close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.





(Kalendář od Marušky)


Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chytrá hospodyně 2

11. července 2020 v 18:51 | časopis |  Rady a nápady
Máte rádi maso!


Maso, které v obchodě nakoupíte, doma uskladňujte zásadně v lednici v krabičkách z plastu s víčkem nebo mezi dvěma porcelánovými talíři.
To proto, že maso by jinak osychalo.
V teplém počasí dbejte na to, aby i transport probíhal rychle.
Potřebujete-li maso zmrazit, je lepší zamrazovat jednotlivé plátky nebo kostky než celý kus.
Při rozmrazování by se začalo na povrchu kazit.



Poctivý vývar


Vývar si můžete připravit najednou ve velkém a pak ho uskladnit v mrazničce v kostkách na led a mít ho po ruce, kdykoliv to recept vyžaduje.
Na vývary můžete spotřebovat odřezky z mas, kosti nebo třeba kosti z upečeného kuřete. Díky opečené kůžičce na křídlech bude zvlášť dobře rosolovat.
Nezapomeňta na koření a kořenovou zeleninu. To dodá vašemu základu grády.



Očista a příprava


Maso nikdy neoplachujte pod tekoucí vodou ani nemáčejte. Stačí ho otřít vlhkou utěrkou. Čistěte ho vždy v kuse, nikdy ne naporcované.
Proč ho naklepávat? Díky paličce a tvrdým ranám se naruší svalovina, plátek se nakypří a rychleji změkne. Zároveň tím vyrovnáte tloušťku porcí. Maso naklepávejte na prkénku přelitém vodou a navlhčenou paličkou. Jinak se bude chytat na dřevo, které pak vsákne zbytečně moc šťávy.



Pozor na sůl!


Maso solte a kořeňte až těsně před vlastním zpracováním. Nasolte plátky vlhnou a špatně se pak opékají nebo smaží.
Vnitřnosti solte až hotové.
Tužší masa nechte odležet v marinádě, aby byla při tepelné úpravě křehká, šťavnatá a aromatická.



Praktický tip


Nebudete-li drůbež upravovat okamžitě, neperte ji, nýbrž pouze otřete suchou utěrkou. Vydrží déle.
Naopak mraženou husu, kachnu či kuře nechte povolit v chladu a pozvolna, nejlépe v chladničce na pekáči, a pokládejte ji vždy hřbetem dolů.







Foto: internet

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Fukčarinka Fukčarinka | 12. července 2020 v 17:12 | Reagovat

Jarmilko,dobrých rad není nikdy dost. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama