****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.




Bylinky - červená řepa

7. ledna 2019 v 5:45 | Kamila Skopová |  Babiččiny bylinky


Řepa červená - Beta vulgaris

Nedávno ještě zapomínaná a nepříliš ceněná zelenina je dnes módním hitem zdravé výživy.
Šťáva zesyrové řepy pomáhá lepšímu trávení a dokonce prý pravidelné pití podporuje léčbu rakoviny.
Moje babička nedala na řepu dopustit, nabádala nás, abychom ji jedli, že prý "jde na krev". Zřejmě ji inspirovala ta výrazně rudá barva.
Řepu nakládanou v sladkokyselém nálevu s fenyklem jsme měli téměř denně.
Jak ji nakládala? Omyté řepy upekla v troubě, oloupala je, nakrájela vroubkovaným nožem na plátky, svařila litr vody s hrstí cukru a lžičkou fenyklu a anýzu, přidala ocet podle chuti, osolila a nalila na řepu. Jak jednoduché... Někdy přihodila i pár koleček křenu.

Vynikající je boršč, sytá polévka se směsí více druhů vařených mas, mrkví, bílým zelím, cibulí, rajským protlakem a především do ruda obarvená řepou. Korunuje se lžící zakysané smetany.
Nebo zkuste pomazánku z jemně nastrouhané syrové řepy, lžičky strouhaného křenu, lučiny nebo žervé, pepře a soli.


P.S. Jedná se o babičku paní Kamily Skopové.







 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 7. ledna 2019 v 8:15 | Reagovat

Mám ji ráda:-)

2 Danka Danka | E-mail | 7. ledna 2019 v 9:16 | Reagovat

Já jak kdy.Někdy si na ní s chutí pochutnám a pak jí zase nějaký čas nemusím.Ale je dobrá.

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 7. ledna 2019 v 9:45 | Reagovat

[1]: Také si ji ráda dám. :-)

[2]: Mám to asi stejně. Někdy jí jím skoro denně (nakládanou), někdy si ani nevzpomenu. ;-)  :-D

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 8. ledna 2019 v 6:02 | Reagovat

Červenou řepu si pěstuji na zahrádce a máme ji rádi všichni. Když jsem ještě měla starý odšťavňovač, tak jsem si dělala hustou šťávu. Také jsem o tom četla, že je to jako druhá krev.Ta šťáva je stejně barevná,ale i hustá. Nakládanou dělám stejně jako tvoje babička. Vynikající boršč dělal můj táta. :-)  :-)

5 Hanka Hanka | 8. ledna 2019 v 10:34 | Reagovat

Červenou řepu jsem jedla jen jako salát, když se náhodou kápne na světlou halenku, je flek jak brno ;-) . Když čtu, že podporuje léčbu rakoviny, vždy si vzpomenu na paní z mého blízkého okolí. Co ta se najedla červené řepy, nikoho jiného jsem neviděla, že by toho tolik snědl. To byla ještě zdravá :-) . Proč to píšu? Ona totiž zemřela na rakovinu slinivky a nic nepomohlo. :-?

6 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 12. ledna 2019 v 1:14 | Reagovat

U nás se může červená řepa jakkoliv.Boršč dělá dobrý dcera,když zavařuji,tak ji vařím a hodně oblíbená je u nás i mletá s křenem a zalitá nálevem,no prostě na všechny způsoby :-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. ledna 2019 v 21:10 | Reagovat

Červenou řepu v jakékoliv podobě můžeme u nás doma. Nejraději však za syrova jako salát doplněný pár kapkami olivového oleje troškou soli, pepře a když dáme křen, tak pak už pepř ne. S jablíčkem, či stroužkem česneku je to mňamka, pak třeba s bílým jogurtem, to vynechám olej. Polévvka na způsob bramborového guláše nemá chybu :-)
Než velkou řepu, tak koupit menší :-)

8 Jája Jája | E-mail | Web | 12. ledna 2019 v 22:25 | Reagovat

"Jde na krev", to je krásnej výraz :). Nojo, ale jak píše Hanka, jíst něco protirakovinného nestačí, je potřeba změnit víc věcí ve svém životě... Ale že je zdraví prospěšná, to jooooo :). Mám ji moc ráda... a možná ještě víc než na sladko naloženou v jiných podobách :). Je fakt, že některým lidem ta její "zemitá" příchuť vadí, ale ta bývá markantnější u blbě skladovaný :).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama