branami. V Havlíčkově Brodě, který leží na soutoku Sázavy, Cihlářského potoka a Šlapanky dnes nalezneme tři mosty silniční, jeden železniční a několik lávek. Nejzajímavější je silniční most v samém centru města, asi 50 metrů po proudu řeky od bývalého "Špitálského mostu". Most postavili v letech 1852-1855. Jeho zvláštností je, že má v poprsníku na severozápadní straně zasazen tzv. Hnátův kámen. Jedná se o žulový blok s reliéfem kříže a sekery a zlomkem nápisu datovaného do 15. století. Zdejší strážný Hnát prý otevřel tajně brány Jihlavským a za svou zradu skončil na popravišti.

(Čerpáno z Encyklopedie mostů)


Další dobový snímek mostu přes Sázavu (Encyklopedie mostů).


Ještě jeden dobový snímek mostu.



Takto vypadal most do letošního jara.


Most se smírčím křížem.

Na jaře započala rekonstrukce mostu. Na přibližně 160 let starém mostě byly v havarijním stavu chodníky, o které byl most rozšířen po 2. světové válce. Historická část mostu je podle radních v pořádku. Ale zábradlí pomalu padá do vody.
Rekonstrukce mostu bude stát zhruba 44 milionů korun. Investorem bude kraj, jemuž most patří. Město bude z celkové částky platit 15 milionů Kč, a to za rekonstrukce chodníků, technických sítí a veřejného osvětlení.


Dne 16. dubna došlo k uzavření mostu.



Na mostě se pracuje.


Práce finišují. Most má být zprůjezdněn v polovině prosince.


Už se rýsuje nová podoba mostu.

Nyní nezbývá než si přát, aby stavbaři dodrželi termín a most otevřeli pro automobilovou dopravu. Pěší mají prozatímní lávku kousek nad mostem (modré barvy). Motoristé mají objížďky již určitě dost a obyvatelé také.


Foto: internet



Svátek - sv. Barbora

4. prosince 2012 v 7:31 Tradice a obyčeje

Barborkám, Bárám a Baruškám přeji vše nejlepší k svátku.


Nezapoměňte si uříznou větvičku třešně, višně, trnky nebo jiné peckoviny do vázičky, ať vám do Vánoc vykvete.

První transplantace srdce - 45 let

3. prosince 2012 v 12:27 Zdraví

Na operačním sále nemocnice Groote Schuur se 3. prosince 1967 sešel tým 30 lékařů aby pod Barnardovým vedením (pomáhal mu i jeho bratr Marius) transplantoval srdce obchodníkovi se zeleninou Louisi Washkanskymu (54 let), který měl těžkou srdeční vadu a umíral.
Operace trvala devět hodin a její význam je ohromující. Celý svět byl na nohou, muž s dívčím srdcem se stal senzací číslo jedna. Bohužel přišly komplikace a Louis Washkansky po 18 dnech zemřel na zápal plic.
Christiaan Barnard se nedal odradit a pokračoval v lednu 1968 v další transplantaci.
V 70. letech byly navíc objeveny léky proti infekci, které ještě znásobily počet úspěšně provedených transplantací. Dnes je transplantace srdce krajní možností léčení těžkých postižení tohoto pro život nezbytného orgánu. Chris Barnard odešel z místa přednosty kardiochirurgického oddělení nemocnice Groote Schuur k 31.12.1983. Poté nastoupil na místo vědeckého pracovníka a poradce v Baptistickém zdravotním centru v Oklahomě (USA).

Christiaan Neethling Barnard (8.listopadu 1922 - 2. září 2001) byl významný jihoafrický chirurg, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. Narodil se v Jihoafrické republice, poté vystudoval lékařství v Kapském městě (JAR) a znalosti z kardiochirurgie získal v USA. Později se znovu vrátil do vlasti a stal se profesorem chirurgie v Kapském městě.




Transplantace srdce - schéma.


Zdroj: časopis a Wikipedie
Foto: internet a Wikipedie