close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nevyhazujte slupky od brambor!

30. ledna 2020 v 6:00 | Blesk, aši, istock.com |  Zdraví

5 důvodů vás přesvědčí, že do koše rozhodně nepatří

Pokud jste zvyklí brambory oloupat a slupky hodit do koše, tak už to nedělejte! Slupky z brambor mají totiž překvapivé výhody pro vaše zdraví. Proč je tedy nevyhazovat? Přišli byste tím o velké množství zdravých látek! Je totiž dokázáno, že bramborové slupky vám pomohou bojovat proti mnoha nemocem i zdravotním komplikacím. V čem všem vám pomohou?
Brambory jsou v našem jídelníčku tak běžné, že ani nevnímáme, jaký zázrak vlastně jsou! Mnohé výzkumy totiž jasně prokazují, jak zdravá brambora je. Britští vědci dokonce brambory označili za nejbohatší zdroj vitaminů ze všech možných druhů potravin. Jsou prý užitečnější než zelí, banány či ořechy. A podle dalších studií jsou ještě zdravější slupky z brambor. Proč tedy bramborové slupky nevyhazovat - a ještě lépe: proč brambory ani neloupat?

Udržují hladinu cukru v krvi

Trpíte vlčím hladem a přejídáte se? Přidejte bramborové slupky do svého jídelníčku a přestanete s tím. Vedle toho, že mají vysoký obsah vlákniny, obsahují slupky taky živiny, které zabraňují nárůstu hladiny cukru v krvi. Dlouhodobá konzumace bramborových slupek posílí prevenci cukrovky druhého typu a s ní spojeného rizika vzniku srdečních chorob.

Zvyšují imunitu

Bramborové slupky obsahují spoustu vitaminu C, který působí jako silný antioxidant. Vedle toho najdete ve slupkách vitamin B a vápník, které jsou velmi důležité pro obranyschopnost organismu. Zvyšují tedy imunitu.
Chrání před rakovinou

Slupky z brambor jsou bohaté na fytochemikálie, které působí v těle jako antioxidanty. Vedle toho obsahují vysoké množství kyseliny chlorogenové, ta se váže s karcinogenem (sloučenina způsobující rakovinu), a chrání tak tělo před růstem nádorů. Červené a fialové brambory (a slupky z nich) obsahují hodně antokyanů, které zastavují růst rakovinných buněk.
Snižují cholesterol

Vysoký obsah vlákniny spojený s vysokým obsahem antioxidantů, polyfenolů a glykoalkaloidů způsobuje snížení hladiny cholesterolu v těle. Proto by lidé, kteří mají vysoký cholesterol, neměli brambory před přípravou loupat, a pokud už je oloupou, slupky by neměli vyhazovat a měli by je raději sníst.
Snižují riziko vzniku srdečních chorob

Bramborové slupky obsahují hodně draslíku, což je nezbytný a důležitý minerál, jehož konzumace snižuje riziko infarktu a mrtvice. Draslík totiž hraje klíčovou roli ve snižování krevního tlaku, a tím pádem i udržování zdravého srdce. Další zdravou živinou, kterou najdete ve slupkách, jsou omega-3 mastné kyseliny.





Foto: internet

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 30. ledna 2020 v 7:33 | Reagovat

Myslím,že to platí o bramborách,které vykopu na vlastním pozemku.Ty kupované...
Jarmilko,přeji krásný den:-)

2 MarijaKes MarijaKes | Web | 30. ledna 2020 v 11:37 | Reagovat

Myslíš, že ty slupky mám pak jíst sirové? Já si tedy ráda uvařím i brambory ve slupce, ale slupky po oloupání? Věřím, že v sobě mají hodně užitečných látek. V našem obchodě prodávají chuťově vynikající brambory, jsou české. Když kdysi nebyly, koupila jsem v supermarketu ty krásně umyté a běloučké s hlaďoučkou slupkou, ale chuťově humus. A v autobuse jsem slyšela jednu paní, jak říká druhé, že byla koupit v kauflandu brambory, protože ty v našem obchodě jsou hrozné. Ta paní asi nikdy nejedla a neviděla brambory z domácí produkce. Ale říkala jsem si, dobře ti tak, hlavně, že zbydou na mne. :-D

3 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 30. ledna 2020 v 11:55 | Reagovat

[2]:  Maruško, z textu to není jednoznačně patrné, jestli syrové nebo uvařené.
Když se ale podívám na slupky, které manžel vaří po oloupání brambor třeba praseti, tak nevím, jestli bych je jedla.
Kvalita brambor je někdy hrozná.

4 signoraa signoraa | Web | 30. ledna 2020 v 13:53 | Reagovat

Tak jsem zase o něco moudřejší. Nicméně přiznávám tu bez mučení, že bramborové slupky vyhazuju. Výjimkou jsou americké brambory, které občas udělám a nebo půlky brambor plněné a zapečené v troubě. Ale ty dělám většinou z brambor, které jsou čerstvé. Ty, co máme ve sklepě, který není ideální na uskladnění, už mají klíčky a tím pádem i spoustu solaninu.  Ale budu si to pamatovat, až zase budou čerstvé erteple. :-)

5 Hanka Hanka | 30. ledna 2020 v 17:23 | Reagovat

Já pořád říkám,že brambory jsou to nejlepší, co máme z Ameriky. ;-)

6 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. ledna 2020 v 20:19 | Reagovat

Brambory loupu, slupky nejíme, příčí se mi klíčky a ty i když odstraním, pořád tam byly. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama