****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.






Březen 2013

Nový život

31. března 2013 v 16:00 Naše hospodářství

Astronomicky přišlo jaro a s ním i nová kuřátka. Vnuk s manželem zapli líheň a vložili vajíčka hedvábniček. Včera a dnes se začala kuřátka líhnout. Na fotce je vidět, že některá jsou čerstvě vylíhlá, ještě ne úplně oschlá.
K nám přišel s jarem nový život. Venku to ale na jaro moc nevypadá. Už je ten sníh otravný.




Lumpačení u Natty

31. března 2013 v 15:51 Různé

U Nattynky na blogu byla velikonoční hádanka. Měli jsme podle počátečních písmen a teček uhodnou slova velikonoční básničky.


Hádanku se mi podařilo rozluštit a složit říkanku. Za odměnu jsem dostala diplom.


Nattynko, moc děkuji za krásný diplom a zábavnou soutěž.





Přání k Velikonocům

28. března 2013 v 17:24 Tradice a obyčeje


Všem přátelům, známým a náhodným návštěvníkům blogu přeji příjemně prožité svátky velikonoční.

Jarmila

Vejce vařená natvrdo

28. března 2013 v 15:17 Recepty

Pár rad k vaření vajec natvrdo:
  1. Aby vejce během vaření neprasklo, skořápku na tupém konci propíchneme tenkou jehlou, opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut.
  2. Když už vejce při vaření praskne, přidáme do vody lžičku soli nebo octa - zabráníme tím tomu, aby bílek vytekl do vody.
  3. Pokud chceme uvařit již nakřápnuté vejce, vložíme je do kovového cedníku a několik minut je držíme nad párou. Bílek ztuhne a vejce poté dovaříme už ve vodě.
  4. Aby se při vaření vajec neutvořil kolem žloutku tmavý proužek, ihned po uvaření naklepeme skořápku a vejce rychle zchladíme pod tekoucí studenou vodou.
  5. Vejce nikdy nejíme stříbrným příborem, chutnají pak hořce.
  6. Natvrdo uvařená vejce získají pikatní chuť poté, co je oloupeme a naložíme na 24 hodin do láku od kyselých okurek.

Zdroj: Receptář
Foto: internet


Zdobená vejce

28. března 2013 v 11:55 Tradice a obyčeje


Nejstarší zdobená vejce (husí) z doby kolem r. 320 byla nalezena v sarkofágu ve Wormsu nad Rýnem. Nejstarší nálezy skořápek obarvených vajec v našich zemích (konkrétně na jižní Moravě) archeologové datují do 11. století.
Samotný zvyk obdarovávat se o Velikonocích zdobenými vejci je znám asi od 14. století. Jeho vznik lidová legenda popisuje takto: Když Ježíš putoval se sv. Petrem po světě, právě v období jarních svátků, přišli do statku a požádali selku o kus obyčejného chleba. Ta jej zrovna neměla, ale nechtěla, aby hladoví pocestní odešli s prázdnou. Pomohly jí slepice, které právě snesly několik vajec. Žena je upekla v horkém popelu a nabídla pocestným. Když pak skořápky vyhodila, proměnily se jí před očima ve zlato.
A tak se na památku této události zrodil zvyk o Velikonocích rozdávat zdobená vejce.

Zdroj: Receptář
Foto: internet


Rakytník řešetlákový

27. března 2013 v 7:19 Zahrádka

Pěstujeme rakytník řešetlákový

Existuje keř, který je krásný na pohled, odolný a nenáročný, a jeho plody nejen chutné, ale i léčivé. Je vlastně hřích takovou rostlinu nepěstovat! Bájný rakytník se dožívá až sta let a k dlouhověkosti může pomoci i nám. Zahradě pak jeho jemné šedozelené listy dodají tajemství.
Rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides) je půvabný a dlouhověký keř, který můžeme díky jeho nenáročnosti snadno pěstovat. Jeho okrasná funkce je však jen příjemným vedlejším efektem - pěstuje se především pro plody tvaru bobulí, přesněji malvičky, které jsou nejen zdravé, ale přímo léčivé.


Rakytník je elixír

Oranžové plody rakytníku jsou koncentrátem důležitých vitamínů: C, A, D, F, K a skupiny B, rutinu, flavonoidů. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny, oleje a minerály a mnoha dalších prospěšných látek.
Zásadní je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům.
Díky tomu působí rakytník jako biogenní stimulátor, povzbuzují odolnost proti infekcím i stresu. Příznivě působí i na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího i trávicího ústrojí i na klouby. Jsou i dobrou prevencí civilizačních chorob jako je arterioskleróza.
Účinné látky jsou obsaženy i v listech, ale v menším množství.

Pěstování:

  • Bude se mu dařit na slunném místě.
  • Prospívá na písčitých i kamenitých půdách, které by měly být zásadité či neutrální.
  • Je velmi odolný a snáší i zasolenou půdu.
  • Pozor na to, že jde o keř dvoudomý, nejlepší je proto vysadit skupinku, kde převažují samičí rostliny, ale zastoupeny jsou i samčí.
  • Pohlaví je zřejmé až na čtyřletých jedincích. Pupeny samčích rostlin jsou větší a raší hustěji. V zahradnictví díky výběru samčích či samičích odrůd musí znát pohlaví již u mladých sazenic.
  • Zlatočervené plody dozrávají na konci srpna až v říjnu, podle odrůdy. Je třeba je sklízet včas - v přezrálých se snižuje obsah hodnotných látek.
Sazenice bývají v zahradnictvích a školkách běžně k dostání.

Použití plodů:

  • Zralé plody šlechtěných odrůd jsou chutné i čerstvé. V tomto stavu jsou i nejúčinnější, zrovna tak jako šťáva z nich vylisovaná.
  • Oblíbené jsou rovněž sirupy, marmelády a likéry - ovšem tepelná úprava některé látky znehodnotí.
  • Plody můžeme též usušit, rozemlít a poté užíváme čajovou lžičku ráno a kolem poledne.
  • Můžeme připravit i tinkturu, kterou užíváme dvakrát až třikrát denně po dvaceti až čtyřiceti kapkách denně.
  • Sušené plody jsou výborné jako čaj.
  • Z listů připravujeme nálev: lžičku nasekaných listů v šálku zalijeme vřelou vodou, přikryjeme a ponecháme 10 minut luhovat. Popíjíme dvakrát denně.
  • Ozdravné kůry provádíme po dobu čtyř a šesti týdnů.
Recepty paní Hany Valenové ze Zátoňských Dvorů:
Rakytníkový likér

Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)

Rakytníkový sirup

Rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku 3 l omytých plodů rakytníku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 2 dkg kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a na kraji plotny bez vaření rozpustíme. Můžeme přidat Petol. Ještě teplé plníme do láhví.

Pro Receptář Jana Bucharová




Vzácný halový jev

26. března 2013 v 17:37 Příroda

Nad Paříží se objevil vzácný halový jev

Už tak působivý pohled na panorama Paříže byl minulou neděli obohacen o vzácnou podívanou. Nad francouzským hlavním městem se totiž objevil halový jev v podobě tzv. cirkumhorizontálního oblouku. Ten by se dal laicky označit jako "rovná duha".


Jev vyfotil ze svého bytu amatérský fotograf Bertrand Kulik, který musel jednat velmi rychle. Oblouk totiž na obloze vydržel jen několik minut. "Nikdy jsem nic podobného neviděl, vypadalo to jako polární záře nad Paříží. Byl jsem tou krásou ohromen a věděl jsem, že si to nemůžu nechat ujít," řekl Francouz v rozhovoru pro Daily Mail.
V Evropě, na rozdíl např. od USA, se tento halový jev vyskytuje velmi vzácně. Pro jeho vznik je nutná výška Slunce větší než 58 stupňů. Další podmínkou je přítomnost oblaků typu cirrus, které jsou složeny z ledových krystalků, na nichž halové jevy vznikají.

Zdroj: Novinky.cz
Foto: internet

Nevelikonoční výzdoba

26. března 2013 v 15:14 Jen tak

U nás letos nebude velikonoční výzdoba, protože není kam dát. K čemu mi jsou slepičky, ovečky, když je nemohu vystavit. Jediné místo je půlka jídelního stolu. A ta nyní vypadá jako zahradnictví.


Milostivě mi byla na místě ponechána nová bílá orchidej. Má totiž velikánské květy a na okno by se nevešla.
Počasí stojí za draka. Nejraději bych se do jara prospala jako náš kocour. Až se divím, že není přespalý. Smějící se




Je to foceno v různé dny. Na poslední fotce spal takto zrovna včera. Zabral páníčkovi křeslo a snil si své sny.


Certifikát od Nattynky

25. března 2013 v 17:57 Různé

Nattynka na svém blogu uveřejnila veršovanou hádanku - zde. První nápověda mi moc neřekla. Dnes v noci jsem našla poslední nápovědu, tak jsem zkusila štěstí. A trefila jsem se!
Vůbec mám celý organizmus nějaký převrácený. V noci lépe píšu rukou (přes den je to čmáranice jak od kocoura), víc mi to myslí a dokážu se soustředit. I mám náladu do uklízení a různého rovnání. Ale uznáte, že to není vhodná doba pro barák plný spících členů rodiny. Ve dne stojím za bačkoru. Smějící se Bylo mi vysvětleno, že to je mou nemocí.
Obdržela jsem od Nattynky Certifikát. Je moc krásný. Takový jarní.


Nattynko, moc děkuji!


Najdi kočku! 16

25. března 2013 v 14:35 Piškuntálie

Rozluštění z minula. Kočku za balkonovými dveřmi objevila většina z vás. Ale druhý obrázek byl těžký. Přiznám se, že jsem na něm kočku nenašla. Musela jsem počkat na rozluštění. Tady je:



A nové dva obrázky.



Hodně zdaru v hledání!



Foto: FB - Bydlím u své kočky

Mišpule

25. března 2013 v 7:06 Zahrádka

Mišpule, půvabný stromek s tajemnými plody

Jsou plody mišpule, jednoho z nejkrásnějších zahradních stromků, jedlé? Nebo slouží pouze pro okrasu stejně jako sněhobílé květy? A jak mišpuli, která sice pochází z jižních krajů, ale u nás má tradici již mnoho staletí, pěstovat?
Mišpule obecná (Mespilus germanica) roste jako keř nebo nízký strom. Pochází z oblasti sahající od jižní Evropy až po Arménii. Latinský název tedy nevypovídá o zemi původu, ale odráží fakt, že ve střední Evropě mišpule již dávno zdomácněla. Od starověku se její malé a roztomilé plody používaly v kuchyni i v lékárnictví. U nás je mišpule pěstována sice poměrně vzácně, ale je známa již od dvanáctého století. I v našich klimatických podmínkách se jí daří dobře a v teplejších oblastech zplaňuje.


Koruny mišpulí jsou nízké a široké, kompaktní a velmi pohledné. Listy jsou úzce eliptické, na okrajích jemně pilovité, naspodu pýřité. Bílé květy připomínají květy jabloní.
Plody jsou kulaté, hnědé až hnědozelené malvice s nápadně širokou prohlubní kalicha a výraznými kališními cípy.

Jak pěstovat mišpule?

Pozor na to, že mišpule mohou být hostitelskými rostlinami pro baktérie, které mají na svědomí spálu růžovitých rostlin. Proto je raději nepěstujte v jejich blízkosti. Samy ale chorobami netrpí.
Na půdu sice nejsou mišpule náročné, ale lépe prospívají v lehčí a vápenité.
  • Mají rády teplé, slunné či pohostinné stanoviště.
  • Jsou odolné vůči mrazu.
  • Můžete je pěstovat v různých formách, nejčastější je polokmen (nejčastěji se roubují na hloh či hrušeň).
  • Existují odrůdy s většími plody (kolem 5 cm) a drobounkými (kolem 2cm), které bývají ještě chutnější a voňavější.
  • Mladé stromky nabízejí školky a specializovaná zahradnictví.
Mišpule lze pěstovat i bez prořezávky, vytvářejí přirozeně pěknou deštníkovitou korunu. V prvních třech letech od výsadby však výchovný řez dobré tvarování pojistí. U sazenice stačí ponechat pět výhonů pro budoucí kosterní větve a ty zkrátit první i druhý rok o polovinu a třetí rok o třetinu. Vhodný termín pro řez je zima, pokud silně nemrzne, i předjaří. V dalších letech již není třeba mišpuli prořezávat, obvykle si sama udržuje pěknou vzdušnou korunku. V případě potřeby, pokud se na chudých suchých půdách vyčerpá, však snáší i zmlazovací řez.

Mišpule v kuchyni

Mišpule odedávna obohacovaly jídelníček našich předků, kteří je konzumovali syrové nebo z nich připravovali chutné marmelády. Také je sušili na křížaly. Mišpulím se též připisovaly léčivé účinky, staví například průjem.


Plody mišpulí mají jednu zvláštnost. Chutné a jedlé jsou až po přemrznutí. Chutí pak připomínají pikantní marmeládu, jsou měkké a voňavé. Mišpule proto sklízejte až když přejdou mrazem. Můžete se procházet zahradou v prosinci a ochutnat ovoce přímo ze stromu!
  • Mišpule lze konzumovat ihned - jejich obsah po odtrhnutí stopky snadno vymáčknete, nebo vydlabete lžičkou.
  • Pro vysoký obsah pektinů, díky kterému dobře rosolovatí, jsou mišpule výtečné i pro přípravu marmelád.
  • Oblíbené jsou i mišpulové kompoty, likéry, pasty, vína.
  • Mišpule, které ještě mrazem nepřešly, se mohou přidávat do ovocných vín, kde díky vysokému obsahu tříslovin zvyšují jejich trvanlivost a také dodávají zajímavou, sladce podzimní vůni.

Mišpulové víno

Suroviny: 1100 g mišpulí, které přešly mrazem, 220 ml vody, 220 g cukru, živná sůl pro kvasinky, 1 g kyseliny citronové
  • Zralé mišpule očistíme a spaříme horkou vodou s rozpuštěným cukrem. Necháme vychladnout.
  • Sirup slijeme do kvasné láhve, pevné mišpule můžeme nahrubo rozmixovat a přidat do sklenice.
  • Přisypeme živnou sůl pro kvasinky, kyselinu citronovou a vinné kvasinky.
  • Láhev opatříme kvasnou zátkou a směs necháme v teple postupně vykvasit.
  • Před stáčením víno přefiltrujeme přes aktivní uhlí a naláhvujeme.
  • Nejméně dva dny necháme ustát
  • Aromatické a lahodné víno nevšední chuti podáváme vychlazené.


Pro Receptář speciál, spoluautor Jana Bucharová




Hloh obecný

23. března 2013 v 6:56 Příroda

Hloh, léčivý keř na zahradě

Hloh, ač náš původní, si nezadá s keři okrasnými. Hustý a rozložitý, s pěkně tvarovanými, tmavozelenými a lesklými listy, se nyní obsypává sněhobílými květy. Na podzim jej zase ozdobí červené plody. A jak květy, tak plody i listy jsou léčivé! Uklidňují, hojí srdce, snižují krevní tlak…
Hloh obecný (Crataegus laevigata)
Hloh je nejen krásným keřem, který zdobí okraje lesů i mnohé zahrady a parky, ale i velmi významnou léčivou rostlinou. Až překvapivě pomáhá při srdečních a oběhových potížích. Spektrum jeho působení je široké:
  • stimuluje srdce a upravuje jeho poruchy
  • normalizuje krevní oběh
  • snižuje krevní tlak
  • celkově uklidňuje.
Pomáhá proto především při srdečních obtížích nervového původu, bušení a bolestech srdce, nespavosti a také při vysokém krevním tlaku.


Užívaná část

Účinné látky jsou obsaženy v květech, listech i plodech, které se však využívají pouze zřídka.
  • Květy a listy sbíráme krátce před rozvitím nebo těsně po něm, tedy od května do června.
  • Plody se sbírají v době zralosti, na podzim - od září do října.
Nasbírané rostlinné léčivo sušíme rychle a důkladně, jinak uskladněná bylina zplesniví. Choulostivé jsou obzvlášť květy, které při nesprávném postupu často zhnědnou.

Účinné látky
  • Triterpenové kyseliny a jejich deriváty (kyseliny krategová, ursolová a oleanolová), které posilují srdeční sval a pomáhají rozšiřovat srdeční tepny.
  • Aminopuriny (adenin, adenosin a guanin), které regulují krevní oběh.
  • Důležitý je též vysoký obsah flavonoidů, které mohou tvořit až několik procent.
Podávání

Dvakrát denně užíváme nálev ze dvou lžiček květů či listů na šálek vody. Nejvíce cenných látek obsahují listy, a nejúčinnější formou podávání je tinktura z nich připravená. Nálev z květů zase působí mírněji a má příjemnou chuť a vůni.

Výskyt a pěstování

Tento až 5 m vysoký, dvoudomý keř roste planě ve světlých lesích i na stráních a mezích.
Je také půvabnou součástí přírodních, lesních, ale i běžných zahrad, díky jejich vzhledu je můžeme považovat za okrasné dřeviny, ostatně existují i dále vyšlechtěné variety, například s růžovými květy.
Díky své nevšední hustotě a trnitosti slouží jako krásná ochrana před větrem i nežádoucími pohledy či návštěvníky. Pokud jej ponecháme růst, bude opravdu mohutný, ale je možné jej regulovat i střihem (na jaře a koncem června). Je ideální i pro živé ploty.
  • Svědčí mu sušší a nejlépe zásaditá či alespoň neutrální půda.
  • Snese slunné i pohostinné stanoviště.
  • Je odolný vůči suchu, mrazu, větru

Foto Shutterstock
Pro Receptář: Jana Bucharová





Najdi kočku! 14

22. března 2013 v 17:48 Piškuntálie

Včerejší úkol byl hodně lehký, tak dnes dám další obrázky. Nejprve vyluštění.



A nyní nové obrázky.



Přeji hodně štěstí v hledání!



Foto: FB - Bydlím u své kočky

Světový den vody

22. března 2013 v 14:31 Příroda

Světový den vody byl určen na 22. březen, od roku 1993. Spojené národy tento den navrhly v roce 1992 v rámci Agendy 21 na jednání UNCED v Rio de Janeiru, v Brazílii.
Důvodem je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá přístup k vodě. Propagace agentur UN a nevládních organizací věnujících se problémům spojeným s vodou je zaměřena na čistotu a ochranu vod a jejich šetření. Kromě toho je každým rokem zpracováváno určité specifické téma. V roce 2006 bylo tématem "voda a kultura", koordinátorem bylo UNESCO v roce 2007 bylo tématem "zvládání vodní nouze", koordinované FAO.






Bez vody není života!

Zdroj: Wikipedie
Foto: internet

Najdi kočku! 13

21. března 2013 v 20:15 Piškuntálie

Rozluštění z minulého hledání.



A tradičně dva nové obrázky.



Druhý obrázek je lehký. Přeji úspěch v hledání!



Foto: FB - Bydlím u své kočky

Trojský most

21. března 2013 v 17:55 Architektura

Unikátní Trojský most už stojí sám bez podpěr

Nově budovaný Trojský most, který se klene nad Vltavou a spojuje Troju s Holešovicemi, se výrazně posunul ve vývoji. Poprvé od začátku stavby se nachází v samonosné pozici.


Stavbaři Metrostavu dokončili výplet místní obloukové konstrukce z 200 tyčových závěsů. Následně pak odstranili provizorní opěry podpírající most.
"Dnešek je pro nás významný, protože jsme spustili poslední hydraulické lisy na provizorních podpěrách a most už od této chvíle stojí pouze na definitivních ložiskách, která jsou umístěna na holešovické opěře a trojském pilíři. Tímto hlavní pole mostu už není podepřeno na žádné provizorní podpěře," řekl vedoucí projektu Alexandr Tvrz.
Trojský most bude mít v plném provozu pro automobily dva jízdní pruhy pro každý směr. Uprostřed bude tramvajová trať a po stranách chodníky a cyklostezky. Na trojské straně zajistí oboustranné spojení s městským okruhem mimoúrovňová křižovatka Troja. V Holešovicích most naváže na ulici Partyzánská.

Jeden z nejplošších oblouků na světě

Stavba je velmi specifická. Mostní konstrukce totiž celkově dosahuje délky 250 metrů a šířky 36,2 metru. Unikátní je rozpětí hlavního pole, které má 200,4 metru při 20metrovém vzepětí. To znamená, že poměr mezi vzepětím a rozpětím je 1:10, což je laicky řečeno jeden z nejplošších mostních oblouků světa, který je možný u obdobných konstrukcí spatřit.
"Bude to na dlouho poslední most přes Vltavu, proto je dobře, že půjde o konstrukčně mimořádné dílo. Trojský most je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších mostních staveb poslední doby ve střední Evropě," dodal Alexandr Tvrz.
Koncem roku zde bude zahájen provoz tramvají, první automobily sem vjedou v květnu roku 2014.


Zdroj: Novinky.cz
Foto: Aktuálně.cz



Bez černý

21. března 2013 v 6:36 Příroda

Bez černý: plevel, nebo užitečný keř?

Bezové keře jsou často považovány za plevel. Rostou bujně téměř kdekoli, jsou odolné a houževnaté. Je však škoda je všechny mýtit. Dávají léčivé květy i plody, pomáhají udržet na zahradě přírodní rovnováhu. Naši předkové si bezu vážili...


Připravuje-li se terén pro budoucí sady, zahrady či stavby, první akcí bývá vykořenění původních porostů, zvláště černého bezu. Skoro v žádném parku ani na úmyslně ponechaný obyčejný bez nenarazíme. Přesto při vstupu do hlavní aleje olomouckých Smetanových sadů, v nichž probíhají slavné výstavy Flora Olomouc, již z dálky uvidíte kvetoucí keř bezu. Při pohledu zblízka zjistíte, že má úplně jiné listy než bez obyčejný. Jsou hluboce rozeklané a právě ony byly zřejmě vstupenkou mezi ostatní "legální" parkové dřeviny. Je to forma zvaná laciniata, která má po dozrání trochu větší, lesklejší a zasyrova chutnější, ale méně aromatické bezinky.

Kultivary černého bezu

Kromě formy laciniaty byla již vyšlechtěna řada dalších kultivarů černého bezu.
  • Pro okrasné účely je to např. růžově kvetoucí Black beauty
  • Chutné plody má například rakouský Haschberg.
  • Na území bývalého Československa byla v osmdesátých letech vyšlechtěna odrůda Sambo výběrem z rostlin z okolí Kláštora pod Znievom.
Černý bez je léčitel

Mezi léčivými rostlinami má bez černý výsadní postavení. O tom svědčí i lidové rčení: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.


  • Květ černého bezu pomáhá při nachlazení a horečce, podporuje vypocení a snižuje teplotu.
  • Plody černého bezu jsou prospěšné při trávicích obtížích, ovšem ve formě odvaru. Syrové bezinky se ovšem ke konzumu nedoporučují, protože mohou vyvolat nevolnost.
Pro léčivé účely je vhodné používat původní bez černý.
Pro kulinární použití černého bezu existuje mnoho různých receptů, jako řízky a víno z květů, z plodů zase sirup, povidla i likéry.

Bez chrání zahradu před škůdci

Novým poznatkem je význam bezu pro udržení přírodní rovnováhy.
Na bezu žije velmi hojná mšice bezová (Aphis sambuci). Tvoří na letorostech husté kolonie, které obepínají nový stvol jako ponožka a jsou nápadné velikostí i zvláštní šedou až černou barvou. Tyto mšice žijí jen na bezu a žádným jiným rostlinám neškodí. K nim kladou vajíčka pestřenky, jejichž larvy se touto mšicí živí. Udržují tak stav pestřenek i v pokročilejší sezoně, kdy už mšice na jiných dřevinách nejsou. Bez je pak zdrojem nových pestřenek, které pomáhají s udržováním škůdců na zahradě v normě.
Plody bezu navíc poslouží jako potrava pro ptáky.


Bez v obyčejích i pod mikroskopem

Naše pradávné sepětí s bezem černým prozrazují i lidové říkanky a nakonec i vánoční zvyk. Na Štědrý večer svobodná děvčata třásla keřem se slovy: "Klepu, klepu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý dnes." Pak se čekalo, odkud se ozve psí štěkání, o které na vesnici samozřejmě nebyla nouze.
Duše bezu zase byla nezbytnou pomůckou při praktických cvičeních z přírodopisu. Listy nebo stonky se vložily do naříznuté bezové duše, která se pak žiletkou krájela i s listy jako salám, a průřezy rostlinných částí byly připraveny pro mikroskopické sledování. Mladí výzkumníci mohli dělat i jednoduché pokusy - zajímavé třeba je, že když kousek vápna zalijeme růžovou šťávou z bezinek, získá zelenou barvu.


Autor: Pavel Láska (Receptář)




Nová zima na Josefa

19. března 2013 v 7:59 Příroda

Včera po obědě začal padat sníh, ale bylo nad nulou, tak hned tál. V noci teplota klesla a ráno mě přivítalo takovým nadělením. A myslím, že nejenom mě. Podobně je na tom celá republika.
Tož se podívejte.



Zprvu zahrada za domem. Na kabině traktoru (v dolní části) je vidět vrstva, která připadla. To bude možná víc jak 10 cm. Traktor se opravuje nyní v garáži, proto ta kabina na zahradě. Kola se úspěšně rozmnožují. Jsem zvědavá, kdy je naši montéři odvezou do sběru. Je mezi nimi i moje , protože na kole už jezdit asi nebudu. Koleno mi to nedovolí. A ztratila jsem jistotu.
Tak jdeme dál.


Čekatelé.



To už je z jiného okna.



Kdepak se to jaro letos schovává?


Katova ulička - Kadaň

16. března 2013 v 15:22 Cestování

Katova ulička v Kadani je bezesporu místem tajemným a lákavým současně.
Původně to zřejmě byla jen spojovací chodba pro vojáky na parkánových hradbách, poté také svod pro odtok přebytečné dešťové a fontánové vody z náměstí do Bystřického potoka a - pravděpodobně od konce 14. století - gotická ulička, kterou do města vcházel mistr popravčího meče. Ten poslední se pak - údajně - po zrušení poprav stal místním lékařem. Regulérní ulicí, dnes již s přívlastkem rekordní, se stává v roce 2007. Téhož roku (9. května) je jmenována - již zmíněným - rekordmanem. Toto označení jí přiznala rekordůmilovná agentura Dobrý den v Pelhřimově.


Katova (někdy nazývána nesprávně Katovská) ulička spojuje hlavní kadaňské náměstí (Mírové) na Starém městě se Špitálským předměstím. Společně s tzv. Katovou brankou vznikla někdy na počátku 14. století. Nedaleko od vstupu do uličky v hradební zdi (u fortny) se nacházela původní katovna, která byla také součástí hradebního systému. Ulička je dlouhá 51 metrů a její šířka v nejužším místě, tedy pouhých 66,1 centimetru, ji předurčuje k onomu označení za nejužší ulici v České republice.


Ulička - nebo spíše jen průchod mezi středověkými domy - je dodnes zachována ve své kamenné gotické podobě, s původními okenními otvory i romantickými - nepravidelně uspořádanými - rozpínacími prampouchy. Průchod touto uličkou je při návštěvě historického města Kadaň prostě povinností.


Prampouchy.





Pohled od Katovny.

Text: Turistika.cz
Foto: Atlas Česka, Turistika.cz, ČT a internet


Pár vtipů o kočkách 2

15. března 2013 v 14:38 Vtipy

Líbí se mi vtipy o kočkách. Suveréně vede Pavel Kantorek a hned za ním p. Stein. Kantorkových vtipů mám spoustu, ale těmi vás budu obšťastňovat jen vyjímečně. Vrhnu se na p. Steina a ostatní, kterých jméno neznám.










Přeji vám krásný a pohodový víkend!

Obrázky: internet a www.ulistein.de