****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.




Bylinky - řeřicha setá

11. února 2019 v 5:45 | Kamila Skopová |  Babiččiny bylinky


Řeřicha setá - Lepidium sativum

V předjaří nás většinou popadne chuť na něco svěžího zeleného.
Nachystáme si misku s navlhčenou vatou, posypeme ji hustě semínky řeřichy a zakryjeme papírem. V teplé místnosti brzy vyklíčí, pak papír odstraníme a počkáme, až řeřicha naroste do hustého zeleného kožíšku. Celý proces netrvá déle než 10 dnů.
Pak stříháme lahodné křehké lístečky řeřichy s mírně štiplavou chutí podobnou ředkvičkám a sypeme na chleba s máslem nebo lučinou.
Řeřichou zdobíme chlebíčky, obložené mísy i jarní polévky.

Tato zdravá bylinka nejlépe chutná, když se za okny ještě honí sněhové vločky, ale můžeme si ji vypěstovat kdykoliv během roku.






Obrázek: internet

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 11. února 2019 v 6:42 | Reagovat

Ani nevím proč jsem to přestala pěstovat;-)Měla jsem to kdysi moc ráda:-)
Přeji krásné pondělí:-)

2 Danka Danka | E-mail | 11. února 2019 v 9:27 | Reagovat

Jsem na tom stejně jak Evička.Nějak,jak stárnu hodně věcí přestávám dělat.

3 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 11. února 2019 v 14:15 | Reagovat

Řeřichu mám ráda. Jenže to jím já. Děti to jíst nechtějí( ani neochutnaly ), pro manžela je to  " moc zelené ". Občas se mi ji podaří propašovat do pomazánky.

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 11. února 2019 v 16:00 | Reagovat

Kdysi jsme si řeřichu v práci i seli do misekl a pak konzumovali na chlebě. Táta zase řeřichu používal jako zelené hnojení. Také ji nechával částečně až na semeno a semeno bylo i ještě pro mne. Já jsem už řeřichu na semeno nepěstovala a nyní ji nemohu na zelené hnojení sehnat. :-)

5 signoraa signoraa | Web | 11. února 2019 v 17:53 | Reagovat

Bývaly doby, kdy jsem jí vysévala do misek a pak jí dávala na chleba a do salátů. Nějak z našeho jídelníčku vymizela. :-)

6 Hanka Hanka | 12. února 2019 v 13:10 | Reagovat

Tohle kdysi, ale jen krátce, pěstoval kolega v práci, byl nový, tak začal s řeřichou, stříhal to na chleba. Tehdy jsem to ochutnala, jen díky němu, pak už to vyšumělo a ani on to nepěstoval. :-)

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 12. února 2019 v 17:37 | Reagovat

Už jsem na ni letos myslela,určitě si na vatičku dám :-) Potom,když je pěkně navlhčená vata,jdou vytáhnout celé rostlinky a na chleba se sádlem je to pochoutka :-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. února 2019 v 19:12 | Reagovat

Řekla bych Jarmilko, kdysi hit, škoda, že dnes opmíjený. Řeřicha mě chutnala na chleba s máslem výborná. Díky za připomenutí :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. února 2019 v 19:12 | Reagovat

[8]: oprava - opmíjený. :-)

10 Vlasta Vlasta | Web | 17. února 2019 v 21:58 | Reagovat

Už jsem letos první várku taky nasela, rostlinky sice krásně vyklíčily, ale potom chytly nějakou plíseň, tak bude ještě jeden pokus, snad se zadaří :-)

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. února 2019 v 18:01 | Reagovat

Musím se přidat k těm, kteří na tuto bylinku trochu pozapomněli. Na chleba s máslem to bylo moc dobré, možná znovu vyzkouším :-)

12 Hortenzie Hortenzie | E-mail | Web | 21. února 2019 v 5:42 | Reagovat

Řeřichu pěstujeme v misce za oknem celou zimu, je moc dobrá do vajíčkové pomazánky nebo do polévky. Jinak ji dáváme jen tak na chleba nebo do bagety :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama