****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.




(Kalendář od Marušky)


Chytrá hospodyně 2

26. května 2020 v 13:55 | časopis |  Rady a nápady
Něco extra pro zdraví


Slogan "Jezte sýry, jsou zdravé" ani trochu nelhal. Sýry obsahují mnoho bílkovin, nerostných látek a tuků, díky nimž máme plnohodnotnou stravu. Překvapivě se nejeden druh sýra vyrábí z tvarohu.
Takže i na sladkém koláči máte porci zdravých látek a minerálů.
Strouhaný sýr nebo tvaroh pak může ochutit spoustu jídel. Zkuste tvrdý eidam nebo parmezán nastrouhat do polévky a ta dostane rázem jiný šmak.
Ztvrdlý sýr namočte do mléka, změkne v něm.
Aby příště nevysychal, doporučují staré knihy postavit vedle něj "panáka" rumu a obojí přiklopit skleněným zvonem.


Už žádné zbytky!


Někdy se stane, že máme v kuchyni "velké oči" a připravíme víc jídla, než jsou naši strávníci schopni sníst.
Pokud přebytek nelze zmrazit a schovat na "horší časy", můžeme z něj jemnou obměnou připravit další jídlo.
Z pečeného masa lze udělat skvělé obložené chleby, šťáva z něj se hodí do karbanátků, zbylé dušené zelí se přidá k těstovinám s kapkou slaniny a skvělý oběd je prakticky hotov.



Chytrá investice

V horkém letním dni se vám jistě bude hodit stará rada, jak vychladit nápoje bez ledničky.
Láhve s pivem, vínem nebo sodovou vodou udržíme chladné, když je zabalíme do mokré utěrky a postavíme do průvanu. Jak se bude tekutina z látky odpařovat, obsah láhví se bude ochlazovat.


Utrácejte rozumně


Dobrá hospodyňka už při nakupování šetří.
Základem je připravit si plán jídel na celý týden, levná jídla doplnit jen sporadicky dražšími. Podle toho si vypracuje seznam, co je nutné koupit, a drží se ho.
Výhodné je třeba koupit celé kuře, které se rozdělí, naporcuje a stojí méně než třeba jen prsní řízky.
Stejně tak je lepší držet se sezonního ovoce a zeleniny, než utrácet za drahou exotiku.
Tak se poskládá ke korunce koruna a rázem je na dovolenou.







Foto: internet



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 26. května 2020 v 14:34 | Reagovat

Jarmilko, dobré rady nejsou k zahození. Když mé děti povyrostly a byly schopné postavit se čelem ke sporáku, učila jsem je nejen vaření, ale i to plánování. Vařívaly v sobotu a neděli, kdy já byla v práci. Už přes týden dělaly seznam co bude  na obědy, co je doma a co je potřeba nakoupit. Nyní se jim to hodí takové plánování. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama