****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.



Bylinky - smetanka lékařská

30. října 2017 v 5:35 | Ivana Kabeláčová |  Babiččiny bylinky


Smetanka (pampeliška) lékařská - Taraxacum officinale agg.

Jde o vytrvalou plevelnou rostlinu, velmi rozšířenou díky změnám v krajině v celé ČR.
Pampeliška je velmi významnou bylinou, z které sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen až duben), ale i květ (květen).
Z kořene lze po usušení, upražení a rozemletí připravit hořkou "pampeliškovou mouku".
Pampeliška se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.
Je to také významná včelařská rostlina.
V některých zemích se používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína či medu.

Pampeliškový čaj
Potřebujeme: 2 lžičky kořene a 250 ml vody.
Sušený pampeliškový kořen nasypeme do vody a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den vše zahřejeme do varu a scedíme.
Čaj užíváme po doušcích ideálně půl hodiny před a po snídani.





Obrázek: internet

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 30. října 2017 v 7:21 | Reagovat

Jarmilko, jsem asi ostuda, ale přiznám se, že název pro pampelišku "smetanka" slyším prvně :-O

2 Jitka Jitka | Web | 30. října 2017 v 7:52 | Reagovat

Má prý i velký význam při léčbě rakoviny. :-)

3 Jarka Jarka | Web | 30. října 2017 v 11:14 | Reagovat

O té léčbě rakoviny, jak píše Jitka, jsem také slyšela, ale nevěděla jsem, že se kořen sbírá brzo na jaře, než začnou pampelišky kvést. :-)

4 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 30. října 2017 v 12:36 | Reagovat

Smetanka lékařská, jak krásný název. Znám ho, ale už dlouho mne nenapadl při vytahování tohoto plevele i s kořenem. Mám na ten kořen pampelišky speciální dlouhý úzký rýček, ale nestíhám vyrývat z trávníku. tak si ona smetánka libuje. Pryč musí ze záhonu.
Prý je dobré na žaludek si klidně i "pochutnat na pampeliškovém stonku a klidně spořádat i květ. Vlastně má je jen o málo více hořká než třeba čekanka. A na čekankový salát jsem si už zvykla. :-)

5 Ji Hei - Fotografie přírody Ji Hei - Fotografie přírody | E-mail | Web | 30. října 2017 v 18:40 | Reagovat

Jarmilko, vůbec jsem netušila, že se jí říká Smetanka :). Ale na její květy se vždycky moc těším. Jsou to žluté krásky a když na louce vytvoří celý žlutý koberec, tak je to nádherné podívání :).

6 Yveta Yveta | E-mail | Web | 30. října 2017 v 21:47 | Reagovat

Jarmilko,tak jsi mně připomněla,jak jsem v době,když ještě byli synové malí,dělala pampeliškový med.Byla to mňamka a opravdu navíc zdravá :-).

7 Hana Hávová Hana Hávová | 30. října 2017 v 23:30 | Reagovat

Dělám med a sirup. Děti ho milují a pijou celou zimu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama