****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Bezový sirup

10. června 2017 v 23:48 | Jarmila* |  Recepty

V týdnu mi manžel natrhal květy bezu černého (já tak vysoko nedosáhnu) a já jsem založila na bezový sirup. Ještě jsem udělala jednu dávku limonády.
Jen teď nevím, kdo to u nás vypije. Nevím, jestli to všem bude chutnat. Manžel řekl hned, že on ne. Já si musím dávat pozor na cukr. A vnoučata jsou trochu zmlsaná.
Chtěla jsem to zkusit. Jen jsem měla udělat poloviční dávku.
Manžel totiž natrhal hodně květů a bylo mi je líto vyhodit. Stejně jsem část usušila na zimu. Pak bude čaj dobrý proti nachlazení.
Toto je předmět mého snažení - 6 litrů sirupu a 2 sklenice limonády.



Fotky chytly žlutou barvu od sirupu, obkladaček (ale ty jsou kávově hnědé) a asi hlavně od umělého osvětlení.

Ráno jsem byla ve městě u lékařky a přijela jsem vyšťavená. Nebylo moc teplo, ale mě je hic už při 12°C.
Proto přišel vhod meloun. Uřízla jsem si pořádnou porci, vzala lžíci a už to jelo. Smějící se Bohužel nebyl moc šťavnatý. Ale z ledničky byl pěkně studený.


Dobrou noc!





Obrázek: internet

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 11. června 2017 v 7:09 | Reagovat

Taky jsem dělávala léta tento sirup,ale pak jsem zjistila,že je moje práce zbytečná.Vnoučata si pití raději koupí.V zimě všichni pijeme"kozičkový"čaj.Jsem přesvědčená,že mi pomáhá při mém astmatu.
Přeji krásnou neděli :-)

2 Danka Danka | E-mail | 11. června 2017 v 10:31 | Reagovat

Zdravím všechny aktivní"babičky",co vaří štávičky.Ale ten krásně provoněný byt.Já si květy ještě smažím.Dělám si to jen pro sebe nikdo to nejí.Nevědí,co je dobré.Jarmilko,děkuji,že mě hezky nastartuješ den.Danka

3 MarijaKes MarijaKes | Web | 11. června 2017 v 10:57 | Reagovat

Jarmilko, vzpomínám si na sirup z bezového květu, který dělala moje snacha Elenka. Na recept už se nezeptám, ale byl výborný. U nás by se určitě vypil. :-)

4 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. června 2017 v 11:27 | Reagovat

[1]: Evi, "kozičkový čaj" neznám. To je místní název?

[2]: Kosmatice mám ráda, ale u nás to nikdo nejí. Neví, co je dobré.
Danuško, měj se krásně. :-)

[3]: Doufám, že se vypije. Vychlazený ve vedrech přijde vhod. :-)

5 Evina Evina | E-mail | 11. června 2017 v 11:31 | Reagovat

[4]:Já si vzpomínám,že u nás(Morava)se říkalo květům bezu kozičky :-D Protože tam nebydlím přes 50 let,možná už to zaniklo ;-)
Pá a měj krásný den :-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 11. června 2017 v 12:49 | Reagovat

Jarmilko, já vařím často do konvice čaj a dochucuji ho právě těmito bylinkovými sirupy. Myslím, že tvůj muž by nic nepoznal a čajík s bezovou šťávičkou by mu určitě chutnal.:-)

7 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. června 2017 v 14:43 | Reagovat

[6]: Emi, díky za radu. :-) Denně oba vypijeme každý 1,5 l konvici čaje. Budeme sladit sirupem.

8 Joina Joina | Web | 11. června 2017 v 19:48 | Reagovat

Bezový sirup jsme ještě asi nedělali, ale o bezové limonádě vím, že jseme dělali a i ochtnávali. :)

9 Hana Hávová Hana Hávová | 11. června 2017 v 20:53 | Reagovat

Bezový sirup dětem chutná. Naši ji milují, vypily by jí litry. Myslím, že i tvým vnoučatům bude chutnat. Neříkej jim z čeho je. Nalij ji do lahve od sirupu ( nejlépe bezového ) a nech je hádat. Když ji ocení,tak jim řekni řekni z čeho je.
Jinak na bez nedám dopustit. Jestli ti ještě zbyly květy a nevíš co s nimi, udělej si bezový ocet. Prostě nacpi bezové květy do 3 l lahve, zalij ji obyčejným octem a nech na sluníčku dva týdny louhovat. Potom to slej, do obyčejné petky ( může být i od octa ) a když tě budou bolet namožené nohy, křečové žíly, tak si udělej obklad na 20 minut. Je dobrý i na otoky a při horečce ( i pro děti ), zábal na ruce a nohy. U mně na blogu v rubrice recepty najdeš spoustu bezových receptů. ;-)

10 Hana Hávová Hana Hávová | 11. června 2017 v 20:56 | Reagovat

[4]: Kozičky je lidový název bezu černého. Dá se z něho dělat i čaj. Je dobrý na nachlazení. Smíchaný s lípou je výborný na virozy, kašel a nemoci horních cest dýchací. Ale dá se pít i jen tak. Má specifickou chuť, doslazovat se nemusí. Pokud by ti to přece jen chybělo, dá se použít med, nebo stévie. :-)

11 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. června 2017 v 22:16 | Reagovat

[9]: Hani, bezový ocet jsem si dělala vloni. Když mě trápí křeče, tak si nohy potírám. Je výborný. Hned se mi uleví. :-)

[10]: Takový čaj jsem si hodně vařila, když mě trápily průdušky. Teď už jsem několik let nemarodila s nachlazením. Jistím to Echinaceovými kapkami - od podzimu do jara. ;-)

12 Zdenka Zdenka | Web | 12. června 2017 v 7:28 | Reagovat

Sirup musím taky ještě udělat pro vnoučka a dceru ;-)  :-) Další dvě dcery a já už šťávy nepijeme, ale marmeládu udělám ještě z jedné dávky :-)

13 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 13. června 2017 v 19:35 | Reagovat

Sirup už nedělám, ale vyzkouším květy usušit na čaj, díky za nápad :-)  :-P

14 Jája Jája | E-mail | Web | 18. června 2017 v 0:47 | Reagovat

:-) U nás to taky nikdo nepije, pijeme vodu nebo vodu s rostlinkama živýma, ale sirupy nikdo, takže už jsem je přestala dělat. Ale mám recept na víno z květů bezu a je boží :). Jednou kdysi jsem ho založila, ale nějak se stala chybička, asi bylo chladno ten rok, no a ono to tak nějak neprošlo bouřlivým kvašením... a jen to tak bylo v demižonu. A protože to zoctovatělo, tak jsem to po roce nebo dvou vylila. Až pak jsem se dozvěděla, že takovýto bezový ocet (ne naložení do octa) je velice drahý a prodává se v lékárnách :))))).

15 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 18. června 2017 v 12:35 | Reagovat

[14]: Jájo, letos to byl první pokus s tímto sirupem. Co nesmím cukr, tak sirupy nedělám.
Raději pijeme čaj s citronem.
Vína kdysi zkoušel muž, ale asi se nepovedlo, protože pak je už nedělal.
Škoda, že jsi bezový ocet vylila. :-(
Dělala jsem si naložený do octa a používám ho na namoženiny nebo křeče - potírám svaly.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama