close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jak vyčistit připálený hrnec, plech nebo pekáč?

29. ledna 2020 v 6:00 | Blesk, red |  Rady a nápady
Určitě se to občas stane i vám. Stačí pár minut a připálený kastrol je na světě. A vydrbat ho nebývá snadné.
Na záčátku z hrnce vždy nejdřív opatrně odstraňte co největší množství připálených zbytků jídla.

Připáleniny odstraní sůl. Nešetřete s ní!

Pak do něj buď vlijte vařící vodu, nebo ji v něm uveďte do varu. Následně vmíchejte větší množství soli. Nebojte se do vody nasypat klidně celou kilovku. Často totiž záleží právě na síle solného roztoku.
Pak hrnec s roztokem odstavte přibližně na 24 hodin. Po uplynutí této doby slanou vodu znovu uveďte do varu a krátce povařte. Po chvilce můžete zkusit opatrně dřevěnou špachtličkou připáleniny na dně uvolnit. Obsah pak vylijte a hrnec normálním způsobem vyčistěte. Připálenina by měla zmizet.

Připálený hrnec zachrání i soda

Pokud nechcete na výsledek čekat celý den, pak vyzkoušejte klasickou jedlou sodu. Do hrnce nebo pekáče s připálenými zbytky jídel nalijte vodu asi do výše 1 centimetru nad připáleninu, nasypejte sodu a krátce povařte. Připálenina by se díky tomu měla během vaření začít odlupovat. Stejnou službu vám udělá také kypřící prášek do pečiva.
Na jemnější připáleniny je dobré také vyzkoušet čisticí přípravek na nádobí. Nejlepšího efektu dosáhnete při použití klasických prášků na nádobí, které ale dnes nejsou příliš populární. Nahradit je ale můžete i jejich tekutou verzí.

Jak odstranit připálené mléko?

Pokud se někomu v domácnosti podařilo připálit mléko, vyzkoušejte obyčejný kuchyňský olej, který určitě ve spíži máte. Stačí, když si ho na hadřík nebo houbičku trošku kápnete a připálenou vrstvu jednoduše přetřete. Nechte asi deset minut působit a mléko půjde dolů téměř samo bez drhnutí a jediného škrábance.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 29. ledna 2020 v 7:02 | Reagovat

No,poslední dobou mám tuto smůlu.Ale byly to"stoleté"hrnce,potřebovaly vyměnit.
Jarmilko,přeji krásný den:-)

2 MarijaKes MarijaKes | Web | 29. ledna 2020 v 8:43 | Reagovat

Děkuji za dobré rady. Někdy se stane. Zvláště, když se někdo zapomene u počítače. :-D

3 Otavínka Otavínka | Web | 29. ledna 2020 v 9:07 | Reagovat

[2]:Pravdu díž. Je to tak, dávám si pozor a přesto někdy se to stane dřív než se od počítače zvedneš.

4 signoraa signoraa | Web | 29. ledna 2020 v 12:52 | Reagovat

Jarmilko, dobré rady se pokaždé hodí. Většinou se mi připálený hrnec povedlo vyčistit, tedy až na jednu výjimku, kdy jsem vyvařovala ve smaltovaném kastrůlku dudlíky na lahvičky. Utekl nám pes, zahlédla jsem ho z okna a vyběhla .... Kastrůlek šel tehdy s tím, co v něm zbylo do popelnice a já pak dlouho a vydatně větrala. :-D

5 Jana Jana | E-mail | Web | 29. ledna 2020 v 17:07 | Reagovat

Na tohle byl expert můj exmanžel, ten používal sádlo.Svoje, jak s oblibou říkával, když jsem něco připálila :-D Je zajímavé, že co nejsme spolu se mi nic připálit nepovedlo :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama