close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zelí

29. září 2013 v 17:16 |  Recepty


Salát z řepy a zelí

Potřebujeme:
  • 1,5 kg vařené červené řepy
  • 2 kg bílého zelí
  • 40 dkg cibule
na nálev:
  • 0,5 l octa
  • 4 lžíce soli
  • 2 l vody
  • 20 dkg cukru
Jak na to
Nastrouháme uvařenou oloupanou řepu. Nálev asi deset minut povaříme a spaříme v něm nakrouhané zelí.
K zelí přimícháme řepu a cibuli nakrájenou na kolečka, vše promícháme a plníme do sklenic.
Sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Josef Rychtářík, Meclov

Zelný salát s křenem

Potřebujeme:
  • 1 kg nakrouhaného zelí
  • 2 lžíce křenu
  • trošku kmínu
  • 2 dkg soli
  • hořčičné semínko
Zelí sice podporuje nadýmání, ale kmín tento nevítaný efekt mírní. Kdo chce zelí kvůli snadnějšímu trávení ještě vylehčit, může do něj přidat doušek octa. Stravitelnosti pomůže také anýz a fenykl nebo v červeném zelí používaný bobkový list. trošku kmínu

Jak na to
Vše smícháme, naplníme do sklenic a necháme v ledničce uležet. Zelí můžeme i chvilku povařit a pak slít a propláchnout studenou vodou.
Hořčičné semínko je dobré spařit ve vařící vodě, a to po dobu asi 3 minut. Zelný salát podáváme jako přílohu k masu.

Josef Rychtářík, Meclov

Zelí s křenem

Potřebujeme:
  • 5 kg zelí
  • 1 kg cibule
  • 1/2 kg křenu
  • 1/2 kg cukru
  • 3/4 l octa
  • 2 dcl oleje
  • nakládací prostředek (Deko)
Jak na to
Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme najemno, křen nastrouháme. Vše smícháme a přidáme cukr, ocet, olej a nakládací prostředek. Vše řádně promícháme a napěchujeme do sklenic, které zavíčkujeme.

Zdena Neubauerová, Borotín u Boskovic

Nesterilované zelí s feferonkou

Na nálev potřebujeme:
  • 1 l vody
  • 1/4 l octa
  • 4 dkg soli
  • 12 dkg cukru
  • 5 pepřů
  • 5 nových koření
  • 2 bobkové listy
  • 8 cukerínů
Jak na to
Nakrájené hlávkové zelí dáme do skleniček a zalijeme nálevem. Navrch položíme feferonku a uzavřeme. Necháme odležet 1 až 2 dny. Nezavařujeme, hned jíme.

Jana Čiháková, Nepomuk

Pikantní zelí bez zaváření

Potřebujeme:
  • 5 kg zelí
  • 2 sklenice oleje
  • 1/2 kg cibule
  • 2 sklenice najemno strouhaného křenu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 Deko na sucho
  • 1/2 l octa
Jak na to
Nejdříve zamícháme nakrájené zelí, přidáme najemno pokrájenou cibuli a deko, křen a cukr. Poté přidáme ocet a olej. Necháme odležet asi 2 hodiny, plníme do láhví a už nezavařujeme. Je to velice pikantní příloha k masu. Vydrží i rok, pokud se ovšem nesní dříve.

Libuše Karásková, Chotiv

Čalamáda

Potřebujeme:
  • 3 kg zelí
  • 2 kg paprik
  • 1 kg cibule
  • 1 kg mrkve
  • 500 g krystalového cukru
  • 0,5 až 0,7 l octa
  • 2 dl oleje
  • nakládací přípravek (1 balíček Deka)
Jak na to
Papriky nakrájíme na proužky, zelí nakrouháme nahrubo, cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka. Smícháme, přidáme cukr, ocet, nakládací přípravek, dobře promísíme a necháme stát do druhého dne. Podle chuti přidáme cukr nebo sůl. Plníme do sklenic, případně ještě můžeme proložit celými feferonkami. Uzavřeme víčky a nemusíme již sterilovat.


Dobrou chuť!

Zdroj: Receptář
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 29. září 2013 v 19:36 | Reagovat

Já mám nejraději různé čalamády a taky salát z bílého zelí :-)

2 Jarka Jarka | Web | 29. září 2013 v 19:42 | Reagovat

Tak křen a feferonky, to by nebylo nic pro mě, ale s čalamádou to je jiná. :-P

3 Katka Katka | Web | 29. září 2013 v 20:50 | Reagovat

Nastal čas zelí a já vždycky myslím, že porovnám svůj recept na kvašené s nějakým jiným....a zatím to bylo vždycky sterilované. Tak budu muset 3.10. dělat zelí postaru :-)

4 Janka Janka | 29. září 2013 v 21:43 | Reagovat

Samé dobrůtky a hlavně zdravé!!! :-)

5 Jája Jája | E-mail | Web | 29. září 2013 v 23:10 | Reagovat

tak jsem si řekla že zítřejší hrušková povidla bude to poslední co budu dělat, ale asi to přehodnotím zelíčko by taky nebylo marné ve sklípku na zimu.... :-)

6 Natty Natty | Web | 30. září 2013 v 6:06 | Reagovat

Jarmilko, zelíčko je super a určitě i já ho vyzkouším. Červenou řepu jíme denně v salátu, ale se zelím jsem ještě nezkusila, Děkuji za receptík a přeji moc hezký nový týden. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama