****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.




(Kalendář od Marušky)


Chytrá hospodyně 3

26. února 2020 v 14:24 | časopis |  Rady a nápady
Vyrobte si sami


Z pomerančové kůry si můžete snadno vyrobit vynikající přísadu do pečiva.
Důkladně ji vydrhněte (vždy je lepší použít pomeranče v bio kvalitě), zbavte dužnaté bílé vrstvy, nakrájejte nadrobno, zalijte lihem nebo vodkou a nechte vše alespoň měsíc louhovat.
Aromatickou esenci přidávejte po kapkách do těsta a krémů.
Do lihu můžete naložit rovněž vanilkové lusky, citronovou kůru, ale i bylinky.


Ještě lepší dezerty


Máte rádi ovocné šťávy?
Zbývá vám po vylisování jablek, mrkve nebo pomeranče dužnina?
Ovocné džusy jsou stále populárnější, ale každému je pak líto, že dužnina plná cenné vlákniny přijde vniveč. Místo abyste ji vyhodili, přidejte ji do litých koláčů nebo sušenek. Pečivo díky tomu vydrží déle vláčné.


Křupavý moučník


Křehké těsto je mezi cukráři velmi oblíbené. Upečte z něj do zásoby košíčky, které po vychladnutí naskládáte do sáčků po deseti kusech a uskladníte v mrazáku.
Až přijde nečekaná návštěva, jen je necháte pár minut povolit a naplníte obyčejnou šlehačkou. Pokapané vaječným koňakem a obložené ovocem nemají chybu.

Bez vážení


Kostka másla váží většinou 250 gramů.
Když do receptu potřebujete jen polovinu, rozřízněte ji diagonálně, tedy šikmo z rohu do rohu, a získáte přesnou polovinu.
Další šikmý řez vám pomůže získat perfektní čtvrtky.

P.S. Obyčejně má kostka másla nebo Hery na obalu vyznačenou stupnici po 50 gramech. Lze tedy odkrojit požadované množství podle této grafiky.


Petrklíče


Sněženky stihly v letošní rozmarné zimě už často odkvést, ale to nevadí, tím pravým poslem jara je ve skutečnosti petrklíč, správně botanicky prvosenka.
Jestliže jste podlehli barevnému pokušení a v obchodě si koupili nádherně rozkvetlý kousek, pak mějte na paměti, že je to venkovní kytička, která má ráda chlad a vlhkost.
Aby vám dlouho zdobila byt, dostatečně ji zalévejte a pěstujte ji jinde než u ústředního topení.
Po odkvětu ji nechte zavadnout a umístěte rostlinku ven.
Za rok vás na záhonku před domem příjemně překvapí.






Obrázky: internet


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Signora Signora | Web | 26. února 2020 v 15:29 | Reagovat

Jarmilko, báječné rady, které se určitě můžou kdykoliv hodit. :-D

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. února 2020 v 15:31 | Reagovat

Jarmilko, já kůry z citrusů nepoužívám i když vím, že by dodalo třeba pečivu dobrou chuť. Ani ty bio, proto, že jim to bio nevěřím. V dnešní době vypěstovat cokoliv  bez chemických postřiků se rovná zázraku. A dovoz takového ovoce z druhého konce světa se bez chemického ošetření taky obejde dost těžko. jinak jsou to rady  k nezaplacení a na první petrklíče už se těším. Na naší zahrádce je zatím mrtvo. :-)

3 MarijaKes MarijaKes | Web | 27. února 2020 v 4:10 | Reagovat

Jarmilko děkuji. :-) Také moc nevěřím, že dovozová zelenina a ovoce je opravdu bio, i když to někde uvádějí.

4 Hanka Hanka | 3. března 2020 v 13:38 | Reagovat

Patřím k těm, co bio potraviny berou s velkou rezervou. Nejčastěji nakupuji v Globusu a třeba v oddělení ovoce a zeleniny jsou  nalevo normální banány asi za 32 a přes uličku bio, které vypadají úplně stejně, ale nejméně o 20 Kč jsou dražší. To jen jako příklad. Stejně nevěřím, že ti, mnohdy brigádníci, co tam ty potraviny ukládají, to stejně neprohodí, i kdyby to bylo bio na druhou. Ono to vypadá stejně a jim je to fuk, od pohledu banán jako banán. :-D Sama občas používám kůru z citrónu při pečení bábovky, ale nejprve citrón vydrhnu kartáčkem. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama