****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Bylinky - libeček lékařský

5. června 2017 v 6:43 | Ivana Kabeláčová |  Babiččiny bylinky


Libeček lékařský - Levisticum officinale

Jedná se o mohutnou vytrvalou bylinu z čeledi miskovité dorůstající až 2,4 metru.
Všechny části rostliny mají široké uplatnění především v gastronomii. Nejčastěji se používají mladé listy, například k dochucování polévek či salátů. Oddenky je možné kandovat.
Bývá součástí čajových směsí, působí totiž silně močopudně. Napomáhá trávení a tlumí plynatost.
Esence z libečku se přidává do parfémů.
Pozor na používání ve velkém množství, rovněž při potížích s ledvinami, v těhotenství a nežádoucí je i pro kojící matky.

Libečkové pesto
Potřebujeme: 2 větvičky libečku, 1 hrst mandlí, 5 stroužků česneku, 4 lžíce parmazánu, špetku soli a panenský olivový olej.
V hmoždíři nebo v mixéru rozdrtíme mandle, přidáme libeček, česnek a olivový olej podle potřeby.
Zpracováváme tak dlouho, dokud se nevytvoří spojená směs.
Přidáme nastrouhaný sýr, promícháme a podle potřeby dosolíme.
Skladujeme v ledničce.



Obrázek: internet

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | Web | 5. června 2017 v 7:59 | Reagovat

Mám ho na zahrádce, pesto jsem ještě nezkoušela, ale vyzkouším. Většinou si na zimu nasuším. Dávám ho do bramboračky, zeleninové polévky i když vařím jen brambory. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 5. června 2017 v 9:21 | Reagovat

Pár snítek libečku mám na mrazáku a když vařím brambory, tak vždycky do nich, pro vůni, přidám dva-tři lístečky. :-)

3 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 5. června 2017 v 9:50 | Reagovat

Libeček mám na zahrádce, hojně používám. I suším na zimu, popř. mrazím. Překvapilo mě, že se oddenky dají kandovat. Pesto se dá dělat z každého zeleného lupení, tedy i z libečku. :-)

4 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 5. června 2017 v 18:26 | Reagovat

Libeček jsem právě předevčírem sklidila a dala do mrazáku. To pesto by bylo super. Nedovedu si představit chuť kandovaných oddenků libečku. Větvičku libečku dávám někdy i pod maso, určitě do hovězího vývaru. Z vývaru ho ovšem pak vyndám a vyhodím a tak jsem ho začala i sekat na drobno a přidávám i do jiných polévek jako petrželku. :-)

5 Ji Hei - Fotografie přírody Ji Hei - Fotografie přírody | E-mail | Web | 9. června 2017 v 20:39 | Reagovat

Libeček mám moc ráda, pěstuju si ho na balkoně v truhlíku :).

6 Jája Jája | E-mail | Web | 10. června 2017 v 21:24 | Reagovat

Miluju ho... ale na chalupě se mu vůbec nedaří, tak mám aspoň truhlíkovou městskou verzi. A když dostanu od přátel, nasuším a používám do brambor i do polévky v zimě. A čerstvý si dávám na drobno s jinýma zelenostma na polívku, na brambory, na chleba... je úžasný :), dík za povídání o něm :).

7 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 10. června 2017 v 21:59 | Reagovat

[6]: Libeček také můžu skoro do všeho.
Jsem na něj zvyklá od babičky. Měla za chalupou ohromný keř a také ho dávala všude možně. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama