close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Bylinky na první týden v červnu

1. června 2016 v 5:37 | Bohumil Bednář |  Babiččiny bylinky

Kopr vonný - Anethum graveolens


Kopr je znamenitá bylina, známá již od starověku. Tlumí zažívací obtíže, nadýmání a křeče, slabý vývar z něj lze podávat i kojencům jako šetrné projímadlo.
Jeho konzumace je ideální pro kojící ženy, neboť zvyšuje laktaci a jeho tišící protikřečové účinky přecházejí do mléka.
Odvar z kopru bývá pro své močopudné vlastnosti doporučován při onemocnění ledvin, stimuluje trávení, tiší kašel a zahání nespavost.
Semena kopru obsahují vitamíny C, A, množství vonných silic a mnoho minerálních látek.
Koupel s koprovými semeny posiluje nehty i vlasy, olej získaný z plodů se přidává do mýdel.



Obrázek: internet

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 1. června 2016 v 7:01 | Reagovat

Kopr teda vážně nemusím ;-)  :-D

2 Evina Evina | 1. června 2016 v 7:39 | Reagovat

Já mám ráda "koprovku",ale protože ji nikdo u nás nejí,tak si ji dávám,když jdeme někdy na oběd.Jen jsem měla problém jim vysvětlit,že ji chci s bramborami a vajíček.Vajíčko mi nedali ;-) Mňam,mňam :-) Krásný den,Jarmilko :-)  :-)  :-)

3 Hanka Hanka | 1. června 2016 v 10:03 | Reagovat

Kopr je moc fajn, aromatická rostlina, mám ho moc ráda. Když nakládám okurky, přidám do láhve trochu kopru, hned to má lepší chuť. A salát z čínského zelí s koprem nemá chybu, já ho sice nedělám, ale občas zajdeme s přítelem na večeři do oblíbené restaurace a když tam tento salát přidají jako oblohu na talíř, sním ho nejdříve. Občas udělám koprovku, no proč ne. Takže já potvrzuji, že kopr je znamenitá bylina. :-)  :D

4 Hanako Hanako | 1. června 2016 v 11:14 | Reagovat

Náhoda, právě jsem přinesla svazeček kopru, bude koprovka s bramborem :-)  :-)

5 Věrka S. Věrka S. | E-mail | 1. června 2016 v 11:43 | Reagovat

Ahoj Jarmilko, moc tě zdravím. Kopr mám ráda, do salátu, na okurky, do tvarohu,ale hlavně se moc těším na koprovku! Zatím je dost malý,ale však se dočkám :-) Měj se krásně.

6 Hanka Hanka | E-mail | Web | 1. června 2016 v 13:48 | Reagovat

Kopr moc v oblibě nemám, ale když vidím, jaké má skvělé léčebné účinky, přehodnotím k němu svůj postoj, Jarmilko. ;-)
Přeji krásné odpoledne. :-)

7 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 1. června 2016 v 15:55 | Reagovat

Miluju kopr a teď je ho plná zahrada...určitě udělám z čerstvého koprovku..Taky ho dávám naší Bublince, té moc chutná. :-)

8 Jitka Jitka | E-mail | Web | 1. června 2016 v 18:21 | Reagovat

Jako dítě jsem kopr nesnášela, ale teď ho hodně používám. Dnes jsme měli kulajdu a do ní dávám taky kopr. Do zítřka mně překape domácí Lučina a do ní taky zamíchám kopr. :-)

9 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 1. června 2016 v 18:31 | Reagovat

[3]: Do salátu jsem kopr ještě nezkoušela. Budu se muset odhodlat. ;-)  :-D

[4]: Mňam, koprovku miluju. S bramborem a vejcem natvrdo. Maso nemusí být a knedlík také ne.

[5]: Věrko, také mám koprovku moc ráda. Salát jsem ještě nezkoušela.
Ty se také měj moc hezky. :-)

[6]: Hani, zkus ho. Ale je fakt, že dost lidí nemá koprovku nebo kopr samotný  ráda.
Přeji hezký podvečer a večer. :-)

[7]: Helenko, to slyším poprvé, že králík má rád kopr. Budu to muset vyzkoušet na našich ušácích. Ale Bublinka je výjimečná. ;-)

[8]: Jituš, napřed jsem si houbovou polévku s koprem nedovedla představit. Manžel jí udělal (je výborný kuchař) a od té doby bych ji mohla mít pořád. Doslova se můžu po ní utlouct. :D Musíme na podzim doplnit zásoby sušených hub. ;-) Lučina s koprem musí také chutnat. :-)

10 Hanako Hanako | 2. června 2016 v 14:19 | Reagovat

[9]:To jsem ráda, že se i jinde vaří koprovka s bramborem, nejen v Podkrkonoší, Jizerkách a v Pojizeří. Dobrou chuť! :-)  :-)

11 Melissa Melissa | Web | 2. června 2016 v 14:33 | Reagovat

Kopr mám ráda,krásně voní a je dobrý při vaření a přípravě různých pokrmů.:)Mám moc ráda koprovku s knedlíkem a nechápu,že spousta lidí jí nemusí. :-) :-P

12 Ježurka Ježurka | Web | 2. června 2016 v 16:36 | Reagovat

Ano, kopr a koprovka - to je super spojení, máme ji rádi s manželem oba dva. Stále mám něco zamražené. :-)

13 Jarka Jarka | Web | 3. června 2016 v 9:39 | Reagovat

Spoustě lidem kopr nechutná, ale já proti němu nic nemám a koprovka mi chutná. O tom, jak je tato bylinka všestranná, jsem ale nevěděla. :-)

14 MarijaKes MarijaKes | Web | 3. června 2016 v 17:26 | Reagovat

No vida. Kopr si seju každý rok kvůli okurkám a mladý si i mrazím na omáčku, kterou miluju. Některé květy nechávám dozrát na semeno. Semen kopru mám pak hodně a namleté používám jako koření třeba do guláše. A to je moje tajemství, proč je ten guláš tak "vynikající" pro mého syna. Prej, co tam dávám.... :D

15 Hanako Hanako | 3. června 2016 v 20:43 | Reagovat

[14]:To je dobrý nápad! Zkusím.. :-)

16 Jana Jana | Web | 3. června 2016 v 21:48 | Reagovat

I já moc miluju koprovku. Bohužel jsem jediná z rodiny, takže si ji dávám jen příležitostně v restauraci. ;-) A do okurek ho taky musím mít. ;-)

17 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 3. června 2016 v 22:48 | Reagovat

Kopr mám ráda. Provoní vše, kam ho dám. Mám ráda nejen omáčku ( ale musí se umět udělat ), ale i jako voňavou posypku do hlávkového salátu, nebo jen tak zamíchat do tvarohu s jemně nasekanou cibulkou. :-P  ;-)

18 Jája Jája | E-mail | Web | 4. června 2016 v 12:58 | Reagovat

To je hezký, jak se názory na kopr liší :), osobně kopr v kopračce miluju, ale v zelným salátu ho moc nemusím :)))a taky jako u tady někoho v rodině se velice lišíme, dítě nesnáší, já miluju s bramborama a manžel s knedlema, to je pak těžký :)))

19 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 4. června 2016 v 13:55 | Reagovat

[18]: Kopr si dát na salát jsem zatím nezkoušela, chutná mi salát samotný. Zkusila bych ho do okurkového salátu, něco na řecký způsob.
Mám všeobecně raději brambory. Knedlíky miluje můj muž, já je jím jen z musu.
Ona třeba kachnička se zelím by s bramborem vypadala divně. :-D Jenže u nás vaří manžel, tak musím jíst, co uvaří on. Řídí se svými chutěmi. ;-)  :-(

20 Jája Jája | E-mail | Web | 4. června 2016 v 16:00 | Reagovat

[19]: Nojo, to už jsem pochopila ty chutě pana chotě u vás doma :-))))))))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama