****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





Kysané zelí

22. října 2018 v 15:00 | Jana Boucharová, Receptář |  Recepty

Kysané je nejlepší. Jak si doma naložit zelí?

Tradiční kysané, tedy mléčně kvašené zelí, je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů. Patří mezi nejzdravější tuzemské potraviny, navíc skvěle chutná a mnohým pokrmům dodá jiskru.
Zelí není třeba nakládat do velkého kameninového "zeláku". Pro první vyzkoušení stačí i větší sklenice. Mléčně kvašené zelí je však nejen výjimečně zdravé, ale také chutné, a tak v dalším roce možná po pořádném zeláku sáhneme.


Nakrouhat a nasolit

Zelí je před naložením nutno nakrouhat. Někteří pěstitelé zelné hlávky nakrouhají na stroji, naložit bychom ho však měli ještě týž den. Nepotřebujeme k tomu nic jiného než vhodnou nádobu, sůl a trochu času. Přidat můžeme také trochu kmínu nebo strouhaného křenu.
Nakrouhané zelí promícháme ve velké nádobě (nebo ve vydrhnuté vaně) se solí. Na 1 kg zelí potřebujeme přibližně 10 g soli, po promíchání vše necháme hodinu odstát. Osolené zelí snáze pustí šťávu, kterou však nesmíme nechat odtéci. Ze stejného důvodu - aby se uvolnila šťáva, v níž musí být nakládané zelí ponořené - se zelí tradičně sešlapávalo. Ve větším množství je podupání čistým holínkami skutečně nejjednodušší řešení. V menším postačí i promačkání a poté důkladné upěchování v nádob, v níž bude zelí kvasit.


Kvašení a skladování

Abychom nastartovali kvašení, měli bychom zelí v prvních dnech dopřát teplotu 18-20 °C. A nádoby je třeba nechat otevřené, pouze překryté síťkou, aby zelí mohlo dýchat. Ovšem musí být stále ponořené ve vlastní šťávě, proto ho zatížíme těžkou poklicí, vyvařeným plochým kamenem apod. Menší nádoby určené speciálně pro kvašení zeleniny jsou opatřeny i síťkami a zarážkami, které nedopustí, aby se zelí vynořilo nad hladinu.
Až se kvašení - a také odér který ho provází - zmírní, přesuneme nádobu na místo s teplotou 10-15 °C. Poté ji uzavřeme - u klasického zeláku do žlábku pro víko nalejeme vodu, která slouží jako další ochrana proti vniknutí nečistot.
Zelí musí být stále ponořené ve vlastní šťávě - pak vydrží výtečné i měsíce. Když ho odebíráme (vždy čistým nástrojem), je třeba pečlivě seškrabat zbytky ze stěn, obsah nádoby pět upěchovat a zatížit. Pokud je šťávy málo, doplníme ji vodou svařenou se solí (na 1 l vody přidáme 20 g soli).

P.S. My jsme místo křenu někdy přidávali trochu kopru.




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 22. října 2018 v 15:09 | Reagovat

Moji rodiče dávali do bečky ještě pár jablek.
Já někdy dělám zelí v zavařovačkách a tak i kvašené okurky. Postup je stejný, ale natlačím pořádně do zavažovacích sedmiček, zavíčkuju a nechám kvasit. Víčko povolí a mírně vytéká šťáva. Asi po 3-4 týdnech se víčko samo opět zatáhne, to je kvašení u konce a sklenice se mohou skladovat. Menší nakladačky takto naskládám do sklenek a přidám kousek mrkve, vinného listu, křen, cibuli a zaleju slanou vodou. Další proces je stejný a kvašíky dlouho vydrží. Já pak vypiju i tu vodu. Chutná mi. Já jí říkám okurkový burčák. :-D

2 Evina Evina | E-mail | 22. října 2018 v 18:40 | Reagovat

Já už nic takové nedělám(když mám kupovat veškeré produkty).Ta jablíčka si tam taky pamatuji.Zelí mám moc ráda.
Přeji pěkný večer :-)

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 22. října 2018 v 18:45 | Reagovat

[2]: My už takézelí nenakládáme, protože hodně klesla spotřeba. Děti vylétají z hnízda a pro 3 lidi je velký zelňák moc.
I Tobě krásný večer. :-)

4 Hanka Hanka | 22. října 2018 v 22:59 | Reagovat

Já asi nebudu "in", ale přiznám, že nic takového nedělám. Nenakládám, nezavařuji, nedělám marmelády... nic. Nemáme zahradu a všechno kupovat je nesmysl. Takže všechny zavařovací sklenice, víčka a prostě všechno jsem dala své kamarádce. My hlavně nakupujeme v Globusu, nechci dělat reklamu, ale píšu, jak to je. Když je akce, nakoupím pár sklenic znojemských okurek za 20-22, jsou chutné a bez  práce. A zelí? Mám tam vyhlédnutou značku, kterou vždy kupujeme, mají půlkilové nebo kilové balení a to nám chutná. Nepotřebuji místo ve sklepě, kdykoliv potřebuji, tak koupíme, přítel umí výborné zelí uvařit, tak mu to dělá radost a mají tam i výborný houskový knedlík, kdo by se s tím... No, je to tak. Kdysi jsme samozřejmě nakládali zelí do bečky, přidávala se i jablka, ale kde ty sněhy jsou. Mi to takhle vyhovuje. :-D

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 25. října 2018 v 18:44 | Reagovat

[4]: Tak je to i u nás, vzdali jsme s mužem veškeré nakládání a zavařování, tedy krom leča, to se nezavařuje, teplé se dá do sklenic. To tedy máme, na nakládané zelí vzpomínáme, to jo, ale kupné, pokud značku člověk má vyzkoušenu, tak není co řešit. :-)
Do zelí manželovi rodiče i manžel přidával kopr, moje maminka jablka. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama