****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





Vypěstujte si avokádo z pecky

17. ledna 2018 v 6:07 | Receptář, Jana Bucharová |  Pokojové květiny

Pěstování avokáda z pecky je skvělá zábava. Krásná rostlina vám bude dělat radost a jednou možná sama vytvoří plod. S klíčením si však velké semeno dává na čas - pomoci mu můžete osvědčenými triky.
Avokádo se stalo velmi oblíbeným, je lahodné a zdravé. Módní vlna však přináší velké problémy v zemích, odkud se dováží - jak už to bývá, kvůli okamžitému zisku jsou ničeny tropické lesy, které mají z hlediska budoucnosti cenu mnohem větší. Je proto rozumné tento plod konzumovat s mírou a nestavět na něm svůj jídelníček, ostatně není samospásný, jako ani žádná jiná potravina. Ovšem když si z pecky avokáda, které sníte, vypěstujete novou rostlinu, má koupě plodu další smysl.



Solodovník/Shutterstock.com

Pecka na párátku

Semeno můžete vložit do vlhkého substrátu špičkou nahoru, nechejte ho z jedné třetiny až poloviny vyčnívat. (Pokud je pecka kulatá, spodek poznáte podle světlé skvrny). Substrát nesmí po celou dobu klíčení vyschnout.


Stále větší oblibu získává metoda hydroponická, kdy kořínky vyraší do vody. Nakličování ve sklenici je pěkné na pohled a odpadají starosti s udržováním vlhkého substrátu, který může při přemokření a nedostatečné výměně vzduchu lákat plísně. Ovšem pecka by neměla být ponořena celá, ale jen z poloviny, špičkou přitom směřovat vzhůru a pod sebou mít dostatek prostoru pro kořínky. Toho dosáhnete nejsnáze tak, že do ní ze dvou až čtyř protilehlých stran v první třetině zasunete kousky ostrých špejlí nebo párátka. Jen tak hluboko, aby pecku udržela. Poté je opřete o okraj nádoby a vodu doplníte tak, aby sahala přibližně do půlky pecky.
Nádobu postavte na teplé, světlé místo (ideálně 25 °C, pomůže topení nebo topná podložka), ale z dosahu přímého slunce. Můžete ji svrchu zakrýt do doby, než semeno začne klíčit. Vodu denně nebo obden měňte, nikoli však za studenou, ale za vlahou, odstátou. Poté, co se objeví dva až čtyři lístky a husté kořínky, semenáček přesaďte do květináče s lehkým substrátem (pro pokojové květiny, nebo směsi listovky s kompostem a perlitem). Třetina až polovina pecky by měla opět vyčnívat nad povrch substrátu.
Pěstování avokáda z pecek si získalo řadu příznivců. Někteří používají ještě vylepšení - z pecky nejprve odstraní svrchní hnědou slupku (která se jinak při klíčení postupně oloupává sama). Výhoda pracnějšího postupu je v tom, že se při zapichování párátek vyhnete prasklině v pecce, podél které se bude při klíčení postupně otevírat.


3 tipy pro úspěch

  • Snažte se v obchodě vybrat zralý plod - na omak je měkký, mívá tmavší barvu.
  • Ať už budete pecku nakličovat ve skleničce nebo v substrátu, předem ji důkladně očistěte od dužiny - zahnívala by. Snadno ji odstraníte měkčím kartáčem na zeleninu, kartáčkem na zuby nebo papírovou utěrkou.
  • Při teplotě 20-25 °C semeno vyklíčí za 2-6 týdnů. Pokud se klíček a kořínky neobjeví do dvou měsíců, nezbývá, než zkusit štěstí s jinou peckou.

Další pěstování



Rostlině dopřejte světlé místo bez přímého slunce, substrát udržujte jen mírně vlhký, zalévejte ideálně dešťovou vodou, v zimě méně. V sezóně rostlinu pravidelně přihnojujte, například hnojivem pro citrusy.
Avokádo přelahodné (Persea americana) můžete v požadované velikosti a tvaru udržovat řezem - snadno obráží a bude košatější. Zaštipování výhon v průběhu růstu je dokonce žádoucí, rostlina se rozvětví. O velikosti stromu, jaké dorůstá ve své tropické domovině, si může avokádo v květináči nechat jenom zdát. Po pár letech však doroste do pohledného keříku či malého stromku a po 5-8 letech může dokonce i plodit. Vyžaduje k tomu vysokou vzdušnou vlhkost a v letním období teplotu nejméně 25 °C.















 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | Web | 17. ledna 2018 v 7:38 | Reagovat

Tak já už mám vypěstovanou, ale dalo to než vyrazila :-D  :-D

2 Otavínka Otavínka | Web | 17. ledna 2018 v 7:54 | Reagovat

Vypadá to lákavě, ale nevím, zda bych se do toho pustila.

3 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 17. ledna 2018 v 8:40 | Reagovat

Tohle nechám zkušenějším :-)

4 Kitty Kitty | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 8:49 | Reagovat

Já to také nechám zkušenějším. V mé péči bych ji upečovala, takže ať ze stromečku mají radost ostatní. U nás na Vysočině ani v domě by dobré podmínky neměla. Přeji zdar těm, kdo to zkusí a radost z výpěstku

5 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. ledna 2018 v 9:10 | Reagovat

Já jsem si kdysi vypěstovala citroník v práci. Ale byl plody neměl, musel by se naroubovat. :-)

6 Evina Evina | E-mail | 17. ledna 2018 v 9:36 | Reagovat

Taky jsme kdysi pěstovali se synem pomeranče a mandarinky z pecek.Nikdy nerodily,ale jsou to krásné stromky v jejich zimní zahradě :-)Hodně dávno byl se školou ve Francii-přivezl avokádo jako vzácnost,kterou jsme neznali :-)No,tehdy jsme rozhodli,že to byla škoda peněz :-)
Přeji krásný den :-)

7 Hanka Hanka | 17. ledna 2018 v 14:25 | Reagovat

Pro mne zajímavé články na počtení. Do toho bych se nepustila, navíc více květin chce v bytě vhodné místo a já mám ráda praktičnost. Teď se daří fialkám, tak jim to místo věnuji. Tyhle pokusy už neabsolvuji, mám zkušenost, že to dlouho trvá, než to vyraší a nakonec to stejně uhyne. :-)  :D

8 Oli Oli | Web | 17. ledna 2018 v 20:12 | Reagovat

Vypadá to hezky. Smekám před takovými pěstiteli. Ovšem já toto ovoce prakticky ani neznám, nekupuji ho. A do takového pěstování bych se nepustila. Dost práce mi kvůli světlu dají i ty  nejobyčejnější pokojovky.

9 Čerf Čerf | E-mail | Web | 18. ledna 2018 v 1:06 | Reagovat

Avokádo jsem pěstoval několik let, dostalo se do výšky asi metr a půl, ale pak jsem ho konečně umořil svou "střídavou péčí". Mango mi zatím ještě drží, tomu už je asi 16 let a má něco přes dva metry, ale v květníku už se mu pochopitelně moc nelíbí :-).

10 Ježurka Ježurka | Web | 18. ledna 2018 v 14:51 | Reagovat

Avokádo? Asi všem připadnu divná, ale já nevím, nějak nemám k němu důvěru, i když mi mnoho lidiček řeklo, jak je výborné. Já ho ještě bohužel ani neochutnala. :-(
Jsem divná?

11 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 19. ledna 2018 v 20:08 | Reagovat

Vyzkousim...zkousel jsem citrusy kavovnik  apodd rohovnik...subtropicke rostliny mi bavi zkouset pěstovat...ale chuťově pro mne a okado nic moc... :-)

12 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 19. ledna 2018 v 20:11 | Reagovat

[11]: Pro mě chuťově také ne. Udělala jsem si z něho jakousi pomazánku a letěla do zbytků pro slepice.
Co na to říkaly, nevím. :D

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 19. ledna 2018 v 20:29 | Reagovat

Avokádo mám moc ráda, ale dnešní ceny jsou děsivé. Dělám si z něj pomazánku, dužinu rozmačkám vidličkou, zakápnu citrónem, přidám česnek, osolím, opepřím a báječná pomazánka je na světě.
Dvakrát jsem pecku zasadila, vyrostl malý stromeček, ale dál se nic nedělo 8-)  :-)
Minulý týden mě manžel koupil jedno avokádo, čekám až dozraje. Proč koupil mě, manžel avokádo nemusí. :-(  :-)

14 Latryna Latryna | 22. ledna 2018 v 6:35 | Reagovat

Rastlina je to pekná a zaujímavá ale jej plody mi moc nechutia. Takže sa do jej vypestovania z kôstky nepustím... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama