close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chytrá hospodyně 1

3. července 2020 v 6:00 | časopis |  Rady a nápady
Dokonalý tvar


Při plnění formy hrňte těsto od středu více ke krajům. Při pečení se vzniklý dolík vyplní a moučníky jsou na povrchu rovné.
Těsto nelijte rovnou z výšky, protože by se potrhalo a srazilo.
Lepší je, když ho dáváte do forem lžící. Plníte je jen do dvou třetin, protože těsto hodně nabude a přeteklo by.
Při pečení tužších bábovek do středu vpíchněte syrový makaron, aby přebytečný vzduch mohl unikat a nepotrhal povrch. Můžete také povrch občas potřít tekutinou, protože vlhkým povrchem, na kterém se neutvoří kůrka, mohou plyny snadněji pronikat a nezdeformují tvar bábovky či koláče.


Nechte ji zchladnout


Moučníky ihned nevyklápějte. Mají zchladnout asi na 60°C.
Chladnutím se zpevní a tak snadno nepoškodí.
Bábovku nejprve uvolněte tenkým špičatým nožem od stěn formy. Pak přiložte k povrchu talíř nebo mísu, opatrně formu obraťte a vyklopte.


Bábovky, bublaniny a chlebíčky


Moučníky z třených těst jsou u nás stále velmi oblíbené.
Připravují se ve formách a jsou tak dobré, že málokdy stihnou oschnout, protože zmizí hned, jak je nakrojíte.
Než se do přípravy pustíte, máme pár tipů, které zaručí, že se vám dokonale povedou.
Pozor na přešlehání bílků, i délka mísení má své hranice. Bílky nejprve zpevní, ale příliš dlouhým zpracováním sníh opět řídne.
Pracujte proto rychle, aby těsto nebylo gumovité, musíte mouku rychle zapracovat a ihned dát vše péct.


Pečení je radost!


Pro třená těsta troubu mírně předehřejte. Ihned po naplnění formy dejte moučníky péct.
Pečte je při rovnoměrné teplotě 180°C, a to 35-45 minut, podle výšky moučníku.
Těsta s práškem do pečiva pečte při nižší teplotě. Důležité je zpočátku neotvírat troubu, aby vám bábovka nespadla.
Vysoké bábovky se propékají zvolna zhruba 45 minut.
Píchnutím špejlí pak zkoušejte, zda je bábovka propečená i uvnitř.





Foto: internet

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama