close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zeleninové recepty a jeden houbový

30. září 2013 v 7:27 |  Recepty

Recept na bazalkové pesto

Bazalka se rozmixuje v olivovém oleji spolu s parmezánem, piniovými oříšky (lze nahradit levnějšími vlašskými, ideálně čerstvými), solí a česnekem.
Pokud na vrchu směsi bude stále vrstvička olivového oleje, vydrží pesto v chladnu i měsíce (obvykle jej ale sníte dříve - na těstoviny, toasty…).


Dýňová marmeláda

Potřebujeme:
  • 1 kg žlutomasé dýně
  • 50 - 70 dkg cukru
  • kyselinu citronovou
  • citron
  • 20 ml citronového ananasového nebo vanilkového aroma
  • želírovací přípravek
Jak na to

Dýni nastrouháme, přidáme lžičku kyseliny citronové, šťávu z citronu a želírovací přípravek (dodržuje postup dle návodu). Vaříme s cukrem, přidáme aroma. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Marmeládu lze vařit i z cukety, ale tu je dobré trochu přibarvit.

Ludmila Frýzová, Židlochovice


Dýňové čatní

Potřebujeme:
  • 1,2 kg dýně
  • 2 středně velká jablka
  • špetku zázvoru
  • 3 nebo 4 feferonky
  • 3 lžíce hořčičných semínek
  • 1 l ovocného octa
  • 1 lžíci soli
  • asi 10 dkg cukru
Jak na to

Do kastrolu dáme nakrájenou dýni, nahrubo nakrájená jablka s ostatními přísadami kromě cukru a soli. Vaříme, až je dýně uvařená, a přidáme sůl a cukr a dál vaříme až do zhoustnutí. Naplníme do horkých sklenic. Necháme alespoň 14 dní rozležet. Podáváme ke studeným masům, sýrům a uzeninám.

Jana Kuberová, Zdešov

Cuketová hořčice

Potřebujeme:
  • 2 kg cuket
  • 1 palici česneku
  • 2 feferonky (nemusí být)
  • 0,1 l octa
  • 0,25 l oleje
  • 130 g cukru
  • 80 g soli
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 středně velkou plnotučnou hořčici
Jak na to

Cukety oloupeme, nakrájíme a vaříme s ostatními přísadami asi hodinu. Potom vše rozmixujeme, znovu vaříme a horké plníme do vyhřátých skleniček, obrátíme je víčkem dolů a necháme vychladnout.

Irena Krásná, Hradec Králové

Lišky utopené v sýrové smetaně

Potřebujeme:
  • misku čerstvých lišek
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • jarní naťovou cibulku
  • máslo
  • sýr s modrou plísní
  • smetanu na vaření
  • sůl a mletý bílý pepř
Jak na to

Houby obdělejte na troše oleje, podlijte osoleným vývarem, přiklopené čtvrthodinku poduste a odstavte.
Na lžíci másla zpěňte jemně pokrájenou bílou část cibulky, přidejte nastrouhaný sýr, přilijte smetanu, přiveďte k varu, míchejte a rozvařte dohladka.
Přidejte houby, pokrájenou nať cibulky, dle chuti přisolte a okořeňte, krátce promíchejte a je hotovo.



Zdroj: Receptář
Foto: internet





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 otavínka otavínka | Web | 30. září 2013 v 7:58

Milá Jarmilko!
Lišky na smetaně - dělávala moje maminka. To byla ohromná dobrota. Taky jsme lišky nakládaly do octa, taky moc dobré. Jenže nyní mám houby, které nesmím uloženy v databázi chutí a někdy se mě zdá, že jsem na houbových hodech. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 30. září 2013 v 9:40

Pro dýně a cukety bych musela do krámu, ale lišky rostou v lese a ten recept na sýrovo-smetanovou omáčku vypadá moc dobře. :-D

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 30. září 2013 v 10:27

Cuketovou hořčici dělám také, ale kromě cukety tam dávám i papriku a cibuli, nedáváme česnek. 2 kg cuket, 10 větších cibulí, 10 větších paprik,2 dcl octa,1/4 l oleje,2 lžičky mletého pepře, 2 feferonky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 4 dkg soli.
Pokrájenou zeleninu povařím s přísadami, řádně rozmicuju, naplním do skleniček a pak steriluju cca 20 min na 90°C. Po rozmixování tedy užtu kaši nevařím, ale zrovna z mixéru leju do skleniček. :-)

4 Alis Alis | Web | 30. září 2013 v 15:30

Ahoj JArmilko, díky za super recepty!

5 Natty Natty | Web | 1. října 2013 v 6:07

Jarmilko, opět pěkné receptíky, ale lišky už mají "ultrum", přešly mrazem a kdo nestihl houbaření v září, už si nepochutná. :-D Pěkný den a přijď si zalumpačit. :D

6 Katka Katka | Web | 1. října 2013 v 18:02

Dýní se letos urodilo! Vidím to na to čatní. Dnes jsme měli polévku z dýně Hokaido a byla výborá!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama