****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.




(Kalendář od Marušky)


Chytrá hospodyně 3

27. května 2020 v 7:15 | časopis |  Rady a nápady
Bez práce nejsou koláče


Kynuté těsto je postrachem nejedné mladé hospodyňky, ale zbytečně.
Těsto je jemnější, když tuk napřed třeme s cukrem a pozvolna vtíráme žloutky, pak přidáváme po částech mouku a mléko, mezitím i kvasnice, které nesmějí být překynulé (jakmile stoupají, jsou akorát).
Těsto pak doslova "vytlučeme" vařečkou, dokud není hladké, pružné a nelepí.
Kynout ho necháme jen jednu až jednu a půl hodiny.
Poté ho srazíme, prohněteme a tvoříme pečivo, které necháme v teple 15 minut zkynout a pak pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečené nedáváme hned do studena nebo průvanu, srazilo by se.


Jak na mandle a rozinky


Sloupané mandle zůstanou pěkně bílé, opláchneme-li je hned ve studené vodě a pak usušíme v teplé troubě.
Mandle se dobře sekají nahrubo a neodskakují od prkénka, jestliže je promícháme s krupicovým cukrem.
Rozinky zase rychle nabudou, když je spaříme, po chvíli scedíme a propláchneme studenou vodou.
Všechny nečistoty se tak odstraní.
Oprané rozinky pak osušíme tak, že je promneme v mouce.


Nepřipálí se!


Buchty a bábovka se nám v troubě nespálí, pokud do rohu trouby postavíme nádobku s vodou.
Koláče se navrchu nepřipálí, když do vajíčka, kterým je před pečením potíráme, přidáme šťávu ze čtvrtiny citronu.
Peče-li trouba příliš vrchem, zakryjeme koláč alobalem.
Peče-li příliš odspodu, dáme pečivo výš a pod něj vsuneme prázdný studený plech.








Foto: internet

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 28. května 2020 v 18:17 | Reagovat

Dobrá rada nad zlato :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama